Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ДОДВОРАВАЊЕМ ДО ПОЗИЦИЈЕ ИЗЈАВАМА ОД КОЈИХ СЕ ЦЕЛА НАЦИЈА СТИДИ

ДОДВОРАВАЊЕМ ДО ПОЗИЦИЈЕ ИЗЈАВАМА ОД КОЈИХ СЕ ЦЕЛА НАЦИЈА СТИДИ

Оданост идеји удружује са лојалношћу вођи и то са таквим претеривањем да то, често оставља непријатан укус у устима. Није необично што је та појава прво уочена у религијским организацијама и описана изјавом „бити већи католик од папе“.

 

Лојалност је ствар која се подразумева за сваког члана било какве организације, било она политичка, религијска, економска, уметничка или било каква друга. Што је вођа организације аутократнији и лојалност следбеника је израженија.

Оданост идеји удружује са лојалношћу вођи и то са таквим претеривањем да то, често оставља непријатан укус у устима. Није необично што је та појава прво уочена у религијским организацијама и описана изјавом „бити већи католик од папе“.

То ментално стање данас је достигло врхунац на политичкој сцени где поједини политичари из власти, министри чак, у жељи да се ушлихтају великом вођи дају изјаве од којих се чак и он сам после ограђује. Можда је то све део уходаног сценарија али је чињеница да поједини људи, зарад неког потенцијалног политичког поена дају изјаве којих се скоро цела нација стиди. При томе се газе основне норме пристојности и моралности, све у циљу да се противник унизи и извређа а истовремено додвори великом вођи.

Нормалном и пристојном човеку се чини да чланци у дневним новинама „Информер“ или прилози на телевизији „Пинк“ више штете онима који их финансирају, дакле „Српској напредној странци“ него онима против којих су намењени, дакле опозицији или тачније Ђиласу, Јеремићу, Обрадовићу, Радуловићу… Али изгледа да су нормални, а нарочито пристојни људи у овој држави у мањини.

Вулинове изјаве изазивају трансфер блама код сваког горе поменутог нормалног и пристојног, довољна је већ и сама његова појава на ТВ-у.

Појављивање Марка Ђурића не може да прође без позивања на лик и дело Александра Вучића.

Ови примери су довољни да открију суштину додворавања – што је особа некомпетентнија за посао који обавља, то је улизивање вођи веће. Вулин је министар одбране а да није ни војску служио, па није ни чудо да је спреман да изјави што год треба не би ли остао на месту на ком јесте.

„Информер“ практично постоји захваљујући донацијама од стране Владе Србије и рекламирању повезаних компанија и није чудо што је спреман да објави што год велики вођа и његови најближи сарадници наруче.

Марко Ђурић је, пре него што је постао директор „канцеларије за Косово и Метохију“, Косово видео само на телевизији и није чудо што је спреман на све не би ли остао на том месту са ког циља даље напредовање.

Маја Гојковић, после свих прелетања и мењања странака, постаје председница Скупштине Србије, Александар Мартиновић, верни члан и критичар оних који су напустили Српску радикалну странку и прешли у новоосновану Српску напредну странку, постаје шеф посланичке групе СНС… Примера има на претек. И сви они се упињу из петних жила да оправдају, вероватно и њима самима неочекивано указено поверење. Тако се постаје „већи католик од папе“. Мањак честитости и моралности се подразумева.

Гоца Савковић, Корени

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„ВЕРУЈЕМ У БОГА И У СРПСТВО“ ЈОВАН ДУЧИЋ – КНЕЗ СРПСКИХ ПЕСНИКА

  А у твом су небу све молитве наше     О вечна предстражи и слави и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *