Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Воденице чувари традиције

Воденице чувари традиције

Друштво воденичара Србије основано је 06. јуна 2010. године са циљем да се обнови што више старих и оронулих воденица на српским рекама. Друштво броји 70 чланова који се окупљају сваке године у Лајковцу, у Марковој цркви код Кумове воденице на Малу госпојину. Њега су основали кумови Славко Јовановић и Милан Павловић тако што су 2009. откупили воденицу и за годину дана рада вратили јој аутентичан изглед и ставили је у функцију.

Удружење „Морава“ у Алексинцу регистовано априла 2015. и броји 40 чланова. Осим ревитализације старих воденица и воденица поточара, циљ удружења је да подстакне пољопривредне произвођаче да на својим њивама саде старе житарице, спелту и хељду, које су данас, због општег захтева за здравијим начином исхране, тражене на домаћем и иностраном тржишту, а не изускују мого улагања. У Етно селу Бистрица (општина Петровац на Млави), које је 1986. године проглашено за споменик културе, на Бистричкој реци, од 2012. године одржава се привредно-туристичка манифестација „Дани воденичара и помељара“. На Бистричкој реци, у дужини од пет километара од њеног извора, у подножју планине Велики Суморовац па до изласка из села, нанизано је осам воденица и једна ваљарица. Све воденице су старе скоро два века, али и даље раде. Претпоставља се да данас у Србији има 700 воденичара који су ван удружења и делују самостално.
Зашто је важно да се воденичари удруже?
Једино тако имаће право да поднесу амандмане о заштити воденица, инсистирају на успостављању занимања – воденичар, да производи из воденице буду прописно декларисани и људи знали шта купују.

https://www.topsrbija.com/index.php

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *