Почетна / Вести / ГАШЕЊЕ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА БОРАЦ ДА СЕ ПРИКРИЈЕ ПЉАЧКА

ГАШЕЊЕ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА БОРАЦ ДА СЕ ПРИКРИЈЕ ПЉАЧКА

Медији блиски владајућој странци наводе да ће клуб иступити из Прве лиге Србије и ускоро се угасити услед (пре)великог дуга. Иако у Борцу тврде да су још увек „живи“ у међувремену је ФК Прово из истоименог насеља у Владимирцима код Шапца променио име у Борац 1926 и регистровао се на истој адреси на којој још увек званично станује и има свој стадион оригинални Борац из Чачка.

Ако вам све ово што се прочитали делује нејасно и збуњујуће, нисте једини, пошто ствари практично нису јасне до краја ни једној од страна које учествују у фудбалској шаради, а до курцшлуса је према сазнањима Данаса уствари дошло због сукоба две струје унутар Српске напредне странке. Чињенице кажу да Борац тренутно дугује преко 32 милиона динара на име неисплаћених зарада играчима и тренерима и да уколико успе да из „шешира“ неком магијом извуче толики новац моћи ће да 3. августа започне такмичење у Првој лиги Србије. Није тајна да је клуб из Чачка претходних година стекао лошу репутацију због непоштовања уговора према играчима и тренерима и да је због тога изгубио 29 судских спорова. Осим тога што не воли да плаћа своје запослене, клуб годинама уназад не воли да плаћа ни порез, па је тако дуг према држави нарастао на око 171 милион динара (1,5 милион евра). Највећи дуг наводно је настао у време док је власник Ауто Чачка Миленко Костић био главни финансијер клуба, мада су незванично његове одлуке спроводили махом други одговорни људи у управи. Епилог свега је да је рачун Борца три године у блокади, али клуб неким чудом (читај: политичком вољом) све то време успева да избегне стечајни поступак. Градске власти Чачка упркос свему и даље редовно финансирају клуб, али како је рачун Борца у блокади није јасно на који је начин тај новац касније у виду плата исплаћиван фудбалерима и Радној заједници. Према незваничним информацијама то се радило тако што је новац из градске управе уплаћиван уместо клубу на име такозваних ћерки фирми које су повезане с Борцем или на рачуне спонзора клуба.

Иако Борац још увек постоји и увелико игра припремне мечеве за нову сезону у Првој лиги Србије, на његовој адреси регистрован је још један фудбалски клуб, али не из Шумадије већ из Мачве. Нисмо успели да добијемо одговор на питање зашто је ФК Прово из Владимираца у Општини Шабац променио 17. јула име у Борац 1926 и на који је начин успео да се са своје адресе у Мачванском округу региструје на истој адреси као оригинални Борац у Чачку. Ђорђе Терзић који је у име ФК Прово извршио пререгистрацију у Агенцији за привредне регистре није желео да то објасни за наш лист, наводећи само да он нема никакву функцију у новом клубу. Према незваничним информацијама Данаса, Терзић је пререгистрацију ФК Прово извршио без претходне одлуке Скупштине тог клуба, због чега постоји сумња да она с правног аспекта није урађена како треба, а посебна је тема како је Агенција за привредне регистре уопште дозволила упис на адресу на којој је Борац.

У Борцу су нам рекли да ни њима није јасно како је уопште правно могуће да се неко региструје на њиховој адреси (Градски бедем 6, Чачак) и да код њих ни један други клуб нема канцеларије.

– Ја сам од среде због породичних ствари узео слободно и рекао сам људима у клубу да ураде шта је најбоље и само да ме обавесте. Тек од недеље ћу моћи нешто више да вам кажем пошто ни мени није све потпуно јасно шта се збива – рекао је за Данас председник Борца Предраг Теофиловић.

Председник Заједнице клубова Суперлиге и Прве лиге Србије Драгомир Лазовић навео је за наш лист да ни њему још увек није јасно шта се уствари збива за Борцем из Чачка.

– Они се званично нису обратили ни Заједници клубова ни Фудбалском савезу и према садашњој ситуацији започеће такмичење у Првој лиги Србије уколико испуне финансијске обавезе. О осталом знам само што овако чујем, а не знам ништа у вези са тим Борцем 1926 и шта се ту збива – истакао је Лазовић.

Председник Синдиката професионалних фудбалера Независност Мирко Поледица нагласио је да страхује да ће Борац задесити иста судбина као Јагодину, по којој клуб неће исплатити дуговања према играчима, али ће наставити да прима новац од будућих трансфера најбољих фудбалера.

– Плашимо се да се све ово ради само да играчи не би могли да наплате своја дуговања и учинићемо све што је у нашој моћи да заштитимо фудбалере – закључио је Поледица.

Гашење Борца практично би највише одговарало онима који су у клубу направили вишемилионски дуг, пошто верују да би на тај начин могли да избегну одговорност уколико би градска власт почела да се озбиљније бави овим проблемом. Међутим, начин на који је то покушано да се уради сугерише да се у владајућој структури озбиљно ломе копља око судбине клуба. Према информацијама до којих је дошао наш лист није искључено и да у наредном периоду реагују ФИФА и УЕФА, те од Фудбалског савеза Србије затраже објашњење шта се дешава у Борцу и како је могуће да се на адреси још увек постојећег новог клуба региструје нови без претходне сагласности.

Чека се да врх СНС одлучи

Управа Борца према незваничним сазнањима Данаса чека да се наредних дана у врху СНС одлучи о даљој судбини клуба, пошто само од тога зависи да ли ће градска власт дати новац за горуће дугове како би екипа могла да започне сезону у Првој лиги Србије. Владајућа странка је из страха од могуће реакције јавности на гашење Борца наводно ближа одлуци да се клубу ипак помогне да преживи на сваки начин.

 

За Борац су редовно издвајана средства грађана Чачка из буџета града и неко ће морати да одговара како су потрошене те паре.

ИЗВОР ДАНАС

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ПРИЧА ЗА ПОНОС И СУЗЕ – МАЛИ АЛ НАЈБИТНИЈИ ЦВЕТ У СРБСКОЈ ИСТОРИЈИ

Дан када су у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *