Почетна / Вести / Њихов отац дао је деци имена по својим идеалима! БРАТ И СЕСТРА СА НАЈЧУДНИЈИМ ИМЕНИМА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ

Њихов отац дао је деци имена по својим идеалима! БРАТ И СЕСТРА СА НАЈЧУДНИЈИМ ИМЕНИМА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ

Родитељи се одувек труде да својој деци дају лепа и аутентична имена која би могла да са поносом носе кроз живот. Најбоље је ако та имена могу да симболизују вредности којима целог живота тежите и за које се борите. Управо тако имена је својој деци дао чувени српски либерал, економиста, политичар и новинар Владимир Јовановић.

Владимир Јовановић, фото: Википедиа

Владимир Јовановић био је министар финансија, потпредседник Државног савета, члан Сената, професор Политичке економије на Великој школи, идеолог Либерална странке, економиста, политичар, новинар, председник Српског ученог друштва и почасни члан Српске краљевске академије. Једноставније – реч је била о једном од водећих српских интелектуалаца на прелазу из 19. у 20. век.

А Правда и Слободан?

Михаило Г. Ристић (први с лева) са шураком Слободаном Јовановићем (први с десна) и пријатељима, фото: Википедиа

О Правди Јовановић се данас мало зна. Познато је да се удала за Михаила Ристића, чувеног српског дипломату, посланика и конзула познатом по помоћи српском народу и цркви у Македонији и Старој Србији.

Михаило и Правда имали су сина Андрију Андру Ристића, правника, који је завршио гимназију у Паризу, Правни факултет у Београду где је и докторирао 1936. године.

Судбина Слободана Јовановића много је боље позната!

Слободан Јовановић, фото: Википедиа

Слободан Јовановић био је један од најумнијих Срба свога времена. Био је српски правник, историчар, књижевник и политичар, председник Српске краљевске академије, ректор Београдског универзитета, професор и декан Правног факултета у Београду.

Марта 1941. ушао је у владу генерала Душана Симовића као потпредседник владе, као једина нестраначка личност. Са краљем Петром II и српском Владом током Другог светског рата је боравио у Лондону. Био је прво потпредседник, а затим и председник те избегличке Владе, а напустио ју је с доласком Ивана Шубашића који је преговарао са Титом.

Слободан Јовановић је био веома критички настројен према комунизму. Након завршетка оптужен је за народног издајника. Одузета му је сва имовина и држављанство, а његове књиге су постале забрањене.

Преминуо је у Лондону, 1958. у деведесетој години, као апатрид. Слободан Јовановић је званично рехабилитован 2007. године. Данас се његов лик налази на новчаници од 5.000 динара, а плато испред Правног факултета у Београду носи његово име.

Фото: Википедиа / Илустрација

Извор: Дневно.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

СРБИЈУ ТРЕБА ЛЕЧИТИ ИЗ КОРЕНА, А КОРЕНИ СУ СЕЛА

КАКО РАЗВИТИ СРПСКО СЕЛО – Идеје и САВЕТИ за развој села Уместо жаљења како српска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *