Почетна / Вести / „СРБИЈА МЕ ЈЕ ШКОЛОВАЛА, АЛИ ЈА САДА ИДЕМ“ Докторка Марија је након породиљског добила ОТКАЗ, а сад спрема кофере за НЕМАЧКУ

„СРБИЈА МЕ ЈЕ ШКОЛОВАЛА, АЛИ ЈА САДА ИДЕМ“ Докторка Марија је након породиљског добила ОТКАЗ, а сад спрема кофере за НЕМАЧКУ

„Познајем много људи који су морали да оду, а нису желели. Нико не воли да остави своју породицу, своје родно место, своје пријатеље и да поново почиње живот негде далеко“, овако о свом одласку у Немачку прича докторка Марија Пантић, једна од 40.000 људи који годишње напусте Србију и никада се више у њу не врате.

Они су једна сасвим нормална породица, обоје су млади, образовани и пре годину и по дана су добили дете. Ипак, у животу имају велике планове, али њих ће реализовати у некој другој земљи.

– Планирамо да идемо у Немачки као многи лекари. Значи, ја сам принуђена да идем и принуђена да учим немачки као многе моје колеге, многи су отишли, многи ће тек да оду, јер не могу да нађу посао овде – објашњава Марија.

Она је једна од 800 лекара који су у претходној години од Лекарске коморе добили серфтификат добре праксе за рад у иностранству. Највећи број њих одлази у Немачку, Норвешку и Швајцарску.

– Ја бих волела да лечим свој народ. Овде сам се школовала, завршила факултет, стекла неко искуство, моја држава ме је школовала, али ја сад идем негде далеко да лечим неке друге људе – каже Марија и додаје да би волела да је могла да узврати својој земљи и свом народу.

Међутим, докторка у најбољим годинама, која на Медицинском факултету није пала ниједан испит у Србији није могла да добије сталан посао.

– Завршила сам медицину у Београду, 2014. године и то са високим просеком преко 9,5 и после неколико месеци сам се запослила у једном државном Дому здравља у Београду. Међутим, после три и по године сам добила отказ након породиљског одсуства – прића Марија која каже да није очекивала да ће нешто лоше испасти од тога што је одлучила да има дете, али, како тврди, можда је на неки начин кажњена, те да је можда требало прво да сачека да буде примљена за стално.

Маријин муж Владимир се надовезује и каже да они породично иду због ње, јер кад види како је она прошла и како се трудила, пита се, чему све то?

– Код нас најобразованији не одлазе зато што је плата дупло или троструко већа. Знате кад кажу доктор овде нема ни 1000 евра, а тамо негде ће имати две, три или четири, али то њима није кључни мотив – објашњава демограф Владимир Никитовић за „Прву“ и додаје да је основно услови рада и још важније услови живота.

Никитовић наводи да највећи део тих људи који остаје у иностранство остварује своју репродукцију у тим земљама, уместо у Србији, те да је нека процена да за 50 или 60 година ова земља изгуби још 50 или 60 хиљада деце која би се родила у Србији, а не у неким другим земљама.

Извор: Блиц

Информације о Sasa Brankovic

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *