Vučić “izabrao” Tačija?

Umesto u zatvoru, na čelu Kosova: Hašim Tači
Iako Slavko Simić, predsednik Srpske liste za “Vesti” tvrdi da su odluku da daju kvorum doneli samostalno, malo ko veruje da su se na takav riskantan potez odlučili bez konsulatcija sa Beogradom, uzimajući u obzir i njihov odnos, položaj i intezivne susrete sa šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem dan uoči glasanja.

Demokratska stranka Srbije žestoko je reagovala ocenjujući da je Tači izabran zahvaljujući odluci premijera Srbije Aleksandra Vučića, dodajući da “time što je Vučić stao u zaštitu trgovca ljudskim organima i učinio još jedan korak puzećeg priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova”.

Amnestiraju zločinca
Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji Simo Spasić kaže da su porodice srpskih žrtava ogorčene zbog izbora Tačija, posebno jer su “lojalni Srbi svojim prisustvom omogućili da osumnjičeni za ratne zločine u miru nastavi progon preostalih Srba”.
– To je crno, da crnje ne može biti. Udarac za sve nas. Oni su ovom odlukom amnestirali zločinca koji je trgovao organima ubijenih Srba – ocenio je Spasić.
Srpska lista je istim intezitetom odgovorila da ne želi lekcije od “lažnih patriota u skupocenim bundama koje su uništile sve što se uništiti može”, a Đurić dodao da je “besramno optuživati ljude koji sede u najtežim uslovima sa zlikovcima i zločincima.”

Za Momčila Trajkovića, lidera SPOT-a i člana Srpskog nacionalnog foruma smatra “nesporna činjenica da su srpski poslanici podržali izbor Tačija”.

– Bez kvoruma ne bi bilo glasanja, dakle oni su najdirektinje učestvovali u Tačijevom izboru. Uzimajući u obzir da nekoliko poslanika stranke Ise Mustafe tvrdi da nisu glasali Tačija, može se tvrditi i da je više poslanika Srpske liste njemu dalo glas. Nebulozne izjave Vučića i Đurića da Srpska nije glasala za Tačija i da kosovskometohijski Srbi “sami odlučuju o svojoj sudbini” vređa inteligenciju ovog naroda i pokazuje koliko je politika Beograda pokvarena prema KiM i ovom nesrećnom narodu – oštar je Trajković.

Glavni argumet i Đurića i Simića je da Srbi nisu glasali za Tačija, međutim, izjave pojedinih albanskih poslanika dovode u sumnju ili tu tezu ili regularnost izbora. Naime, od kada su se poslaničkom klubu Srpske liste priključili Nenad Rašić lider PDS-a i Adem Hodža, poslanik “Koalicije za Goru”, Srpska lista broji 11 poslanika. Iako je glasanje bilo tajno, poznato da je 10 listića na kraju bilo nevažeće. Ali sada i poslanik LDK Armend Zemaj tvrdi da nije glasao za Tačija.

Dogovor ili ne?
Mediji u Prištini izveštavali su da su se veče uoči izbora susreli Marko Đurić i Hašim Tači. Kancelarija za Kosovo i Metohiju to nije ni potvrdila, ni demantovala.
– I ta činjenica ide u prilog da je Tači izabran na Vučićev mig. Dakle, u predvečerje glasanja Tači i Mustafa sreli sa Markom Đurićem i da su se tada dogovorili oko formiranja nove opštine Prilužje, kao uslov za podršku, kaže Trajković.
Na sve te optužbe, Simić kaže da oni koji ih izgovaraju žele da “smanje kredibilitet premijeru i Srbiji u briselskim pregovorima”.

– Prvo, mi nismo glasali za Tačija. Drugo, lično sam Tačiju rekao šta ja kao Srbin i srpska zajednica na KiM mislio o njemu. Naš narod treba da se zapita šta bi se dogodilo da smo izašli iz sale? Izgubili bi kredibilitet kao politički predstavnici Srba, naš premijer Vučić bi izgubio kredibilitet kod EU u briselskim pregovorima, Srbi bi bili predstavljeni kao remetilački faktor koji destabilizuje i Kosovo i region, ušli bi u nove izbore za koje bi nas proglasili krivcima, a novim izborima bi se prologniralo i formiranje Zajednice srpskih opština i ratifikacija Sporazuma između ministara pravde Holadnije i Kosova neophodnog za formiranje Specijalnog suda – pojašnjava Simić.

Insistirajući da se Beograd nije mešao, on za “Vesti” još dodaje da su od Tačijeve i stranke Ise Mustafe tražili dodatne garancije i rešenje problema uzurpirane srpske imovine i imovine SPC, povratak raseljenih, veću zastupljenost u izvršnoj vlasti i rešavanje mnogih problema sa kojima se suočavaju Srbi.

– Do poslednjeg trenutka smo vodili pregovore sa koalicionim partnerima uz posedovanje ambasade SAD i drugih ambasadora Kvinte i Kancelarije EU. Tražio sam čvrste garancije za naše zahteve, i ponavaljao da mi njihova reč ništa ne znači jer se čak i napisano ne poštuje, i da tražimo čvrste garancije. Naša vlada u Beogradu se nije mešala i prepustila nam je da donesemo odluku kao Srpska lista – kaže Simić

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *