Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ВЕСИЋ ДЕЗЕРТЕР. Осуђен на 2 године робије.

ВЕСИЋ ДЕЗЕРТЕР. Осуђен на 2 године робије.

Док су се током НАТО бомбардовања други борили за државу, а неки чак и гинули, он се скривао у Црној Гори, а у Србију се вратио тек кад је опасност прошла

Горан Весић, менаџер Београда и најомраженији досовац, осуђен је 1999. на две године затвора зато што се није одазвао на војни позив, открива Курир!

Док су се други током НАТО бомбардовања борили за државу, а неки чак и гинули, Весић се скривао у Црној Гори. У Србију се вратио тек када је опасност прошла, а затворску казну никад није одслужио.

 

 

 

 

Суђење у одсуству

О суђењу Горану Весићу, које је одржано у његовом одсуству, својевремено је у свом извештају писао Хелсиншки одбор за људска права.

– Команда Војног одсека Краљево поднела је 17. априла 1999. поступак против Горана Весића за кривично дело неодазивања војном позиву. Позив није уредно уручен. Једини доказ за гоњење је копија позива и копија поруке уручиоца да је позив остављен испод врата. Војни тужилац подиже оптужницу против Весића, војни суд одређује притвор за оптужено лице и доноси решење о томе. Све се ово дешава у току трајања интервенције НАТО у Југославији. Главни претрес одржан је 15. јуна 1999. у Ужицу пред већем од три судије – писао је Хелсиншки одбор, а потом констатовао да је одмах донета и пресуда:

Весић ни да бекне

– Војни суд округа Ужице доноси одмах и пресуду, којом се Весић Горан проглашава кривим зато што као војни обвезник без оправданог разлога није у одређено време дошао у своју јединицу, иако му је био саопштен ратни распоред и мада је био позван појединачним мобилизацијским позивом, чиме је извршио кривично дело из члана 214, ст. 1, у вези с чл. 223, ст. 1 КЗ СРЈ. Због учињеног дела, суд га осуђује на две године затвора, које би морао издржати након правоснажности пресуде. Оптужени је такође обавезан да плати судске трошкове у вредности од 1.000 динара. Весић још није у затвору, јер није „доступан надлежном органу“.

Весић, који је 1999. био одборник ДС у Скупштини Београда, јуче није одговарао на наша питања.

Ратни ветерани

ВЕСИЋ ЈЕ ЛАЖОВ И ДЕЗЕРТЕР

Миле Милошевић, председник удружења Српски ратни ветерани, каже да је било где у свету незамисливо да један дезертер, који није бранио државу кад је требало и притом је и осуђен на две године затвора, догура до врха власти у истој држави:

– Поред тога што је дезертер, он је и лажов, јер је пре избора рекао да се борцима неће смањити попуст на Инфостан и да ће се подићи споменик палим борцима са територије Београда. Међутим, као градски менаџер је дозволио умањење попуста на комуналије, а уместо поменутог споменика подигао је фонтану.

Иван Нинић

МОГАО ВОЛУ РЕП ДА ИШЧУПА

Иван Нинић из Центра за владавину права каже да се јавност и данас сећа да је Весић те 1999. био у пуној снази и да је „могао волу реп да ишчупа“:

– Нарочито је скандал да је баш у то време био одборник у Скупштини града Београда. То значи да док Београђани чаме у склоништу, њихов одборник пландује у Црној Гори. Нормално би било очекивати да брани свој град и да буде на располагању суграђанима и комшијама.

IZVOR KURIR                                                                                                                   

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Један коментар

  1. Sta reci ,a ne zaplakati, koja bagra nas pljacka i jos vlada a mi i dalje trpimo to!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *