Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / „НЕУСТРАШИВ“ – БАХАТ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ВАЉЕВА ЛОЈАЛАН СНС-у ПА НЕ МАРИ ЗА ЗАКОН
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)

„НЕУСТРАШИВ“ – БАХАТ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ВАЉЕВА ЛОЈАЛАН СНС-у ПА НЕ МАРИ ЗА ЗАКОН

Упркос томе што је пет новинарских удружења Србије градоначелнику Ваљева Слободану Гвозденовићу упутило захтев да обустави јавну набавку за куповину услуга информисања, јер, како су навели, „у складу са Законом о јавном информисању и медијима производња медијских садржаја суфинансира се искључиво путем јавних конкурса, а не путем јавне набавке“, Гвозденовић није одустао од те јавне набавке.

И Министарство културе и информисања је сагласно да се услуге информисања не могу купити преко јавне набавке, него се производња медијских садржаја суфинансира искључиво путем јавних конкурса.

Када је министар културе и информисања Владан Вукосављевић пре десетак дана посетио Ваљево, питала сам како коментарише јавну набавку услуге информисања јавности коју је расписао градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић. Министар је тада одговорио да „није ближе упознат са том темом“, па да питање проследим мејлом, а он ће „писаним путем одговорити“.

У одговору Прес службе Министарства културе и информисања пише да је могуће да органи локалне самоуправе распишу јавну набавку за набавку услуга информисања јавности као што је услуга објављивања јавног позива за конкурсе и преношење скупштинских заседања.

„Пример је уговор који склапа Министарство културе и информисања са издавачем медија, који је изабран на јавној набавци, ради пружања услуге издавања јавног позива за конкурсе које спроводи Министарство. Такође, пренос скупштинских заседања не представља пројекат производње медијског садржаја у смислу Закона о јавном информисању и медијима, већ наручену услугу којом се обезбеђује да седнице Скупштине буду јавне, односно да јавност буде обавештена о раду овог органа“, наводи се у одговору Министарства културе и информисања.

С обзиром на то да у јавној набавци услуге информисања јавности, градоначелник Слободан Гвозденовић тражи да грађани Ваљева буду информисани о његовом раду, раду Скупштине града, Градске управе, јавних предузећа и установа, и да се промовишу Дивчибаре, евидентно је да се не ради о услугама објављивања огласа и позива, и скупштинских преноса, отуда је та јавна набавка незаконита.

Међутим, и поред тога, јавна набавка је реализована, тако да је градоначелник Гвозденовић пре четири дана донео одлуку да уговор потпише са предузећем „Ин Нетwорк Солутин“ Нови Београд, чији је власник и директор Зорица Јелача, коме ће платити 4.140.000 динара без ПДВ-а за услугу информисање јавности.

Градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић (СНС) је за протекле две године и девет месеци, колико је на челу Ваљева, злоупотребљавао свој положај, трошио ненаменски новац из градске касе мимо скупштинских одлука, понајвише исплатама из текуће буџетске резерве, о чему су Колубарске.рс писале.

Гвозденовић је плаћао и услуге које по закону не би могао, али ни смео да плаћа, попут концерата, снимања филмова, „услуга информисања“. Осим реакције јавности и новинарских удружења изостала је реакција надлежних органа.

Гвозденовић, који је председник ваљевских напредњака, у јавним наступима говорећи о свом раду редовно се позива на Српску напредну странку и председника ИО СНС Дарка Глишића, који га „подржавају у свему што ради!“.

Kolubarske.rs

 

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *