Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / РАДО ВИЂЕН ГОСТ МЕЂУ ШИПТАРИМА – ВОКЕР У ПРИШТИНИ

РАДО ВИЂЕН ГОСТ МЕЂУ ШИПТАРИМА – ВОКЕР У ПРИШТИНИ

НЕКАДАШЊИ шеф верификационе мисије ОЕБС Вилијам Вокер, баш уочи годишњице случаја „Рачак“, стигао је у Приштину, где је радо виђен гост.

Двадесет година Србија покушава да одбрани истину о догађајима који су је натерали да се брани од НАТО бомби 1999. Случај Рачак био је непосредан повод за агресију на тадашњу Југославију.

 

„Треба да се сетимо шта се десило у селу Рачак у јануару, невини људи, жене и деца одведени су из својих домова, приморани да клече у блату. Убијени су рафалном паљбом не због тога што су нешто учинили него због тога ко су“, рекао је 19. марта 1999. тадашњи амерички председник Бил Клинтон.

У селу Рачак, општина Штимље, у јануару 1999, у борби је убијено 40 припадника тзв. ОВК. Истрага српске полиције и тадашњег дежурног судије утврдила је да међу убијенима нема жена и деце, да је већина на себи имала вишеслојну одећу, војничке цокуле и да су користили оружје.

„Пронађено је 40 лешева. Сви ови лешеви ће бити пребачени у Приштину на Институт за судску медицину. Ми настављамо увиђај на терeну даље, идемо на терен. Где год идемо ми, можете са нама. Спремни смо да сарађујемо“, рекла је тада истражни судија Даница Маринковић.

„Закључак је био да су они користили ватрено оружје и да су ликвидирани у сукобу са полицијом у легитимној полицијској акцији која је била антитерористичка“, наводи Милан Шкулић, професор Правног факултета.

Вокерова интерпретација Рачка 

Међународна мисија, предвођена Вилијамом Вокером, међутим, потрудила се да другачија слика оде у свет.

Премештањем тела албанских бораца, скидањем униформи и упорним лажима за светске медије успели су да од полицијске акције против терориста направе масакр над недужним цивилима.

Такву интерпретацију подржала је и накнaдна анализа посебне експертске мисије коју је предводила финска лекарка Хелена Ранта. Касније је сведочила да је радила под великим Вокеровим притиском.

„Та анализа је била мањкава зато што су пропустили да кажу да након коришћења посебних фолија ради нитратног теста, више нитратних трагова није могло ни да буде. Другим речима, те су руке темељно очишћене претходном анализом тако да, ово је нешто што је било једна врста злоупотребе у коментару. Након тога сама Ранта је била мање-више коректна пошто није подржала изјаве Вокера који је ишао на то да се ради о масакру цивила“, указује Шкулић.

Рачак нестао из Хага 

Случајем Рачак највише се бавило Хашко тужилаштво током суђења бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу и у вези са тим испитано је највише експерата и сведока. У једном тренутку тај случај нестаје из свих предмета.

„Све је указивало да нису били цивили него да су били борци који су изгубили животе, али у окршајима. Никад није утврђено да је Рачак био масакр цивила. И зато нико никада није ни осуђен, јер је било немогуће да се одржи оптужница те врсте. Не само да је то отпало код Слободана Милошевића, да је било основа за оптужење, то би се остварило кроз поступак у односу на Милутиновића, на Ојданића, Шаиновића и друге оптужене који су одговарали пред тим судом“, напомиње адвокат Бранислав Тапушковић.

Само три године касније акција Рачак за НАТО више није масакр цивила. Српска делегација, у којој је и командант акције Рачак Горан Радосављевић Гури борави у посети НАТО-у, прво у Бриселу, потом у војној бази у Штутгарту.

„Тада су нам показали један уџбеник где су операција Рачак и акција Ореовица на југу Србије, биле уврштене у тај уџбеник који је користио за специјалне снаге њихове. Једностаавно су уврштене у уџбеник да би сличне ситуације у свету могли да изучавају и да решавају на такав начин“, каже Горан Радосављевић.

Тадашњи генерал НАТО-а за Европу одликовао је, поред осталих, Горана Радосављевића за допринос миру и за организацију и извођење антитерористичке операције Рачак.

 

Вокер, који је остао упамћен као креатор лажи о масакру у Рачку, а што је био повод да 1999. године НАТО бомбардује СР Југославију, дошао је на позив одлазећег шефа дипломатије Беџета Пацолија. Он је посетио и седиште Демократског савеза Косова, што је отворило спекулације да ће посредовати између лидера ДСК Исе Мустафе и Аљбина Куртија из Самоопредељења о формирању коалиционе владе.
Савест Вилијама Вокера није чиста и најмање 3.000 убијених у агресији НАТО на нашу државу трагична је последица догађаја чији је он био непосредни актер.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже нам да Албанци на све начине настављају да граде мит о „ослободилачкој борби“ и да је у том процесу Вокер нека врста култне фигуре:

– Они не могу да признају да су се тероризмом изборили за контролу над територијом КиМ и зато морају да граде причу о томе како је над њима почињен злочин, да су се борили за правду. Кад је реч о прављењу владе у Приштини, Вокер може да буде део те игре, али више као објекат него као субјекат, јер нема ту снагу да утиче на било шта. Више га користе у тој игри, а за шта је вероватно адекватно награђен.

Анђелковић сматра и да Београд треба да реагује на свако Вокерово иступање, али не агресивно, већ одмерено, аргументовано, да стално подсећа свет о ономе што се заиста догодило у Рачку.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Драган Марковић Палма рођен је 1960. године у Кончареву. Завршио је средњу школу ученика у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *