Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / РУСКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ЈЕ ПОМАГАЛА ОМЛАДИНСКО – ПАТРИОТСКЕ КАМПОВЕ НА ЗЛАТИБОРУ ПРЕСТАЛА СА РАДОМ

РУСКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ЈЕ ПОМАГАЛА ОМЛАДИНСКО – ПАТРИОТСКЕ КАМПОВЕ НА ЗЛАТИБОРУ ПРЕСТАЛА СА РАДОМ

Садржаји који су објављени на званичном сајту ове организације енотцорп.орг нису више доступни, док је сајт такође престао са радом. Званични Јутјуб канал Е.Н.О.Т. Цорпа и даље постоји, међутим са њега су уклоњени видео материјали из омладинско-патриотских кампова које је Е.Н.О.Т. Цорп организовао у Русији, као и из омладинско-патриотског кампа Златибор 2018, чије је одржавање у Србији Е.Н.О.Т. Цорп подржао.

 

Руска ултрадесничарска организација Е.Н.О.Т. Цорп. која је организовала паравојне омладинско-патриотске кампове у Русији, у којима су у организацији Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије током 2017. учествовала и деца из Србије, престала је са радом.

То је за Радио Слободна Европа (РСЕ) потврдио Валериј Шамбаров, некадашњи члан ове организације и председник Организационог одбора међународних омладинско-патриотских кампова које је Е.Н.О.Т. Цорп у Русији организовао протеклих једанаест година.

Шамбаров није желео да наведе разлоге због чега је конкретно Е.Н.О.Т. Цорп. престао са радом. У одговору достављеном РСЕ Шамбаров је навео да је до тога дошло „из неколико разлога“.

Тим поводом Радио Слободна Европа контактирала је Министарство правде Руске Федерације, које води регистар организација, међутим до објављивања ове вести, РСЕ одговор није добио.

Руска државна агенција ТАСС, међутим, 9. новембра 2018. позивајући се на извор у надлежном државном органу, објавила је вест да су службеници Руске федералне службе безбедности (ФСБ) 7. новембра у граду Рјазању у Русији „привели неколико чланова приватне војне компаније Е.Н.О.Т.“

“Припадници ФСБ-а привели су 7. новембра у Рјазању неколико чланова приватне војне компаније Е.Н.О.Т. У хапшењу су учествовали припадници специјалне јединице СОБР”, појаснио је саговорник новинске агенције.

ТАСС наводи да су се полицијски службеници заинтересовали за активности организације након што је она почела да ради са малолетницима. „У посебним камповима, тинејџери су обучавани да пуцају и користе експлозив”, наводи ТАСС.
Чланови ултрадесничарске организације Е.Н.О.Т. терете се за извршење кривичног дела из чл. 282 Кривичног законика Руске Федерације који се односи на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижавање људског достојанства“ и чл. 150 који се односи на „укључивање малолетника у извршење кривичног дела“.

ТАСС наводи да су чланови Е.Н.О.Т. Цорпа учествовали у више војних операција, и то у Донбасу (источна Украјина, прим.аут.), Сирији и Нагорно-Карабаху (регија која се налази између две бивше совјетске републике Јерменије и Азербејџана, прим.аутор.

Садржаји који су објављени на званичном сајту ове организације енотцорп.орг нису више доступни, док је сајт такође престао са радом. Званични Јутјуб канал Е.Н.О.Т. Цорпа и даље постоји, међутим са њега су уклоњени видео материјали из омладинско-патриотских кампова које је Е.Н.О.Т. Цорп организовао у Русији, као и из омладинско-патриотског кампа Златибор 2018, чије је одржавање у Србији Е.Н.О.Т. Цорп подржао.
Подсетимо, управо по моделу патриотско-омладинских кампова у Русији, у организацији Е.Н.О.Т. Цорпа, у којима су деца пролазила војну обуку уз коришћење хладног оружја и реплика аутоматског оружја и бомби, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, које је организовало одлазак деце из Србије 2017. године у кампове у Русију, установило је у августу 2018. омладинско-патриотски камп Златибор 2018 на западу Србије, у коме су део војне обуке полазницима кампа, међу којима је било и малолетних лица, држали су и чланови Е.Н.О.Т. Цорпа.

Реч је о двојици инструктора, припадника те организације – Алексеју Чумакову и Јевгенију Квасову. У одговору на питање РСЕ од 22. августа 2018. да ли су инструктори Е.Н.О.Т. Цорпа који су држали обуку у кампу на Златибору учествовали у војним активностима у источној Украјини на страни проруских снага, Шамбаров је тада одговорио:

„Нисмо послали у Србију инструкторе који су учествовали у борбама на Донбасу“.

Камп на Златибору је 17. августа 2018, седам дана након званичног отварања, затворен по налогу министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића „због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“. Председник Србије Александар Вучић камп на Златибору назвао је „паравојним“.
У међувремену, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије најавило је на својој званичној Фацебоок страници одржавање Другог омладинско-патриотског кампа у Србији под називом Златибор 2019, уз подршку Општине Чајетина и позвало на учешће „децу и младе старости од 14 до 24 године“.

Преузето Радио слободна Европа

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

SRBIJA UVODI TREĆI POL: Ukidaju se mama i tata, bićete roditelj 1 ili roditelj 2!

Republika Srbija će uskoro ukinuti termine otac i majka i zameniti ih sa bezličnim dehumanizjućim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *