Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Бабље лето

Бабље лето

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovda (Od Svete Petke do Svetog Dimitrija) u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje leto.

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba.

Ipak, mnogo pre naučnika, za Bablje leto znao je narod. Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

 

Zašto baš Bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv – u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U nemačkom naziv “der Altweibersommer” bukvalno znači “leto starih žena”.

Simbolika je jasna – ako seproleće vezuje za mladost – devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena – baba.

 

Autor: dnevno.rs

Информације о Jasna Radojicic

Погледајте такође

ГЛАВНИ ЛЕКАР МОСКВЕ:УПРКОС ПРОПАГАНДИ КОВИД ЗАУЗИМА ЈЕДНО ОД ПОСЛЕДЊИХ МЕСТА НА ЛИСТИ УЗРОКА СМРТИ..РАК УБИЈА ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА ЉУДИ ГОДИШЊЕ

  Александар МЈАСЊИКОВ сународницима: „Треба ли нам имунитет стада или не? Ако треба, пре појаве ефикасне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *