Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Врмџански град из времена цара Јустинијана!

Врмџански град из времена цара Јустинијана!

У ПОДНОЖЈУ ПЛАНИНЕ РТАЊ НАЛАЗИ СЕ СОБАЊСКО СЕЛО ВРМЏА. У последњих неколико година постало је туристичка атракција и магнет за заљубљенике у природу.
Име села Врмџа настало је од глагола „врнути“.
На падини планине Ртањ 500 метара надморске висине, прелива се панорама њива и шума богатих печуркама, јагодама, купинама, дрењинама, лековитим биљем.
У непосредној близини села и у јужном подножју планине Ртањ смештено је језеро богато рибом. Од села Врмџа удаљено је око 3 км, а од Сокобање око 15 км. Недалеко од језера, налази се врело Врмашке реке која ка селу тече кроз клисуру, а кроз село протиче и друга речица Оравица. У селу се налази Црква свете Тројице.У народу постоји прича да Црква датира из 13. века и да је три пута паљена.Садашњу Цркву изграђену на темељима старе кажу да је спасао у време зулума „ферман“ турског старешине из Сокобање, издат у знак захвалности због оздрављења његовог сина оболелог од суманитости. У њеној близини налази се најстарија сеоска школа у Југоисточној Србији, изграђена давне 1834.
Латин град се налази у средишту Врмџе, висока стена попут штита, настао у доба цара Јустинијана (IV до VI век) и представља логор који је бранио стари поплочани „Царски пут“, пут који је ишао према Бугарској.
Византинци су га обновили 530. године и доградили у ради одбране овог дела византијске територије од продора Авара и Словена. Разорен је 1416. године. Разорио га је Муса Кесаџија после дуге опсаде.

Остала су два зида старог утврђења и многе тајне. Сeљаци свeдочe да су налазили широкe римскe циглe са бројeвима, дeловe копаља, стрeлицe, ковани бакарни новац, људскe кости.
Врмџа јe лeпо урeђeно село познато по еко туризму, са старинским кућама, а има и нових кућа, са лeпо урeђeним eкономским двориштeм.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *