Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / СКАНДАЛ У ХАГУ: Генерала Младића осудили на основу туђих пресуда и без ваљаних доказа

СКАНДАЛ У ХАГУ: Генерала Младића осудили на основу туђих пресуда и без ваљаних доказа

РАТКО Младић је осуђен на основу пресуда другим српским официрима.
Све што је доказано на суђењу у Младићеву корист није имало никакав утицај на првостепену одлуку судија, јер су они само повукли делове из пресуда Вујадину Поповићу, Љубиши Беари, Здравку Толимиру, Станиславу Галићу и још некима и на основу њих осудили и Младића, који је у тим пресудама наведен као учесник удруженог злочиначког подухвата. То значи да му је суђење било пука формалност.

Ово је кључна теза жалбе на првостепену пресуду одбране Ратка Младића у Механизму у Хагу, која је изнета у уторак и среду, током жалбене расправе.

Младићеви браниоци подсетили су да су у првостепеном поступку изнели низ нових доказа, пре свега вештачења, којих није било у поступцима против других српских официра. Да их је било, можда они тада не би били осуђени, а успутно ни Младић.

Како нам каже генералов бранилац Бранко Лукић, за све инциденте у Сарајеву – Маркале, модификоване авио-бомбе, снајперисање, гранатирање, извели су вештаке, који су потпуно оборили аргументе на којима су се заснивале пресуде везане за те догађаје код других осуђених Срба, а код којих та вештачења нису рађена.

– Међутим, веће судије Алфонса Орија је рекло „ми те доказе не прихватамо, јер је он већ осуђен за то у другом предмету“, где није могао ни да се брани, јер се није њему судило – објашњава Лукић. – Исто је и за Сребреницу. Наш вештак је утврдио да је у пробоју колоне 28. дивизије ка Тузли погинуло 6.000 муслиманских бораца. То је доказао на основу 54 документа са изјавама које су муслимански војници давали својим безбедносним органима. Ми смо успели да добијемо ту документацију, где свако од њих као очевидац тачно наводи где је, ко и како погинуо. Већина их је погинула у жестоким борбама које су се водиле, многи су налетали на минска поља, убијали су се и између себе, било је и самоубистава.

Лукић указује да такво вештачење целокупне слике Сребренице, са сваким страдалим муслиманским војником, нико ни на једном суђењу није извео:

– У Младићевој пресуди стоје четири различита броја убијених у Сребреници – 8.000, 7.000, 4.500 и 5.000 људи. Па која је тачна? Али са свиме што смо урадили само смо ударали у зид, јер судије наше доказе нису хтели да узму, јер имају пресуђене чињенице. Слично је и са трећим састанком у хотелу „Фонтана“ у Сребреници, који је измислио тужилац Питер Меклоски, како би доказао геноцидну намеру. Његову завршну реч су судије прихватиле као непобитан доказ, иако га није поменуо нико од хиљаду саслушаних у истрази, нити о њему има писаног трага. Веће је направило фикцију да је било састанка, не знају ко је учествовао, али тврде да је закључак био да се почини геноцид и да је Младић за то крив.

ЛАКНУЛО МУ ПОСЛЕ ОБРАЋАЊА
ДАН после окончања жалбене расправе, Дарко Младић се телефоном чуо са оцем:

– Деловао је растерећено, јер је био у прилици да каже нешто. Чини ми се да му је због тога лакнуло. Једино му је жао што му нису дали више времена, али задовољан је оним што је успео да каже. Приметили смо да боље изгледа него у протеклом периоду, али увек је тако три – четири дана пред појављивање у суду. Трудио се да буде сконцентрисан, али било је и периода када ништа није слушао, већ је листао географски атлас који му је мој син Стефан послао.

Izvor Novosti

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *