Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / У НИКШИЋУ НА ЛИТИЈИ 20.000 ЉУДИ,У БАРУ ПОЛИЦАЈАЦ НОСИО КРСТ

У НИКШИЋУ НА ЛИТИЈИ 20.000 ЉУДИ,У БАРУ ПОЛИЦАЈАЦ НОСИО КРСТ

„Ово су библијски догађаји, што значи да Бог походи народ свој. Ово што се дешава у Никшићу и у другим градовима, није ништа друго него чудо Божије, а то је када се сусретне човјекова вјера и Божија љубав.“

 

НИКШИЋКЕ литије су уистину свенародне. Упркос томе што је из тог града и дрљевићевац Мило Ђукановић.

Након молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког, преко 20.000 људи је мирним, достојанственим крсним ходом поручило монтенегринском режиму да неће дозволити отимање светиња.

Надахнтом беседом обратио се о. Никола Пејовић, нагладивши:

„Ово су библијски догађаји, што значи да Бог походи народ свој. Ово што се дешава у Никшићу и у другим градовима, није ништа друго него чудо Божије, а то је када се сусретне човјекова вјера и Божија љубав.“

 

Указао је литије по Црној Гори не иду ни за каквом идејом, идеологијом и човеком, већ за Богом и Божијом истином и правдом, те да архијереји ових дана предводе вернике и као боговидци воде у земљу обећану.

Након молебана, Никшићани су молитвеним ходом прошли кроз центар града и продемонстрирали одлучност да не дозволе „подржављење“ црквене имовине.

Протесту у Никшићу присуствовали су и Жабљачани Радивоје Вуковић и Неђељко Караџић који су пешке јутрос кренули са Жабљака како би присуствовали молебану и литији у Никшићу.

 

Херцег Нови: У литији и потпредседница

општине Данијела Ђуровић

У ЦРКВИ Светог Вазнесења Господњег на Топлој и синоћ је служен молебан након чега су верници и свештенство кренули у дугачкој молебној литији ка другој новској светињи – Цркви Светог Архангела Михаила на Белависти.

Са народом је била Данијела Ђуровић, потпредседница Општине Херцег Нови.

„Ми луди, Христа ради, за Небеско царство, а они паметни за овоземаљско пролазно царство“, казао је у беседи протојереј Драго Пешикан и додао:

„Поносни смо што имамо овакав народ, и ово говорим из срца. Нема бољег народа од вас. Само останите такви, ви сте исповедници вере праве. Био је наш народ потонуо, све су му узели, али када је Црква у питању народ је показао да је прави, Божији. Ово је историја Цркве Божије! Ово се није десило од оног дана када је Мојсије извео народ из ропства“.

Пешикан је указао да је љубав која се повратила према Христу ујединила народ.

 

Бар: Крст на челу литије носио

полицајац Илија Зековић

ВИШЕ хиљада Барана синоћ је у литији дугој преко два километра у три коловозне траке прошло улицама град под Румијом.

Барски ватрогасци су одавно постали миљеници својих суграђана, након што су одбили да примене репресивне мере против верника који су изражавали противљење отимању црквене имовине. 

 

Ипак, они нису једини који подржавају свој народ у праведној борби за очување светиња.

Да у граду под Румијом заиста дувају неки топли, пријатни ветрови сведочи и чињеница да је крст на литији у Бару носио Илија Зековић, активни члан полиције.

Беране: Никад масоовније и још одлучније

У Беранама је потучен још један рекорд.

Градом је до Ђурђевих Ступова прошла досад најмасовнија литија.

Беранци су одлучни и поручују режиму да никада неће одустати од борбе против његовог антиправославног и антисрпског„закона“.

Да ће бити још одлучнији и храбрији у одбрани својих светиња.

Преузето Факти.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Свети Василије Острошки ЧУДОТВОРАЦ

У сваком народу и у сваком времену Свечовекољубиви Господ даје Црквом Своје светитеље, који ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *