Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ОРБАН И ВУЧИЋ – НЕБО И ЗЕМЉА

ОРБАН И ВУЧИЋ – НЕБО И ЗЕМЉА

Западни медији последњих дана су придали више пажње протестима грађана у Будимпешти и Београду, уз оцену да челници тамошњих „популистичких власти“ Виктор Орбан и Александар Вучић ипак „чврсто седе у седлу“, упркос критици да све више гуше демократију и слободу изражавања.

 

У Мађарској су протести уперени, наводе аналитичари и извештачи, против корупције и „демонтаже демократије“, што спроводи Орбанова „национал-конзервативна“ влада, док за Вучића учесници протеста кажу да је завео ауторитаран режим и атмосферу насиља.

Немачки лист Зидојче цајтунг замера вођама европских странака десног центра, од којих су многи на власти, да и даље у свом удружењу, Европској народној партији, држе Орбанову странку Фидес, док Вучићева Српска напредна странка (СНС) има статус посматрача, „иако они (Орбан и Вучић) користе власт да ставе медије под надзор, да подрију одвојеност установа власти и спроводе систем повлашћених“.

Француски дневник Фигаро у извештају из Београда пише да „мобилизација против председника Вучића поприма све веће размере“ и да су грађани „демонстрирали по пети пут против ауторитарне власти шефа државе“.

Париски дневник наводи да је напад гвозденим шипкама на једног од вођа опозиције Борка Стефановића покренуо протестни покрет, јер се сматра да „насиље превршило сваку меру за грађане ионако очајне због тога што је режим ставио под своје институције, економију и медије“.

Словеначки дневник Дело примећује, попут осталих аналитичара, да иако је „Вучић и даље чврсто у седлу“ власти, „на плодно тле не наилазе његове, преко већине контролисаних медија изнешене тврдње да плате и пензије расту, да се незапосленост смањује – да је Србија на прагу златног доба“.

„Подаци говоре да је Србија једна од најслабије развијених земаља Европе, с раширеном корупцијом и да заостаје у односу на остале земље Европе по дохотку по становнику“, наводи Дело.

Мариборски лист Вечер сматра да су на улице Будимпеште и Београда изашли „разочарани припадници средње класе“ и пореди ситуацију у којој је Вучић с протестима „жутих прслука“ против француског председника Емануела Макрона.

Скоро сви шпански листови су известили о протестима грађана и опозиције у Будимпешти и Београду, а каталонски дневник Вангвардија наводи да је нови мадјарски закон узрок негодовања десетина хиљада градјана, прави парадокс, јер треба да обезбеди недостајућу радну снагу, а Орбанова власт је забранила улазак свим имигрантима.

Британски Фајненшел тајмс преноси интервју с Вучићем који каже да уопште не мари за протест против његове власти, „пошто опозиција нема никакав план“, а бољитак Србији и региону може донети само покренути економски опоравак и постојано решење за односе с Косовом.

Лондонски дневник додаје да су „западне дипломате положиле наде у Вучића, некадашњег тврдог националиста, којег сматрају кључним за обуздавање (председника РС Милорада) Додика и за постизање правно обавезујућег договора са Косовом“.

Фајненшел тајмс, међутим, упозорава да „2019. већ обећава да ће ставити на искушење Вучића и бити бурна за Балкан“ и због „сецесионистичких снага у Босни, раздора међу политичким фракцијама у Црној Гори и Македонији“.

Британски лист такође примећује да „бруто домаћи производ Србије достиже једва 36 одсто просека у Европској унији“.

Многи италијански медији су пренели вест домаће агенције АНСА у којој се наводи да су демонстранти већ пету суботу узастопце изашли на улице српских градова, бунећи се против власти коју спроводи Вучић.

Критичари Вучића оптужују, додаје се у извештају, да је завео аутократску владавину надзором над медијима и распиривањем говора мржње према свима који се не слажу с њим.

Вучић, како се наводи, то све одбацује и предочава да би могло доћи до ванредних избора ове године.

преузето Данас

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *