Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Aнатема и завештајно писмо Светог Василија Острошког!

Aнатема и завештајно писмо Светог Василија Острошког!

Најновији предлог закона о верским заједницама, наноси штету искључиво Митрополији црногорско – приморској, чиме је власт коначно кренула у обрачун са са српским народом , као и православљем у Црној Гори. Оно што се комунисти нису усудили за педесет година, њихови наследници, такође комунисти, пресвучени у демократска одела, покушавају да затру траг свему српском. Да се народ противи томе, показује и Тројчиндански сабор, где је( на температури од 38 степени у хладу) заклетву за одбрану светиња положило преко 20.000 људи.
Да нису свесни шта раде, да су започели Рат над Ратовима, говоре и најновији иступи премијера и председника Црне Горе. Лажи и подметачине, тако својствени црногорском руководству, иду толико далеко да и препоруке Венецијанске комисије тумаче на начин који њима одговара, а који је далеко од истине.

Публициста из Цетиња, господин Јован Маркуш свакодневно на свом ФБ профилу, открива документа којима се доказује да је црквена имовина власништво Митрополије црногорско приморске, а да је једино власништво државе капелица( бивша мртвачница) у оквиру болнице Данило 1 у Цетињу, која је у међувремену претворена у болнички део.Завјештајно писмо Светог Василија Острошког из 1665/66. године

,,Василије, милошћу Божијом, митрополит Захумски и Херцеговачки.
Пишем због потврде истине, да знају хришћани како бијах неко вријеме у Острогу, у пустињи. И приложих овдје драговољно свој труд. И свој иметак не поштедјех Бога ради и милости Свете Богородице. И обнових иза неко братство, као што се само дјело показује собом. Многи ми пакост чињаху, али Бог помоћник мени бјеше у сваком дјелу добром. И пишем на узнање служитељима црквеним, који послије мене служите Богу и Светој Богородици у Острогу, у студеној стијени. Топлоте ради Божије, да знате и ви и хришћани који послије мене будете, да купих Вељи До за дванаест и по гроша. И Спижића земљу у Добром Пољу, од пута до ријеке, и с јазом, за два гроша, а што је његово било под лозом, то је приложио цркви. И да сам купио Зануглицу од Милановића, од Раича и од Вумила за грош и букилу пшенице – бијаше пшеница скупа. И од Петра Живковића да сам купио Зануглицу за два гроша, а више да сам му дао, види Бог и Света Богородица.
То све приложих и дадох цркви у Острогу за исхрану и утјеху братији. Тамо гдје ми је други труд и иметак, који приложих и дадох за своју душу од своје усрдности, ту нека је заједно и ово вишеписано. Све предадох у руке Вишњег Бога и Светој Богородици.

Aнатемa:
Купих Вељи До и све Владовића и Зануглице. Бог је свједок. И ко би покушао да нешто отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу, и стоку са синовима и сав његов иметак да му Господ Бог затре и распе одједном у вјекове. Амин.
Да његов дом настрада у вјекове. Амин.”

Извор: Јован Маркуш – ФБ профил

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

У ЧАСТ ЈУНАКУ: Херој са КОШАРА добио мурал

Јунак са Кошара Драган Маринковић (1978-1999) добио је мурал на Спортској хали у Падинској Скели …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *