Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: СРБИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД, ВЕЋ ОСЛОБОДИЛИ СРЕБРЕНИЦУ!
Томас Кареманс /фото: ИН4С

ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: СРБИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД, ВЕЋ ОСЛОБОДИЛИ СРЕБРЕНИЦУ!

ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: СРБИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД, ВЕЋ ОСЛОБОДИЛИ СРЕБРЕНИЦУ!

У хронологији новинских текстова о догађајима у Сребреници пада у очи да су војну операцију Војске РС против Бошњачких снага, као геноцид окарактерисали Холандски политичари и њихови медији. Први који су се супроставили оваквим догађајим били су сведоци – Холандски војници који су све гледали својим очима.

Холандски министар за помоћ и развој Јан Пронк, а за њим министар одбране Јорис Ворхуве били су први који су догађаје из Сребренице описали као геноцид.

Холандски војници одмах су се супротставили медијској хистерији о етничком чишћењу, а касније су им се и осталих 1.200 припадника Холандског пјешадијског батаљона, који су у три ротације служили у енклави Сребреница од 1993. до 1995.

Сам „неспоразум“ Холандске владе са својим војницима званично је почео када је одлазећи са службе у Босни, пуковник Томас Кареманс заповједник батаљона, у Загребу на пригодној конференцији за штампу 25. 7. 1995. похвалио припаднике Војске Републике Српске за веома добро испланирану и изведену акцију ослобађања Сребренице, пише Интермагазин.

Пуковник Кареманс је тада нагласио да је та акција била усмерена искључиво против муслиманских јединица, а никако против припадника 13. пешадијског батаљона из Холандије, који је био стациониран у Сребреници. Срби су вешто надмудрили муслиманске војнике, закључио је Кареманс.

На питање Загребачких новинара да објасни своје гледиште о наводном етничком чишћењу у Сребреници, пуковник Кареманс је одговорио да су муслимани попалили 200 Српских села око Сребренице и побили становништво које је у њима живело.

Ова његова изајава „шокантно“ је деловала на стране новинаре који су спремни дошли да нападну Кареманса.

Смењен је убрзо и Каремансов претпостављени, Холандски генерал Кузи. Он је изјавио „да након пада Сребренице Српско-Босанске трупе нису починиле геноцид над муслиманима („Ди велт“ 12. 7. 1996).

Немачки лист „Ди Велт“ је 25. 7. 1995. изјестио да су се репортери новина распитивали код Холандских војника, који су се вратили из Сребренице, и увек добијали исти одговор:

„У Сребреници се није збио геноцид!“

Војник из редова Холандских плавих шлемова Арнолд Блом је пред државном комисијом Холандије био изричит:

„Када смо патролирали у енклави, муслимани су провоцирали Српску ватру. Они су пуцали преко нас и тиме хтели да постигну да Срби погоде неког од нас како би спољни свет опет на њих свалио кривицу!“

 

Извори: Интермагазин, ИН4С

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *