Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / АКЦИЈЕ / БРАТИСЛАВ ГАШИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

БРАТИСЛАВ ГАШИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Рођен је 1967. године у Крушевцу.

Завршио је основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Крушевцу и смер техничар за високоградњу у Образовном центру „Боса Цветић“. Економски факултет је завршио у Нишу. На питање да ли га дотичу прозивке да је био керамичар, одговорио је:
„То (керамичар) је једно часно занимање. Све је кренуло тиме што се на интернету појавила моја лажна приступница СРС, коју знам ко је фалсификовао, чији члан никада нисам био. И у којој пише да имам ССС, занимање керамичар. Погрешили су и име оца. После тога су неки опозициони лидери, велики научници, причали у Скупштини о томе и везивали се само за период од мојих 15 радних дана у државној фирми – у Трајалу. Али, нисам био керамичар, него баштован. Имао сам звање грађевински техничар.“
Недељник, 4. 6. 2015. године
Више од 20 година води приватно предузеће ”Сантос”, у чијем саставу функционише Телевизија ”Плус” и ”Сантос” производња чаја, нат производа и кафе. Поред тога бави се и прометом деривата и власник је две велике бензинске пумпе. Био је сувласник „Гранд кафе“, једног од највећих српских производних брендова.
Истакнути је спортски радник. Водио је женски одбојкашки клуб ”Крушевац Сантос” до Прве Б лиге, а четири године је био успешан директор фудбалске школе ”Напредак”.
У марту 2013. године именован је за председника Управног одбора ЈП ”Србијагас” Нови Сад.
Изабран је за потпредседника СНС-а у септембру 2012. године, а поред тога је и председник СНС-а расинског округа.

У јуну 2012. године изабран је за градоначелника Крушевца. На тој функцији био је до априла 2014. године. Познат је по изјавама да ће се када СНС дође на власт у Крушевцу борити за грађане тог града, “а не за Београд и да се додворимо њима”. Ту изјаву држи и на свом Фејсбук профилу.

Поред тога на овој друштвеној мрежи сазнајемо и да су му омиљени филмови Кум 1, 2 и 3, а омиљена књига Црни Ђаво, црвени реп 1 и 2 Бране Црнчевића.

Познат је и по томе што је позвао Вука Јеремића, који је искључен из Демократске странке, да се прикључи тиму Александра Вучића.

На предлог Главног одбора СНС априла 2014. године именован је за министра одбране. На спекулације да није служио војни рок одговорио је: „Питали су ме и да ли сам служио војни рок. Јесам, 1986. у Белој Цркви и Бачкој Тополи. Био сам јако добар војник, возач.“

Надимак му је Бата Сантос.
Истиче да говори грчки и енглески језик.

У марту 2015. хеликоптер Војске Србије који је превозио бебу из Новог Пазара срушио се у ширем рејону аеродрома у Сурчину, а том приликом погинуло је седам особа. Гашић је изјавио да је он, сходно својим овлашћењима и законима о одбрани и војсци, донео одлуку да се ангажује хеликоптер. После неколико месеци изјавио је да је поносан на акцију спасавања бебе из Новог Пазара и да би поново наредио такву акцију. (Бета, 6. 11. 2015. године)

Након што је изнео неумесан и сексистички коментар на рачун новинарке у Трстенику, која је чучнула како би се склонила из кадра сниматеља („Волим ове новинарке које овако лако клекну“), премијер Вучић је изјавио да „он више не може да остане на том месту“.
„Он је мој пријатељ, један од најоданијих, Гашић је човек који је обављао посао министра одбране боље него што сам га ја обављао, али он више не може да остане на том месту. Ми не можемо да будемо нормална земља ако се тако понашамо према женама“. (Курир, 7. 12. 2015. године)

Са функције министра одбране Скупштина Србије сменила га је 5. фебруара 2016. године.

Високи функционер СНС-а фрескописан је како у друштву брата Бобана приноси макету цркве Светом Јовану Крститељу, светитељу коме је овај храм и посвећен. Братислав Гашић са породицом ктитор је Цркве на Багдали, која је подигнута уз сагласност СПЦ.

 

Писања медија о постављању Братислава Гашића на место првог човека Безбедоносно-информативне агенције (БИА) брзо је потврдио актуелни премијер Александар Вучић. У свом обраћању грађанима и грађанкама премијер-председник рекао је да Гашића поставља на ту позицију зато што је „издржао годину и по дана без иједне функције“. Вишеструка проблематичност ове изјаве, уз досадашњу политичку каријеру некадашњег министра одбране и изостанак потребних квалификација за ту позицију, поново је актуелизовала дискурс подређивања најважнијих државних функција партијско-партикуларним интересима насупрот јавним.

Пише: Никола Ћупас

Гашић је вероватно најкомпромитованија политичка фигура од доласка напредњака на власт. Још док је био градоначелник Крушевца Агенција за борбу против корупције утврдила је да је био у сукобу интереса због додељивања буџетских средстава фирмама у власништву своје супруге и пријатеља; За време поплава Министарство одбране на чијем је челу тада био није поступало у складу са Законом о ванредним ситуацијама; Одбијао је да достави тражена документа Заштитнику грађана уз игнорисање контроле рада државних органа, након чега је Заштитник предложио влади његову смену; На крају, највећа од свих, јесте афера хеликоптер када је изгубљено седам живота укључујући и живот једне бебе. За све наведено избегао је политичку, али и сваку другу одговорност. Све побројано није било довољно да Гашић буде смењен, па је тек услед великог притиска јавности остао без војног ресора због сексистичке увреде упућене новинарки телевизије Б92.

Период одсуства са републичке сцене искористио је да у родном Крушевцу додатно ојача своју унутарпартијску позицију. Такође, таргетирао је одређене локалне невладине организације као „страно-плаћеничке“, уз додатно демонстрирање моћи током медијских наступа када је застрашивао политичке неистомишљенике, тј учеснике Протеста против диктатуре. Наравно, и даље је као и претходних година користио политичку позицију за поспешивање свог приватног бизниса. Држање локала под контролом и добар резултат на последњим председничким изборима у Расинском округу где је кандидат владајуће странке Александар Вучић имао више од 63 одсто гласова, поново је вратило Гашића у игру. Похвала од стране премијера задовољног његовим службовањем да је „веома вредан, посвећен човек, одан својој држави“ само је пропратни комплимент награди у виду нове фотеље.

Но, као што се раније постављало питање о недостатку квалификација Бате Гашића за место министра одбране, тако се сада поново поставља исто питање за позицију директора БИА-е. У оба случаја одговор је исти: потребне квалификације не постоје. Иако су и раније на чело ове институције постављани људи који су били блиски властима а раније нису радили у безбедоносној служби, Вучић је рекао да Гашић „све зна о безбедности“ па је то ваљда довољно да овај постане њен шеф. Међутим, ако за тренутак оставимо тај дефицит по страни, далеко важнији је сам премијеров избор, али и начин на који је представљен. Нови председник државе је у медијском обраћању обавестио јавност о новом директору БИА-е и то би по његовим очекивањима требало да се прихвати као свршен чин. Управо овде Вучић још једном показује висок ниво бахатости, јер се директор највеће службе у земљи поставља и разрешава на седницама Владе Србије.

Како шеф службе по закону не може да буде члан политичке партије, Гашић је најавио привремено замрзавање страначке функције – шта год то замрзавање значило. С друге стране, та одлука грађанима не даје никакву гаранцију да његово службовање неће бити зависно од страначког интереса (Сетимо се Томислава Николића који је изашао из СНС-а да би био председник свих грађана Србије, а у свакој могућој прилици промовисао је странку), поготово ако се узме у обзир да га ту поставља Вучић. Даље, отежавајућу околност по грађане представља немање механизма контроле, јер цивилна контрола над радом агенције никад до краја није успостављена. Из тих разлога отвара се простор за разне врсте злоупотреба службеног положаја.

Ауторитарно владање какво Вучић жели да одржи што дуже у животу захтева пробране кадрове против Гашића. Крушевачки задужбинар нема капацитете да некад покрене неки евентуални унутарстраначки преврат и угрози Вучићеву власт. Он савршено прихвата своје место у успостављеној хијерархији односа моћи и том расподелом је задовољан. Без обзира да ли неко био стручњак у својој области или не, добијање одређене функције се првенствено заснива на апсолутној оданости председнику-премијеру. У том контексту чак и да се појавио кандидат који испуњава све потребне услове за шефа БИА, не би био одабран на ту позицију уколико претходно није доказао верност одлазећем премијеру. И то је тренутно главни проблем. Како год да се ствари поставе на снази су партикуларни интереси спрам јавних.

Братислав Гашић, бивши министар одбране, биће именован за директора Безбедносно-информативне агенције (БИА). Гашић је у јавности познат по неколико афера – као градоначелник Крушевца склапао је уговоре са фирмама чији су власници његова супруга и син и означаван је као један од одговорних у случају пада војног хеликоптера. Са функције министра одбране смењен је после сексистичке изјаве упућене новинарки.

Пише: Бојана Павловић

Иако је медијске написе да ће бити директор БИА-е Гашић одбацио као „новинарске приче“, премијер Александар Вучић потврдио је да ће он бити именован на ту функцију.

„Он ће бити шеф Безбедносно-информативне агенције баш због тога што је издржао годину и по дана без иједне функције. А при томе смо чули безброј десет пута горих изјава од свих који су га нападали. Братислав Гашић је годину и по био изопштен са јавне сцене, мислим да је веома високу цену платио за један инцидент и уз сво његово извињење“, рекао је данас Вучић.

На ову најаву реаговали су представници опозиционих партија истичући да именовање Гашића на чело БИА-е представља политизацију тајних служби.

Гашић је смењен са места министра одбране почетком 2016. после сексистичке изјаве да „воли новинарке које лако клекну“ упућене новинарки телевизије Б92 која је чучнула да би се склонила из кадра сниматеља.

Због изјаве која је забележена на снимку, он се јавно извинио рекавши да се искрено каје. Премијер Вучић је тада рекао да је шокиран понашањем министра, али и више пута поновио да је задовољан његовим учинком на функцији министра одбране.

После бурних реакција јавности и протеста новинара, Гашић је ипак смењен.

Афера „хеликоптер“

Током протеклих годину дана, док није био на јавној функцији, спекулисало се да би могао да буде постављен за директора контроле лета.

Ова вест наишла је на неодобравање, пре свега због чињенице да се Гашићево име доводило у везу са трагичним случајем пада хеликоптера у коме је живот изгубило седморо људи у марту 2015. године. Војни хеликоптер био је ангажован у акцији спасавања бебе из возила које због одрона на путу код Новог Пазара није могло да се пробије до болнице. Хеликоптер је пао недалеко од сурчинског аеродрома.

Накнадно је утврђено да је пилот покушао слетање на други аеродром, али му је јављено да је у Сурчину организован прихват бебе. Данима се спекулисало да су људи изгубили животе због политичке промоције.

Сумње је подгревала чињеница да је један број медија те ноћи пренео информацију да је хеликоптер безбедно слетео и да је бебу дочекао министар здравља Златибор Лончар, а да је све организовао министар одбране.

Гашић је тврдио да је издао наређење да хеликоптер крене у акцију спасавања, али да никоме „није била намера да се слика“. Рекао је да је те вечери био у Крушевцу, а да је кренуо за Београд када је чуо за несрећу.

Више тужилаштво у Београду је у јулу 2016. године утврдило да не уочава елементе кривичне одговорности за узроке пада хеликоптера. Војне комисије нису утврдиле било какву одговорност министра.

Инцидент на Паради поноса

Гашић је био министар у септембру 2014. када је на Паради поноса дошло до сукоба између припадника Жандармерије и двојице припадника војне полиције специјалне намере – „Кобри“ који су обезбеђивали премијеровог брата Андреја Вучића.

У неколико наврата Гашићу се обраћао Заштитник грађана са питањем због чега војска обезбеђује цивиле. Министар је објаснио да је то обезбеђење премијера Вучића које је са његовим братом Андрејем пошло до куће њихових родитеља на ручак. И то „не као обезбеђење, него као пратња“.

Сукоб интереса

Гашићева биографија није била без мрље пре него што је постао министар одбране. Док је од 2012. до 2014. био на месту првог човека Крушевца склопио је четири уговора са фирмама у власништву своје супруге и сина. Продукцијске куће рекламирале су успехе градске власти у Крушевцу за 100.000 односно 150.000 динара месечно током две године.

У изјашњењу Агенцији за борбу против корупције која је против њега покренула поступак Гашић је рекао да град даје субвенције предузећима која се баве јавним информисањем од 1995. године. Навео је и да је новац из буџета овим фирмама био додељиван сваке године од када су основане. Рекао је и да је обавестио градску управу да је власник фирме његова супруга и да је одлучено да не постоје проблеми да се поменути уговори склопе.

Агенција је утврдила да је Гашић несумњиво био у сукобу интереса и изрекла му казну „јавног објављивања одлуке о повреди закона“.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Један коментар

  1. A vi srpski patrioti, pa vam Gasic autor? Pa ima li nekoga u Srbiji da nije bagra?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *