Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Хапшен за корупцију прошле године а ове му држава дала 5,1 милион

Хапшен за корупцију прошле године а ове му држава дала 5,1 милион

Фонд за иновациону делатност доделио је 5,1 милиона динара (више од 43 хиљаде евра) фирми Славка Карића, бившег директора једног од сектора Института „Винча“ који је хапшен због примања мита, открива КРИК. Док се Карић налази под истрагом тужилаштва, његова фирма треба да искористи овај новац да произведе озонизаторе – апарате за дезинфекцију и њима стерилише државне објекте.

У борби против коронавируса држава не бира сараднике.

У фебруару 2019. полиција је ухапсила Славка Карића, директора Центра оперативе Института за нуклеарне науке „Винча“, због сумње да је са колегом узео 4.000 евра мита од запосленог у овом институту. На снимку хапшења види се инспектор како броји новац који је заплењен том приликом.

Свега годину дана касније, 27. марта, Карићева фирма „СКВ Гарант“ потписала је уговор са државним Фондом за иновациону делатност, који води Иван Ракоњац, да произведе преносиве озонизаторе за дезинфекцију.

Карићева фирма је овим апаратима већ дезинфиковала Скупштину Србије како би се избегло ширење евентуалне заразе од коронавируса у просторијама ове институције, пише на сајту Фонда за иновациону делатност.

„Предузеће ће захваљујући Фондовим одобреним средствима израдити више од 20 озонизатора, а у наредном периоду ће вршити озонизацију простора јавних установа и установа од значаја за државу“, даље се наводи на сајту Фонда за иновациону делатност.

Држава је за овај посао Карићевој фирми исплатила 5,1 милиона динара (више од 43 хиљаде евра).

Конкурс на коме је укупно додељено 60 милиона динара за 12 пројеката иницирао је кабинет премијерке Ане Брнабић, кажу из Фонда за КРИК, а победнике је изабрала трочлана експертска комисија. Њу су чинили један од бивших директора међународне компаније „Цисцо сyстемс“ Владета Марјановић, професорка Универзитета у Торонту Милица Радишић и кардиоваскуларни хирург и редовни члан Српске академије наука и уметности Ђорђе Радак.

Ником од њих Карићеви проблеми са законом нису засметали да му доделе новац грађана.

„Да раздвојимо те ствари“

Иако је случај хапшења Карића познат у јавности, директор Фонда Иван Ракоњац за КРИК тврди да није имао информације о томе.

„Према подацима са којима је Фонд располагао у тренутку процене подобности, није постојала информација да је предузеће ‘СКВ Гарант’ под истрагом или да има неке друге проблеме (стечај, ликвидација, блокада, итд.) који би га елиминисали из одабира или учинили неподобним за потписивање уговора о финансирању“, каже Ракоњац.

Из Фонда кажу и да су за Карића добили потврду Министарства унутрашњих послова да није раније осуђиван, али не и информацију да се против њега води поступак.

У уговору који је држава склопила са његовом фирмом истиче се и да је Карић у обавези да спречи преваре и коруптивне активности, односно нуђење или примање мита.

Управо због корупције Карић је и постао познат јавности – многи медији су објавили вест да је прошле године ухапшен због сумња да је заједно са колегом из „Винче“ Бранком Спајићем од мушкарца, запосленог такође у Институту, узео 4.000 евра. Заузврат су му, наводно, омогућили да не буде премештен на друго радно место.

Карић је ово могао да обезбеди, јер, осим што се сам налазио на утицајној позицији, његова невенчана супруга је Милица Марчета Канински, тадашња директорка Института „Винча“. Она је дала оставку након што је Карић ухапшен, али је одмах затим запослена на државном Институту за општу и физичку хемију, о чему је писао портал „Пиштаљка“.

Карићева фирма, како се наводи на сајту Фонда за иновациону делатност, озонизаторе израђује у сарадњи управо са Институтом за општу и физичку хемију.

Славко Карић каже за КРИК да је ово први пут да је његова фирма добила помоћ државе.

„Ми смо релативно нова фирма, први пут смо подржани“, наводи Карић.

„Новац смо добили не само за производњу озонизатора, већ и за комплетну услугу стерилизације простора озоном. То је нешто што до сада на овим просторима нико није радио на тај начин.“

Каже да је већ дезинфикован велики број фирми, а пре два дана и Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“.

Он сматра да поступак који се води против њега не би требало да буде препрека да добије овај посао.

„Ја ћу да вас замолим да те ствари ако можете раздвојите“, каже Карић. „Можемо да причамо о позитивним ефектима озона, о нашој пожртвованој борби и стављању на услугу свим институцијама које превентивно хоће да се боре против вируса.“

У телефонском разговору са новинарком КРИК-а тврди да није примио мито.

„Лаж је да сам ухваћен са новцем. Случај је врло неутемељено и малициозно покренут са неких места“, каже не желећи да открије која су то места.

Карић је запретио тужбом новинарки КРИК-а, напомињући да је већ тужио медије који су извештавали о његовом хапшењу. „Хвала ако ћете бити објективни у преношењу истине. Било би глупо да се видимо на суду“, каже Карић.

Драган Добрашиновић, стручњак за јавне набавке из невладине организације Топлички центар за демократију и људска права, каже да то што је држава новчано подржала Карићеву фирму „са становишта морала катастрофа, али да не изненађује с обзиром на то коме се све и на који начин додељује новац кроз конкурсе државних институција“.

„То је обесмишљавање одговорног располагања јавним новцем“, наводи и истиче да криза изазвана пандемијом коронавируса повећава ризик од злоупотреба.

Добрашиновић каже да је Фонд требало да провери да ли се против Карића води кривични поступак.

„Нема изговора што нису проверили“, додаје Добрашиновић.

Више тужилаштво у Београду рекло је новинарима КРИК-а да је поступак против Карића и његовог бившег колеге Спајића у току. Обојица су, убрзо након хапшења, пуштени да се бране са слободе. У међувремену у поступку против њих саслушани су сведоци, међу којима и Карићева невенчана супруга. Карић је по изласку из притвора узео годишњи одмор, а након њега и боловање, али је, према његовим речима, на Институту „Винча“ престао да ради крајем априла прошле године.

Piše: Milica Vojinović

Новинари портала КРИК истражују корупцију и криминал и за време пандемије, јер је то период посебног ризика за бројне злоупотребе. Зато подржи КРИК, да уз твоју помоћ наставимо да откривамо организовани криминал и корупцију у Србији!

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *