Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / „ДОК СЕ ХРВАТСКА ПРИПРЕМАЛА,ВУЧИЋ ЈЕ УМИРАО ОД СМЕХА“ – ХРВАТСКИ МЕДИЈИ О ВУЧИЋЕВИМ ПОТЕЗИМА

„ДОК СЕ ХРВАТСКА ПРИПРЕМАЛА,ВУЧИЋ ЈЕ УМИРАО ОД СМЕХА“ – ХРВАТСКИ МЕДИЈИ О ВУЧИЋЕВИМ ПОТЕЗИМА

Председник Србије је пандемију у међувремену првенствено искористио за увођење ванредног стања у Србији, суспензију рада парламента и преузимање још веће моћи у властитим рукама. Истовремено је кренуо психолошко-полицијски терор над грађанима Србије кроз комбинацију свакодневних јавних иступа и драконских мера ад хоц укидања грађанских слобода, а без неке јасне стратегије борбе против заразе.

 

 

Хрватски реномирани сајт Индеx.хр направио је анализу борбе Србије за епидемијом коронавируса и (не)сналажења председника Александра Вучића у свему. Текст преносимо у целости:

Било је мучно гледати ту за здрави разум и достојанство човека уверљиву пропаганду, на коју Вучић и његови најближи сарадници усред пандемије троше више времена него на борбу против ширења коронавируса. Истовремено је то била савршена илустрација зашто је Србија тако спектакуларно подбацила у заустављању ширења заразе те зашто је у њој већ више од две гиљаде тестовима потврђених заражених и шездесетак умрлих.

Александар Вучић око себе у овој ванредној ситуацији није успео окупити тим компетентних стручњака, ни када је реч о здравственом аспекту пандемије, а још мање када је реч о људима који су у овој досад незабележеној ситуацији способни успешно управљати државним системом. Проблем наравно нису само Вучићеви сарадници, него и он сам, јер се још једном показало да председник Србије не располаже капацитетима за које је уверен да има, а и да је Суперман, то није довољно да се успешно организује борба државног апарата против коронавируса, а ни да грађане мотивише на солидарно понашање и придржавање правила.
Све је почело скандалозном конференцијом крајем фебруара

Додатни је проблем што Вучић својим континуираним вербалним испадима, претњама, глуматањем и самохвалом грађанима Србије константно шаље контрадикторне поруке те производи панику које у много случајева уопште не би било да председник опет није извалио некакву глупост. Трагедија Србије је започела крајем фебруара, када је Вучић сазвао конференцију за медије на коју је довео и Несторовића, који се већ тада прославио понашањем које један озбиљан стручњак у јавности себи не сме да допусти.
Несторовић је коронавирус назвао „најсмешнијим вирусом у историји“ те своје сумануто излагање окрунио сада већ антологијском изјавом: „Жене, слободно идите у шопинг у Италију, тамо су сада највећи попусти, штити вас естроген.“ Док је тако безбрижно лупетао, Несторовић је умирао од смеха, а и Вучић који је у том тренутку стајао иза њега. Министар здравства Златибор Лончар је пак изјавио да је „коронавирус доста слабији од обичног грипа“.
Било је то 26. фебруара, а у том тренутку су делови Ломбардије већ били под карантином, Италијани су масовно одлазили у панични шопинг, а италијански лекари схватали да се суочавају с нечим дотад незамисливим. Потврђених случајева заразе је у Италији било око 400.

Хрватска се већ увелико спремала на оно што следи док се Вучић смејао Несторовићевим пошалицама и водио његовим шарлатанским проценама. Даље је све ишло низбрдо за Србију и њене грађане. Све што је од тада до данас Вучић учинио била је серија мањих или већих промашаја и пропуста, од којих су неки директно довели до поспешивања ширења заразе.


Отприлике две недеље након скандалозне конференције за медије с Несторовићем, Вучић је променио плочу и кренуо с апокалиптичном реториком, успут тврдећи да коронавирус нико није назвао „најсмешнијим вирусом у историји“. Председник Србије дефинитивно није први државни лидер који је проценио опасност коју представља коронавирус, али се зато већ седмицама с америчким председником Доналдом Трампом надмеће у томе ко ће катастрофалније за животе и здравље својих грађана управљати насталом кризом.

Председник Србије је пандемију у међувремену првенствено искористио за увођење ванредног стања у Србији, суспензију рада парламента и преузимање још веће моћи у властитим рукама. Истовремено је кренуо психолошко-полицијски терор над грађанима Србије кроз комбинацију свакодневних јавних иступа и драконских мера ад хоц укидања грађанских слобода, а без неке јасне стратегије борбе против заразе.
Вучићеве свакодневне јавне наступе временом постаје немогуће пратити ако се жели задржати здрав разум, с обзиром на то да председник Србије стално некоме прети, држи сулуде монологе, плаче, дахће, стење, лупета све и свашта. Уместо да се покаже лидером каквим се сматра, Вучић се исказао као главни ширитељ панике и хаоса у Србији, примера ради својом најавом да ће одједном увести 24-дневни полицијски час у целој земљи, што је онда изазвало стампедо грађана према супермаркетима, јер је Вучић тврдио да грађани више неће смети ићи у куповину.

Да ствар буде још луђа, грађанин Србије који је дан после Вучићеве изјаве на Фејсбуку оставио статус у којем најављује да се уводи 24-сатни полицијски сат је експресно ухапшен због ширења панике. Уведена су и скандалозна суђења преко Скајпа, а на једном од њих је један грађанин због кршења мере самоизолације по хитном поступку осуђен на три године затвора. Поновимо то још једном: човек је преко Скајпа осуђен на три године затвора!


У једном чланку је премало простора за све Вучићеве испаде протеклих недеља, но свакако вреди споменути како је у једној од напада логореје признао да је лагао Немачку о броју респиратора које Србија има како би покушао да набави више, али су они који су инсистирали да се јавно објави тачан број респиратора осујетили његов сулуди план. Ту су и бизарне пропаганде акције захваљивања Кини, које укључују и да Вучић лично на аеродрому дочекује авион с медицинским потрепштинама с Далеког истока, као да председник државе нема паметнијег посла усред пандемије.

Коронавирус је разоткрио и разореност институција у Србији, као и колосалну неспособност кадрова његовог владајућег СНС-а да се носе с овом несумњиво изазовном ситуацијом. За разлику од хрватског премијера Андреја Пленковића, који се може ослонити на искусне апаратчике попут министра унутарњих послова Давора Божиновића, који је занат управљања системом учио још у социјализму, Вучић је окружен скоројевићима, фалсификаторима докторских дисертација и алумнима Мегатренда, ноторног приватног универзитета познатог по штанцању и велепродаји диплома.

Преузето Директно

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *