Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ММФ НАРЕДИО: Од данас поскупљење струје у Србији

ММФ НАРЕДИО: Од данас поскупљење струје у Србији

Струја и поскупљење
Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, јер је анализа, која је урађена на захтев Међународног монетарног фонда (ММФ), показала да је цена производње електричне енергије виша од продајне за домаћинства и мале купце, пренео је лист Блиц.

Ту аномалију показао је овај документ, који је ММФ затражио од српских власти након треће ревизије аранжмана који земља има са овом међународном институцијом, а чији рок израде је био крај јуна.

Како је навео Блиц, резултати прелиминарне анализе, која је достављена и Министарству рударства и енергетике, показују да је стање је алармантно и да се наслућује неизбежно поскупљење струје, јер у супротном прети опасност да се угрози финансијска одрживост Електропривреде Србије (ЕПС).

Лист пише да су ти показатељи „упалили црвену лампицу“ у држави, јер је јасно да су ниске цене киловата, које служе и као социјална мера, неодрживе и да се морају мењати, јер би у супротном ЕПС имао ненедокнадиву штету.

Извор „Блица“из Владе Србије је рекао да је у свету готово незабележено да електропривреда продаје струју по ценама које су ниже од производних. Додаје се да је и Светска банка, која је укључена у реализацију зналчајних инвестиционих пројеката у ЕПС-у, подржала промену, уз заштиту најугроженијих категорија становништва и повећана издвајања за обновљиве изворе енергије.

Ових дана, према писању Блица, њихови представници би требало да се упознају са резултатима ове анализе и да чују мере које су неопходне како би се обавила финансијска консолидација српске електропривреде, а једна од тих мера је и повећање цене струје.

Анализе показују да би повећање требало да се креће у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, али тачан проценат повећане цене киловата знаће се ових дана, јер зависи и од одлуке о висини извдајања за обновљиве изворе енергије.

Извор Блица је навео да би ових дана Агенција за енергетику требало да донесе одлуку, јер је захтев за поскупљење упућен овом телу.

Уколико се цена коригује, како пише, у највећем износу, односно 7,9 одсто, рачуни у домаћинствима у просеку ће бити повечани за близу 220 динара. Од тога ће новац отићи на рачуне не само ЕПС-а, већ и Електромреже Србије и Оператора дистрибутивног система.

Из ЕПС-а су за Блиц потврдили да је прелиминарна анализа показала да је „цена коштања производње електричне енергије виша од продајне цене на гарантованом снабдевању“. Подсећа се да је последње поскупљење струје у Србији, од 3,9 одсто, било је у децембру прошле године, тако да просечна цена киловата за домаћинства износи тренутно око 7,3 динара, без пореза и такси.

Указано је да и са тим повећањем, Србија има најнижу цену у региону и Европи. Као пример је наведено да је цене струје у Србији нижа 7,2 одсто него у Северној Македонији, 18,9 одсто нижа него у Бугарској, 24 одсто нижа него у Албанији, док је киловат у Хрватској скупљи 70,97 одсто, а у Словенији 120 одсто.

Извор Наша Борба

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *