Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / СКУПШТИНА ЋУТИ НА 160.000 ПОТПИСА Зашто је иницијатива о доживотном затвору за убице деце на чекању ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА?

СКУПШТИНА ЋУТИ НА 160.000 ПОТПИСА Зашто је иницијатива о доживотном затвору за убице деце на чекању ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА?

Прошло је више од годину дана од када су Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, и Предраг Михаиловић, главни и одговорни уредник „Блица“, предали Маји Гојковић, председници Скупштине, предлог измене Кривичног закона којим се захтева увођење доживотног затвора за убице деце и бременитих жена.

Тада је предато 160.000 потписа грађана који подржавају иницијативу, али се она до данас није нашла на дневном реду скупштинског заседања.

Јурић од првог дана тражи да посланици коначно размотре предлог, да се о њему разговара, али осим обећања да ће до тога доћи, ништа није учињено. У међувремену, изгубљено је још пет живота. Подршку предлогу Јурића и „Блица“ потписало је чак пет пута више људи него што закон предвиђа, али њихова жеља очигледно није тема за оне који о томе одлучују.

Човек који је на монструозан начин изгубио ћерку Тијану сада се, разумљиво, осећа изневерено.

– Не знам зашто и коме одговара да се на ово жмури и да се грађанска иницијатива игнорише. То што посланици и председница Народне скупштине игноришу вољу грађана само потврђује да је право грађана да нешто предлажу држави само привид, а да у реалности заправо нико од нас, малих људи, нема права на своје мишљење и своје предлоге. Нема дана када ме неко од грађана не пита зашто то питање није на дневном реду, који су разлози, шта се чека? Искрено, мислио сам да ће то доћи на дневни ред и без прикупљања потписа. Када се то није десило, сматрао сам да треба прикупити што више потписа да би држава била сигурна да и грађани то желе и да ће та чињеница и њима олакшати целу ствар. Сада смо све то урадили, а они се праве као да не постојимо. А сви знамо за тај рецепт: када хоћете нешто да уклоните, прво игноришете као да не постоји – каже Игор Јурић.

Из Скупштине је, иначе, било поручено да се ради на предлогу грађана, али да је јавност подељена, а Јурићево раме много пута је потапшано уз речи да ће закон бити промењен.

– Вероватно добро звучи и друштвено је прихватљиво рећи да се подржава нешто иза чега стоји армија људи и нешто чему је циљ казнити убице и силоватеље деце. Многи важни људи ове земље су рекли да подржавају иницијативу. Премијерка Ана Брнабић међу првима. Ја сам јој тад искрено и веровао. Међутим, сада објективно сумњам да су ми говорили само оно што желим да чујем, а заправо нас ставили у запећак. О томе најбоље говори чињеница да се ама баш ништа није десило, а колико је седница у међувремену одржано… С друге стране, ван Народне скупштине, подршку имамо. У току идуће недеље имамо састанак са министарком Зораном Михајловић у вези с могућности да се заједничка сарадња ојача и продуби и да се омогуће заједничке активности везане за родну равноправност чијим координационим телом она председава. Министар унутрашњих послова је обећао да ће урадити све да се пооштре казне за повратнике и да покушамо да смањимо ту језиву статистику, која је поражавајућа.

Прошле године министарка правде Нела Кубуровић организовала је округли сто на којем су се окупили стручни људи који су расправљали о измени Кривичног законика, али од тада Игора Јурића нико није звао нити је имао било какав други контакт са државним институцијама на ту тему.

– Многе земље у свету имају организације попут Фондације „Тијана Јурић“. Организације које су засноване на жртви где су родитељи нашли мотивацију и снагу да се боре за другу децу. Белгијска „Цхилд Фоцус“, немачка ИРЗ и друге раде на готово исти начин као Фондација. И у свакој земљи су ти, нажалост, посебно мотивисани људи који су изгубили своју децу препознати и држава им несебично помаже јер их сматрају врло значајним за своје системе. Уместо помоћи државе, добио сам врло јасан сигнал да се не гледају са симпатијама наше активности. Људи са посебном пажњом слушају оно што ја говорим када причамо о тешким случајевима и злостављању, убиствима деце, не зато што сам ја Игор Јурић већ зато што сам отац девојчице која је на ужасан начин изгубила живот. Ту нема лажи, нема преваре – наглашава Игор Јурић.

Језиви детаљи обдукционих налаза

Маја Атанасковић, адвокат која је писала предлог измене Кривичног закона, сматра да када би јавност знала неке језиве детаље, не би било никакве дилеме ни код кога у јавности да ли треба увести казну доживотног затвора за педофиле.

– Међу педофилима је 90 одсто повратника. Када би се знао обдукциони налаз за малу Катарину, коју је Малиша Јефтић силовао, сазнали би се детаљи који описују како је услед силовања дошло до расцепа јетре и како је умирала у најстрашнијим мукама. Владица Рајковић је после силовања мале Анђелине узео камен пречника 30×15 центиметара и бесомучно је ударао по глави. Детаљи су језиви, али они најбоље говоре о склопу личности тих монструма – закључује Атанасковић.

 

Предавања

Делокруг Фондације „Тијана Јурић“ је широк. Док готово свакодневно одлазе, по позиву, у градове и мања места у Србији, где се држе предавања о опасностима која најчешће на интернета вребају децу, организују се и јавне расправе на тему измене Кривичног законика.

 

КЉУЧНИ ТРЕНУЦИ БОРБЕ ФОНДАЦИЈЕ И „БЛИЦА“

Доживотни затвор за убице деце циљ је којем стремимо од када смо покренули акцију у пролеће прошле године. Нећемо се зауставити до остварења тог циља.

 

Покретање кампање (март 2017.)

Фондација „Тијана Јурић“, у сарадњи са редакцијом „Блица“, покренула је у марту 2017. године акцију увођења доживотног затвора, која за циљ има измене Кривичног закона којима би било прописано да се сваком убици детета одреди доживотни затвор.

 

Предлог измене (мај 2017.)

Фондација и „Блиц“ су 3. маја 2017. предали предлог измене Кривичног законика који подразумева увођење казне доживотног затвора за најтеже облике тешких кривичних дела, каква су убиства детета, малолетника или трудне жене.

 

Сакупљање потписа (октобар 2017.)

У само недељу дана, у октобру 2017, у више од 40 градова у Србији прикупљено је око 160.000 потписа грађана који су дали подршку увођењу доживотне казне затвора.

Предаја потписа (новембар 2017.)

Почетком новембра 2017. оснивач Фондације „Тијана Јурић“, Игор Јурић, заједно са Предрагом Михаиловићем, главним и одговорним уредником „Блица“, Скупштини Србије предао је тачно 158.460 потписа грађана за увођење казне доживотног затвора за убице деце. Потписе је примила председница Скупштине Маја Гојковић.

 

Премијеркина подршка (новембар 2017.)

Председница Скупштине Маја Гојковић проследила је неколико дана по пријему иницијативу о увођењу доживотног затвора за убице деце председници Владе Србије Ани Брнабић.

 

Отворено писмо (април 2018.)

Игор Јурић, покретач и носилац акције увођења доживотног затвора, написао је отворено писмо државном врху у априлу ове године јер ни шест месеци од предаје потписа нису дошли на дневни ред посланика.

 

Наставак кампање (септембар 2018.)

У више од 20 градова Србије ових дана осванули су билборди са порукама Влади наше земље. „Ћутање није решење. Заштитимо децу“ једна је од три поруке и назив ове кампање којом Фондација наставља да указује на проблем безбедности деце.

 

Извор: Блиц РС

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *