Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА:СПАЛИ СМО НА ТРИ МИГ-А И ЊИХОВО СТАЊЕ ЈЕ МНОГО ЛОШИЈЕ НЕГО ШТО БИ ТРЕБАЛО БИТИ

ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА:СПАЛИ СМО НА ТРИ МИГ-А И ЊИХОВО СТАЊЕ ЈЕ МНОГО ЛОШИЈЕ НЕГО ШТО БИ ТРЕБАЛО БИТИ

Ремонт авиона који је направљен 2013. је апсолутно био промашен. То су разлози и питања која треба да разматрамо. Сад је најбитније не само хоће ли доћи до реализације, него шта ћемо ако не дође до реализације. Очито ћемо морати ићи у процес набаве, зависно од тога шта ћемо чути сутра,изјавила је Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

 

Председница Хрватске Колинда изјавила је да се превише прашине дигло око набавке борбених авиона Ф-16 од Израела, преноси Н1.

„Ових дана се дигло превише прашине. Не постоји папир у којем би се упозоравало да постоје проблеми у односу на израелску или било коју другу понуду. Ја и моја канцеларија нисмо учествовали у евалуацији и читању тих понуда, већ смо одржали седницу Већа за одбрану где нам је повереништво, људи који знају шта Хрватска треба и колико треба, представили све опције, прихваћен је предлог да је најбоља опција – израелска опција“, казала је Грабар Китаровић.

Како је рекла, постоји стенограм са те седнице.

„Ако се појави нека сумња, дајем сагласност да се стенограм објави и види да су постављена сва питања која су била спорна. Било која анонимна представка, сва сам питања поставила, и моје колеге, и предложила да би било паметно у смислу транспарентности процеса да се објаве детаљи све четири понуде и да грађани знају с чиме се носимо. С обзиром да су државе тражиле да се не објаве детаљи понуде, бар је тако мени речено, они нису објављени. Према свему, ово је била најбоља понуда“, рекла је председница Хрватске.

Поновила је да није учествовала у преговорима осим начелних разговора са израелским колегом, као и са америчким министром одбране Матисом, као и његовом помоћницом задуженом за те послове.

Истакла је да није било никаквих индиција да ће бити проблема, те де су сви знали да ће бити потребна дозвола трансфера технологије трећој страни, али да се на то обавезао Израел, док су амерички званичници уверавали да су хтели да потврде да за Хрватску неће бити скривених трошкова.

Грабар Китаровић каже да је изгубљено драгоцено време, а да је хрватско ратно ваздухопловство спало на три авиона МИГ-21.

„Ремонт авиона који је направљен 2013. је апсолутно био промашен. То су разлози и питања која треба да разматрамо. Сад је најбитније не само хоће ли доћи до реализације, него шта ћемо ако не дође до реализације. Очито ћемо морати ићи у процес набаве, зависно од тога шта ћемо чути сутра. Хрватска жели задржати борбено ваздухопловство, мораћемо покренути нови поступак, времена немамо, стање ‘мигова’ је пуно лошије него што је требало бити. Мораћемо бити креативни“, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Истиче да у овом тренутку не види одговорност никога у Хрватској због проблема при набавци. Додала је да морају бити реални и да не могу приуштити скупе нове авионе.

извор Недељник

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Кад колега инспектор гради

Градимир Дикић из Прокупља започео је штрајк глађу у среду испред зграде Председништва Србије, јер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *