Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Она је права српска мајка: Са своје 34 године је доктор наука, мајка петоро деце и не намерава да напусти њено Косово

Она је права српска мајка: Са своје 34 године је доктор наука, мајка петоро деце и не намерава да напусти њено Косово

Хероине данашњице, Биљана Јаредић (34) из Звечана, пример је успешне и јаке жене, привржене мајке и великог родољуба.

Ова прекрасна Српкиња живи у Косовској Митровици, мајка је петоро деце – Павла (10), Елене (9), близанаца Петра и Јакова (7) и Калине 11 месеци. Докторирала је на Медицинском факултету у Крагујевцу, предмете клиничке психологије, што сада предаје на Филозофском факултету у Косовској Митровици.

Власница је Ордена мајке Југовића СПЦ, који јој јој је уручио Патријарх српски Иринеј, на Видовдан у Грачаници. Она за себе каже да је иста као и све српске жене.

– Радим и чувам своју децу. Уписала сам 2010. докторске студије и завршила их прошле године. Деца су била ту, осим Калине која је била на путу док сам бранила докторат. Имам помоћ и подршку родитеља, комшија, који ће увек причувати децу. Супруг ради у полицији. Моја љубав према деци је велика и знала сам да ћу их имати пуно и то на овом простору, где је Срба све мање – прича Биљана за “Ало!” и додаје да бескрајно верује у наше институције на Космету, али и лекарима, српском школству…

Фото: Иван Алексић /Ало

Увек ће ми Косово бити Србија! Овде сам рођена и овде ми је све моје. Са друге стране, људски је осећати страх када нешто није безбедно. Када их је пуно, онда огуглате и питате се да ли је реално да се не плашите? Моја деца знају где живе. Једно време сам се трудила да им, као у филму Роберта Бенињија “Живот је леп”, не причам о ружним стварима. Тако је било док нисам схватила да то за њих може бити угрожавајуће. Они хоће да пређу мост, да иду у јужни део Косовске Митровице. Старији знају да тамо није безбедно. Не плаше се толико Албанаца, којих има у северном делу града. Објашњавам им да нису сви ти људи угрожавајући по њих. Да међу њима има добрих и лоших, али да је клима таква у јужном делу града да не могу да буду безбедни. Не бих волела да им усадим мржњу, али страх је океј – каже Биљана откривајући шта јој је смисао живота.

Деца, људи и вера у њихову доброту. Да напредујемо и будемо срећни сви заједно, да свет буде боље место за живот. Најбитније је да осмислимо свој живот и да се осећамо удобно. Знам шта је велики град и јасно ми је зашто се људи тамо одлучују за једно или двоје деце. Опет, ако волимо децу, онда да их рађамо! Ако волимо посао, онда улажемо у то. Сви људи имају право да бирају свој животни пут – каже та храбра жена.

Одговарајући на питање ако којим случајем Косово постане друга држава да ли ће остати тамо, Биљана каже да се никада не зна због деце и њиховог образовања да ли ће и она отићи негде.

– Али, Косово је моја љубав и сигурно ћу живети у њему, с тим да не могу да кројим животни пут својој деци. Она ће одлучити где ће живети – навела је она.

Биљана Јаредић открива да је добила златни орден, на Видовдан.

– Уручио ми га је патријарх. Сваке године се у Грачаници деле ордени мајкама са четворо и више деце. Осећала сам се предивно. Једна жена из енклава родила је шесторо деце. Колико год да вам се чини да сте добри, увек има неко бољи. Патријархов говор о опастанку и светињама био је заиста величанствен – каже Биљана, преноси Ало.

Извор: Ало

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

За резолуцију о агресији на Украјину гласала је и Србија.

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се изражава најдуље жаљење због агресије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *