И КАРИЋ ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ
А ОШТЕТИО ДРЖАВУ ЗА 66 МИЛИОНА ЕВРА
Финансирао предизборну кампању, ухлебио најближе на посланичка и друге високе функције у Влади, купио себи као и многи слободу новцем који је опљачкао од Србије

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića povodom osnivanja “Mobtela” i omogućavanja preduzećima sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija Astra banke. Istraga je istovremeno obustavljena i protiv još osam osoba.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića, Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, iz člana 234, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZ, u vezi sa članom 33 KZ.

Istraga za navedeno krivično delo vođena je zbog sumnje da je, u periodu od aprila 1994. godine do februara 1997. godine (delimično za vreme međunarodnih sankcija), tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije “Srbija BK PTT d. o. o. – Mobtel” i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću “BK trade Inc”, saosnivaču “Mobtela”, pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 21.980.551,98 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.

Istraga je započeta zahtevom za istragu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu 18. 2. 2006. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Rešenjem Republičkog javnog tužilaštva od 22. 6. 2006. godine predmet je poveren u stvarnu nadležnost Okružnom javnom tužilaštvu – Specijalnom tužilaštvu, sada Tužilaštvu za organizovani kriminal, a istragu je od tada pa do 7. 12. 2011. godine sprovodio Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje, a od tada, u skladu sa izmenom zakona, Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nakon što je preduzelo niz radnji, tužilaštvo je 2015. godine odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, posle čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broj svedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza.

Po preduzimanju navedenih radnji, tužilaštvo je u više navrata odbijalo predloge odbrane da se odredi novo ekonomsko-finansijsko veštačenje.

Međutim, krajem 2015. godine, odlukom suda tužilaštvu je naloženo da se izvrši dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje koje treba da uzme u obzir nove okolnosti koje su navedene u Izveštaju DOO “Alfa profit” iz Moskve, koji je, u međuvremenu, dostavila odbrana, a tiču se procene vrednosti troškova koje je imao strani ulagač, “BK trade” Inc, prilikom isporuke opreme.

Novim veštačenjem je utvrđeno da je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u “Mobtel”, odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad tog preduzeća, saosnivač “BK Trade” Inc. imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja, iz čega je proizašao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist.

Takođe, obustavljena je istraga koja je vođena protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića i Olge Erdeljanović, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, iz člana 234, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZ, u vezi sa članom 33 KZ, i protiv Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, iz člana 234, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZ, u vezi sa članom 35 KZ.

Istraga je započeta proširenjem zahteva za istragu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu, od 07.04.2006. godine, kao deo napred navedenog predmeta.

Zbog sumnje da je u periodu od avgusta 1999. godine do oktobra 2000. godine, Bogoljubu Kariću, Sretenu Kariću, Zoranu Kariću, Dragomiru Kariću i Oliveri Nedeljković zloupotrebom novčanih sredstava “Mobtela”, koja su se nalazila na računu otvorenom kod “Astra” banke, pribaljena protivpravna imovinska korist, u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara, i istovremeno omogućeno jednom broju preduzeća sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija.

Tokom istrage se nije moglo doći do dokumentacije na osnovu koje bi se utvrdile činjenice koje bi potvrdile osnove sumnje da je izvršeno krivično delo, jer je utvrđeno da je u periodu postupka likvidacije nad “Astra” bankom u prostorijama zapečaćenim od strane suda, u kojima se nalazila dokumentacija, izbio požar u kome je izgoreo deo dokumentacije važan za postupak.

Pored toga, i pored više zahteva za međunarodnu pravnu pomoć koje je sud, tokom više godina, slao nadležnim organima na Kipru, kiparski organi nisu dostavili dokumentaciju koju je sud tražio, a koja je bila neophodna za utvrđivanje činjenica ključnih za ovaj postupak.

РТС

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Један коментар

  1. Sve vreme se pitam ko je pravi kandidat ya Predsednika, Karic Bogoljub je tacan odgovor!
    Nemote se iznenaditi kad se Toma kandiduje bez Vuciceve podrske, razni zuti kandidati nastupe u vise frontova, a Karic uz diskretnu ali efikasnu podrsku Rusije postane predsednik u drugom krugu !
    Idem oodmah da se uclanim i da zauzmem mesto, nisam odavno bio korisni idiot, prosto me uhvatila neka nostalgija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *