Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / СВЕТИ ЈОВАН БОГОСЛОВ

СВЕТИ ЈОВАН БОГОСЛОВ

 

 

 

Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих хришћана који је, заједно са братом Јаковом, од почетка био верни пратилац Исуса Христа. Јован и Јаков названи су “синовима грома”, према надимку који им је дао Исус када их је позвао за своје ученике – апостоле.

Ко је био Јован Богослов?
Према предању, Јован је био брз, вредан и изузетно паметан човек који је био веома близак са Исусом који је њега, Јакова и Петра посебно издвојио међу својим ученицима. Они су били са њим кад је васкрсао Јаирову кћерку. На гори Тавор, само су они видели његово Преображење, и само њих је повео са собом у Гетсимански врт, ноћ уочи страдања.

Колико је Исус Христос волео Јована говори и то да је на Тајној вечери Јован седео поред њега и да је, према легенди, једино њему открио да ће га Јуда издати. Свети Јован је, са друге стране, био једини који је са Исусом остао током целог суђења и голготе. Управо њему је Исус поверио старање о његовој мајци, Пресветој Богородици.

Након Христове смрти, Јован је наставио да проповеда хришћанске вредности, па га је римски цар Домицијан хапсио и мучио, али је светитељ упркос свему остајао неким чудом жив чак и када је попио најјачи отров. Ово је уплашило цара, па је Свети Јован само прогнан.

Управо на острву Патмос где је Јован био у изгнанству, према легенди, овом свецу се јавио Исус и прорекао му што ће се збивати са хришћанском црквом све до његовог другог доласка.

Јован је то записао и тако је настала књига Апокалипсе или Откровења која је ушла у састав Новог завета. Његова главна парола: “Волите један другог” постала је једно од главних начела хришћанства које се сачувало до данашњих дана.

Спомен овог великог апостола и јеванђелиста празнује се 26. септембра. Но, на данашњи дан спомиње се чудо пројављено од гроба његова.

Наиме, Свети Јован Богослов је, према предању, умро када му је било више од 100 година. Он тада узе седам својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста.

Потом сиђе старац жив у тај гроб, и би погребен. Када доцније отворише гроб Јованов, не нађоше тела у гробу.

На данашњи дан сваке године, каже предање, дизаше се нека прашина са гроба, од које се исцељиваху болесници од разних болести.

Молитва Светом Јовану Богослову
Данас треба изговорити молитву њему посвећену како би се и тело и душа излечили од свих мука, а ви били здрави целе године:

„Свети Јован Јеванђелист,
Син рибара Зеведеја,
Млад бејаше кад га љубав
Исусова силно згреја.
Највернији друг
Господњи С чистом душом девојачком,
С душом чистом и љубавном,
Видовитом и јуначком.
Он објави чудне тајне.
Са вечности печат скиде,
Удес света од почетка
Па до краја он провиде.
Он је љубав проповед’о,
Љубављу је и ходио,
До престола Вишњег Бога Љубављу се узвисио.
Љубављу је он пораст’о К’о планина белоснежна
– Син громова, пророк страшни.
Ма да срца кротка, нежна.
О Јоване чудовидни,
О громовни светитељу:
Принеси нам молбе мале
Своме другу, Спаситељу!
Приведи нас ближе к Њему.
Силном Богу, слатком Богу;
Прси смо Му недостојни
– Но бар близу, близу – ногу! “
Како је Јован спасавао душе
Амин!

 

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *