Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ЈУРА – ЗА ДОЛАЗАК НА ПОСАО НАГРАДА 5.000 ДИН ЗА НЕДОЛАЗАК ОТКАЗ

ЈУРА – ЗА ДОЛАЗАК НА ПОСАО НАГРАДА 5.000 ДИН ЗА НЕДОЛАЗАК ОТКАЗ

Јужнокорејска компанија Јура прети да постане катастрофа за запослене и за целу Србију.

 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић послао је допис Кризном штабу за сузбијање корона вируса и председници Владе Србије Ани Брнабић у коме апелује да се у фабрикама јужнокорејске компаније „Јура“, у Лесковцу, Нишу и Рачи, заштите запослене и „заустави хир послодаваца“, који радницима не обезбеђује адекватне услове за рад у време епидемије.

„Препоруке које дајете, чак забране и рестрикције које су оправдано уведене, очигледно не важе за све. Менаџмент у овим погонима врши притисак на раднике да свакодневно долазе на посао и то препуним аутобусима, без икакве заштите“, навео је у допису Орбовић.

Он је истакао да се при том радници уцењују за долазак на посао, а уз ризик по сопствено и здравље породице, послодавац обећава бонусе од 5.000 динара недељно, а за недолазак на посао казна је остајање без посла и зараде.

„Морам да поновим да, упркос вашим препорукама, за раднике у погонима није обезбеђена заштитна опрема, а не поштује се ни прописано растојање међу радницима током процеса рада“, навео је Орбовић.

Према његовим речима, по подацима које је добио од запослених, „у Лесковцу је већ осам запослених позитивно на вирус, што, имајући у виду да само у погону у Лесковцу ради 2.800 људи, прети да фабрика постане не само жариште, већ и катастрофа за запослене, али и целу Србију“.

„Стога вас, у име запослених и грађана Србије, молим да својим ауторитетом зауставите хир послодавца чија делатност, при том, није од јавног интереса, а коме је једини циљ профит по сваку цену, те да се предузму енергичне мере и заштити здравље и животи запослених и њихових породица, односно свих грађана Србије’“, наводи се у допису.

Орбовић је навео и да СССС није био у могућности да о добробити радника разговара са менаџментом „Јуре“, због чега је био принуђен да се надлежним државним органима обрати дописом.

Преузето Данас.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Врмџански град из времена цара Јустинијана!

У ПОДНОЖЈУ ПЛАНИНЕ РТАЊ НАЛАЗИ СЕ СОБАЊСКО СЕЛО ВРМЏА. У последњих неколико година постало је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *