Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / УНИШТАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА (ВИДЕО)
Фото: Фацебоок/греенадвентуре.фрускагора

УНИШТАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА (ВИДЕО)

 

Уништавање Нациналног парка Фрушка Гора започело је пре седам година, а у последње три се врши масовна сеча шума. 

Пре три недеље је од Бојишта према Краљевој Столици, у делу пешачке стазе, у ширини од 50м до 100м извршена сеча искључиво здравих стабала које је остављено да лежи на пешачким стазама. Грање је свуда разбацано.  

У другим шумама, на више места, огољене су велике површине а стабла су припремљена за продају за огрев. 

Обарање дрвећа се изводи искључиво суботом и недељом, без постављања ознака за забрањен прилаз посетиоцима, у време када има највише људи у Националном парку, а то може бити кобно. 

Сече се искључиво здраво дрвеће, део се продаје а остатак оставља да трули у шуми. Оболела стабла нису вредна труда пошто ће их јачи ветрови пообарати. Сеча није било на падинама на којима су шуме нападнуте паразитском биљком имелом која изазива сушење стабала. При обарању дрвећа не уклања се бршљан који омета раст младица.

Масовна сеча дрвећа изазива ерозију земљишта, угрожава биљни и животињски свет. Кршовита Херцеговина је некада била станиште шума све док их Аустоугари нису до последњег стабла уништили, а то је довело до спирања земљишта и стварања камењара.  

Фото: сремскевести.рс

 

Добијање новца за унапређено уништавање шума Фрушке Горе

Према речима Радослава Крунића, директора Националног парка Фрушка Гора, сече се само(!) липа, храст, буква и цер. У плану Јавне набавке Националног парка за 2018. годину, за услуге на унапређивању шума, планирано је 135 500 000,00 динара.  Под унапређивањем  подразумевају се искључиво различити облици сече дрвећа.

Радослав Крунић не троши време и новац на спровођење планског пошумљавања, већ све препушта природном пошумљавању из семења дрвећа. Досадашњи резултати су видљиви – ниче искључиво неквалитетан багрем чије порекло није са нашег простора.

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ЗАШТО СЕ ИЗ ОСТРОГА НЕ СМЕ ИЗНЕТИ НИШТА СЕМ МИРНЕ ДУШЕ И ЧИСТЕ САВЕСТИ..

 Из светиње човек мора да изађе само чист, исповеђен, мирне душе и чисте савести, помирен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *