Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Само обдукцијама КОЈЕ НИСУ РАЂЕНЕ може се утврдити тачан узрок смрти – ВИДЕО

Само обдукцијама КОЈЕ НИСУ РАЂЕНЕ може се утврдити тачан узрок смрти – ВИДЕО

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да у Србији није било обдукције ковид пацијената.

Лончар је, на конференцији за штампу Кризног штава, упитан да прокоментарише писање медија о наводним обдукцији преминулих од ковида и питање да ли је било обдукције у сврху истраживања, нагласио да одговорно може да тврди да тога није било у Србији.

Лончар је подсетио да је став СЗО и свих да не смеју да се раде обдукције код ковид позитвних пацијената и казао да од декана Медицинског факултета има потврду да обдукције нису рађене на Институту за патологију, као и од директора Судске медиције да ни код њих није било обдукција, а то су, рекао је две институције код којих се иначе раде обдукције.

„Не знам да ли су једна, две или три земље у целом свету рекла да су радиле обдукције, али уз опрему за подводно роњење због ризика од заразе. У Србији то није рађено. И то није нека ствар која је могла да се уради а да се не зна. Ми поштујемо препоруке СЗО“, нагласио је Лончар.

Али, додао је, нема проблема да са Министарством образовања буде направљен заједнички тим да се то провери наводи у медијима.

На питање да ли се зна тачно колико је људи у Србији умрло од корона вируса, као тачан узрок смрти, Лончар је казао да се стално поставља питање, и то не само код нас, да ли је неко умро од короне или не.

„Да би се утврдило од које је болести неко умро једино може обдукцијом. СЗО је рекла да не може да се ради обдукција. Ако неко тврди да може без обдукције да каже од чега је неко умро он би сутра добио Нобелову награду“, казао је он.

Обдукција је једини начин да се утврди тачан узрок смрти, а све остало је, према његовим речима на нивоу нагађања.

(Курир.рс/Тањуг)

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *