Почетна / Вести / КОНАЧНО, ПАТРИАЈРХ ПАВЛЕ И ЗВАНИЧНО СВЕТАЦ

КОНАЧНО, ПАТРИАЈРХ ПАВЛЕ И ЗВАНИЧНО СВЕТАЦ

Патријарха Павла многи верници су још за живота називали “ходајућим свецем”

Патријах Павле према мишљењу бројних верника заслужује да буде проглашен светитељем, што ће највероватније бити једна од главних тема на пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Крајње је време да се канонизација патријарха Павла нађе на дневном реду сабора, који ће бити одржан почетком маја, јер су се одавно стекли услови – рекао је извор за београдске медије.

Патријарха Павла многи верници су још за живота називали “ходајућим свецем”, а његови поштоваоци већ девет година жељно ишчекују да се донесе одлука о његовој канонизацији, односно да се патријарх прогласи свецем.

У прилог томе иду и сведочења бројних верника који тврде да су им молитве које су изговорили над гробом партијарха Павла донеле исцељење.

Са овим се слаже и владика милешевски Атанасије Ракита који не негира да ће канонизација патријарха Павла бити на дневном реду сабора СПЦ.

– Било је јасно да је патријарх Павле Божји човек, у то нема сумње. Био је близак Богу, а оно што је сигурно јесте да је живео по његовој вољи и заповестима. То је човек љубави и доброте, таквих љубави је гладан овај свет. Чим неко испуњава вољу Божју, онда и њега слуша Бог, тако да није изненађење ако се чује да су његове молитве неком помогле и да су исцелитељске – каже владика.

И Димитрије Калезић, пензионисани професор Богословског факултета, каже да се не би изненадио ако би то била тема сабора, пошто је Павле био један од најпоштованијих људи на овим просторима у последњих 200 година

После Светог Петра Цетињског, нико у народу није био тако поштован и прихваћен као патријарх Павле. А да би неко био канонизован, основна ствар је да буде поштован код народа и да народ о њему радо слуша. Сви у сабору то знају и сигурно имају у виду, али се вероватно држе уздржано да не би то урадили преурањено па да испадне као да је наметнуто народу – каже Калезић.

ПОСЕБАН ДОГАЂАЈ

Професор на Богословском факултету у Фочи, Здравко Пено, сматра да је Павле већ светитељ.

– Код њега се заиста осећало да је другачији. Сусрет са њим остаје трајан, упечатљив, за разлику од других који немају ту харизму. Видело се да је он био светилтељи за живота. Ово би био посебан догађај да се патријарх Павле прогласи светим, али то је потребно нама људима, а не њему, јер је он већ у заједници светих – каже Здравко.

Извор ВОЛИМ СРБИЈУ

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

КО ШТИТИ ДИРЕКТОРА ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА И КОМЕ У ВЛАДИ ПЛАЋА ДА ОСТАНЕ НА ФУНКЦИЈИ И СЛОБОДИ?

Овде је реч о припреми и извршењу тешких кривичних дела чије последице нису само огромни …

3 коментара

  1. Како вас није срамота да стављате овакав наслов? Зар је зарада од кликова важнија од части?

  2. Ова објава нема ама баш никакве везе са кликовима и зарадама. Постављање је вођено искључиво љубављу према вери овом светцу и Србији

    • И јесте коначно, ко је био на његовој сахрани, видео је колико га народ воли и поштује!И био је другачији, био је светац на земљи! Наслов довољно говори!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *