Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ЗОРАН БАБИЋ – ПРЉАВИ БИЗНИС И ЈОШ ПРЉАВИЈЕ ПАРЕ – 1.ДЕО

ЗОРАН БАБИЋ – ПРЉАВИ БИЗНИС И ЈОШ ПРЉАВИЈЕ ПАРЕ – 1.ДЕО

ЗОРАН БАБИЋ – ПРЉАВИ БИЗНИС И ЈОШ ПРЉАВИЈЕ ПАРЕ – 1. ДЕО

УГРОЖАВАЊЕ ЗДРАВЉА ЖИВОТИЊА И СТАНОВНИШТВА

 

Зоран Бабић, бивши директор „Коридори Србије“ и члан Председништва СНС, и Ненад Стевановић, његов саучесник у афери препродаја гробних места у Врњачкој Бањи, годинама се баве нелегалним пословима који се наплаћују из државног буџета и притом проузрокују огромне штете које терете државни буџет, угрожавају здравље животиња и становништва, и спроводе страховита мучења животиња.

Званични власник Авеније мб у Новом селу код Врњачке Бање је Анђелија Стевановић. Незванични власници су Ненад Стевановић и Зоран Бабић. Њихов стари знанац који је испекао занат у Авенији мб Бранко Јовановић, скоро је озванично поседовање  фирме Аза доо из Оџака „преузевши“ је од ортака Зорана Божичића. 

Авенија мб је регистрована „радња за чишћење објеката и остале услуге у пољопривреди“, има решење о регистрацији прихватилишта за псе луталице и нелегално се бави њиховим хватањем и транспортом. Аза доо се том делатношћу бавила и када није имала обезбеђен простор за животиње као и сада који има на папиру а надлежни органи га не понишатавају и ако је добијен отказ за коришћење четири неусловна кавеза за потребе прихватилишта. Јовановић је добро испекао занат у Авенији мб што се види по истом начину рада. Једноставније је и јефтиније да се пси разбацују уз пут.

Авенија мб има само решење о регистрацији прихватилишта, што јој не даје за право да ради као зоохигијенска служба, да врши масовно хватање и превоз напуштених животиња и то преко различитих епизоотиолошких јединица широм државе. Ову комуналну делатност од јавног интереса, Авенија мб врши нелегално јер нема јавно овлашћење за вршење ове делатности (чл. 8а Закона о комуналним делатностима), нити има овлашћење за масовни превоз животиња преко различитих епизоотиолошких јединица из чл. 22. став 1. Закона о добробити (везано за прекршај из казнених мера чл. 82. став 1. тачка 48) Закона о добробити животиња), нити има уговор о обављању послова од јавног интереса са Министарством из члана 54. Закона о ветеринарству, као једну од мера за спречавање појаве заразних болести и спровођење Програма мера. Исто се односи и на делатност скупљања отпада животињског порекла, Авенија мб нема уговор са Министарством из чл. 119. Закона о ветеринарству. Дакле, Авенија мб, на напред наведени начин чини кривично дело неовлашћеног бављења делатношћу из чл. 353. Кривчног законика, за које је предвиђена и затворска казна од две године. (Преузето: Солидарно за животиње и природу)

Од када у Новом селу постоји Авенија мб за становништво почиње пакао који је трајао све до пре три – четири године због редовних масовних пуштања паса на слободу. Постојао је сталан страх од напада на људе. Ноћу су изгладнели и агресивни чопори изгризали даске на торовима, улазили и клали овце. После сваког таквог догађаја полиција из Врњачке Бање је вршила увиђај. О државном трошку је довожен багер за копање јама за лешеве животиња. Општина Врњачка Бања је из државног буџета свим власницима исплаћивала одштете за поклане овце, и како то код нас бива, мање од тржишне вредности. Исто се дешавало и у селима Врњци, Грачац и Подунавци.

 

Прилив више десетина хиљада паса угрожава здравље становништва и животињског света не само Рашке области, већ широм државе и шире, због непоштовања прописа из Закона о добробити животиња и Закона о ветеринарству, а заразне болести не познају административне границе. Република Србија је потписник низа међународних декларација и обавезна је да поштује међународне законе везане за превентиву од ширења заразних болести, те се на напред наведени начин повређују и те обавезе.

Наглашавам чланове 9. и 13. став 4. Закона о инспекцијском надзору, који налажу процену ризика и ХИТНО поступање у циљу превентиве да би се спречиле последице по живот и здравље већег броја животиња, опасност по ширење заразних болести међу становништвом као и по животно окружење, а основни циљ Закона о ветеринарству, је спречавање ширења заразнихи болести (чл. 1. Закона о ветеринарству), над чијим спровођењем је надлежна инспекторка Шапоњић (чл. 143., чл. 146. и чл. 147. Закона о ветеринарству).(Преузето: Солидарно за животиње и природу)

 

Псе које је Авенија мб похватала у Чачку 11.04.2016. године су сутрадан у јутарњим часовима 12.04.2016. снимљени на Гочу који се налази у непосредној близини Врњачке Бање. Пси очигледно нису били стерилисани/кастрирани.

Предраг Терзић градоначелник Краљева за хронику Западна Србија, од 10:15 до 11:22 говори о издвајању 12,5 милиона динара за збрињавање паса луталица у Краљеву, као и о проблему довожења истих са територија општина Врњачка Бања, Чачка, из целе Рашке области.

 

Слике паса које следе од 1 до 4 су доказ да је Авенија мб избацила псе у близини села Каоник код Крушевца да би угинули од глади. Доказ је црно-бели пас

1. Црно-бели пас у азилу Авеније мб и након пуштања у Каонику код Крушевца /Слика: Солидарно за животиње и природу

 

2. Пси који су били избачени у Каонику код Крушевца да би угинули од глади и болести, било је мртвих паса а неки су морали бити еутаназовани због поодмакле фазе болести / слика: блиц.рс

 

3. Пси који су били избачени у Каонику код Крушевца да би угинули од глади и болести, било је мртвих паса а неки су морали бити еутаназовани због поодмакле фазе болести / слика: блиц.рс

 

4. ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ЦРНО-БЕЛОГ ПСА. Пси који су били избачени у Каоонику код Крушевца, било је мртвих паса а неки су морали бити еутаназовани због поодмакле фазе болести / слика: блиц.рс

 

Одлука Градске управе Врања о додели уговора за (адекватно) збрињавање паса луталица у вредности од 3,75 милиона динара без ПДВ-а. На другој страници се види да је укупна цена пружања услуга збрињавања по једном псу без ПДВ-а 2.800,00 динара, са ПДВ-ом 3.360,00 динара.

 

Врање Odluka o dodeli ugovora od 09.02.2018. godine

 

Када се рачунају сви трошкови везани за псе: хватање, превоз, карантин, простор у коме бораве пси, храна, ветеринарске услуге, стерилизација/кастрација, вакцинација, чиповање, издавање пасоша, враћање у област у којој су ухваћени, буду много већи него што је уговором одређено. На тај начин Авенија мб прави нелојалну конкуренцију која правно треба да се санкционише. Авенија мб и Аза доо имају до сада у 51-ој општини у Србији осигуран сталан посао и одличну зараду захваљујући неиспуњавању својих обавеза и заштити од стране:

 • ветеринарских инспектора Данијеле Шапоњић, Гордане Марковић, Данијеле Козомора …
 • Рашког округа ветеринарске инспекције Зечевић Слободана и свих његових претходника од марта 2013. године и неких других шефова Западно-бачког, Јужно-бачког и Сремског округа и свих њихових претходника од марта 2013. године, 
 • бивших и садашњих руководилаца Управе за ветерину, бившег и садашњег в.д. директора Миодрага Петровића, Ненада Петровића и Емине Милакара и свих њихових претходника од марта 2013. године, 
 • садашњег наченика за здравствену заштиту и заштиту добробити животиња, Будимира Плавишића и свих његових претходника од марта 2013. године,
 • руководиоца Групе за заштиту добробити животиња, Иване Лазић, и њених претходника од марта 2013. године,
 • шефа Одсека за епизоотиологију, Бобана Ђурића и свих његових претходника од марта 2013. године,
 • начелника Одељења за послове инспекцијског надзора и контроле, Љиљане Ивањац и њених претходника од марта 2013. године,
 • руководиоца Групе за послове инспекцијсог надзора и контроле за здравствену зашттиу животиња, Оливере Вукелић и њених претходника од марта 2013. године,
 • руководиоца групе за сертификацију и усклађивање ветеринарско-санитарних мера, Сандре Барић и њених претходника од марта 2013. године.

 

За превоз паса Авенија мб користи водопропусне лимене прикoлице које по величини одговарају за 3 пса а којима се превози и до 49 животиња, у којима, нарочито лети, због непостојеће топлотне изолације, хлађења и недовољног дотока ваздуха, животиње угињавају. Из водопропусних приколица цури крв и излучевине чиме се угрожава здравље животиња и становништва јер противно закону се заједно превозе здрави и болесни пси.

 

Despotovac-Zapisnik-sa-akcije-12.04.2016-49-pasa

 

 

Приколица Авеније мб за превожење паса из које крв цури / слика: Солидарно за животиње и природу

Приколица авеније мб, види се мртав пас / слика: Солидарно за животиње и природу

 

Приколица Авеније мб за превожење паса / слика: Солидарно за животиње и природу

 

Авенија мб у хватању паса у Врњачкој Бањи / слика: Солидарно за животиње и природу

 

Нелегални транспорти паса не поседују одговарајућу документацију наложену чл. 26. став 1. тачка 11 Закона о добробити животиња и чл. 93. Закона о ветеринарству, што је наведено и у неколико записника при контроли прихватилишта. Сви знамо да пси, пре транспорта, нису провели одговарајући период у карантину (чл. 98. Закона о ветеринарству). Сви знамо да непоштовањем Програма мера и напред наведених прописа, не само да долази до злостављања, убијања паса, већ и до ширења заразних болести међу животињама и то са смртним исходом (о чему поседујемо већи број доказа), што представља кривично дело из чл. 154. Закона о ветеринаству, већ таквим делима, долази и до опасности од ширења заразних болести међу становништвом. (Преузето: Солидарно за животиње и природу)

 

Обавештење о закљученом уговору о хватању и збрињавању паса луталица са територије општина Медвеђа и нешкодљиво уклањање лешева животиња са јавних површина.

 

Медвеђа уговор 23.3.18

 

Авенија мб се нелегално бави и прикупљањем и траспортом СПЖП-а (отпадом животињског порекла), за шта, такође, нема јавно овлашћење прописано чл. 119. Закона о ветеринарству (везано за казнене мере из чл. 158. став 1. тачка 28б), нити поседује стручне раднике и остале предуслове наложене правилницима. О возилима којима превози СПЖП говори службена белешка сачињена 14.07.2017 год у канцеларији РВИ Гордане Стојадиновић у Великој Плани, везано за налог добијен од Управе за ветерину бр.323-07-00665/2017 год, 13.07.2017. године, где се помињу примедбе власника лешева у чија дворишта је долазило возило Авеније МБ ради сакупљања истих, са речима како из њих цури крв, садржина непријатног мириса и да су забринути за здравље својих животиња на газдинству, а да се при томе, Ненад Стевановић, син власника Авеније мб, бахато понашао, претећи својим контактом са начелницом Љиљаном Ивањац, са којом је, претходне вечери, око 21 час телефонским путем разговарао 56 минута (ван радног времена), при чему је као доказ, показивао телефон на којем је забележен разговор. (Преузето: Солидарно за животиње и природу)

 

Увидом у записнике може се уочити низ неправилности у раду Авеније мб и као незаконите службе за скупљање отпада животињског порекла (СПЖП): набрајају се лешеви животиња превежених преко различитих епизоотиолошких јединица , без ветеринарске документације о разлогу угинућа набрајају се лешеви животиња угинулих од заразних болести (што значи  да се скупља отпад све три категорије, што у допису од 01.07.2016. године тврди и бивши в.д. директор Ненад Петровић), користе лешеве животиња, без обзира на разлог угинућа, за исхрану паса у прихватилишту, како ветеринар наводи: “за даљу прераду” (наводи да је предато 450 кг костију Напретку из Ћуприје, што значи да је месо угинулих животиња употребљено за исхрану). Из записника се може видети да констатује леш свиње оболеле од трихенолозе (што свакако није отпад 3. категорије, већ 1. категорије која се мора спалити (чл. 12. Правилника о начину разврставања и поступања са споредним производима животињског порекла, ветеринарско- санитарним условима за изградњу објеката за сакупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског порекла, начину спровођења службене контроле и самоконтроле, као и условима за сточна гробља и јаме гробнице („Сл. гласник РС“, бр. 31/2011, 97/2013 и 15/2015) – у даљем тексту Правилник о СПЖП)), при чему је записник површно сачињен, те се чињенице из њега могу, по потреби прилагођавати интересу Авеније мб, у процесу утврђивања одговорности за пропусте. Преузимању лешева углавном, присуствују само нестручни, неовлашћени комунални инспектори, инспекторки то није засметало. Управа толерише чињеницу да Авенија мб нема јавно овлашћење за вршење ове делатности (чл. 119. Закона о ветеринарству и чл. 8а Закона о комуналним делатностима, нити може користити СПЖП за исхрану паса) о чему пише и у Програму мера за 2016. и 2017. годину, под тачком 10.
став 5.
Авенија мб, може скупљати само отпад 3. категорије и не може производити храну и нема уговор из чл. 119. ЗОВа.  (Преузето: Солидарно за животиње и природу)

ºººººººº

Огромни проблеми код хватања, превоза и збрињавања паса луталица, злоупотреба код скупљања отпада животињског порекла и сталној опасности од обољевања становништва и животиња, неби постојали да по добијању пријава против одговорних лица, фирми, и запошљених у државним службама и министарствима, тужиоци реагују. Да би избегли кривичну одговорност у неким другим временима, обраћају се за „стручна мишљења“ везана за тврдње и доказе у пријавама Министарству за пољопривреду, односно његовом инспекцијском органу Управи ветерине на чијем је челу Емина Милакара, или Министарству грађевинарства. Добијена „стручна мишљења“ су увек на страни прекршиоца закона. 

 

 

 

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

2 коментара

 1. AVENIJA MB I BROJNI NARUČIOCI USLUGA SU USTVARI UMEŠANI U VELIKU KRADJU OPŠTINSKIH SREDSTAVA, A NA IME HVATANJA PASA. BROJKE GOVORE. BROJ NARUČILACA I SUME SE OD 2014 SAMO POVEĆAVAJU. SVI PODACI SU OBRADJENI SA SAJTA OBJAVLJENIH TENDERA. SAMO ONAJ KO NEĆE, NE VIDI. http://www.ekapija.com/webs
  http://www.ekapija.com/webs…§ion=3&role=2&pg=3
  Zarada samo na objavljenim tenderima, tenderi iz 2012, 2013 su dostupni, ali iznosi nisu objavljeni. U 2014. na ime dezinsekcije dobijaju sledeće tendere, i to sve u poznatim firmama. U MUP Srbije oko 6.700 eura, Gradska čistoća Beograd 650 eura. Hidrometeorološki zavod Srbije oko 740 eura, opšta bolnica Laza Lazarević Šabac oko 1.575 eura.U 2015 se više ne bave dezinsekcijom, prelaze u potpunosti na humano hvatanje i zbrinjavanje pasa. Sa poslovima humanog hvatanja i brojnim zasluženim pobedama na tenderima počinju sa JP Vodovod Surdulica 2013 u junu. Iznos nije naveden. Istog meseca rade i u opštini Knjaževac. Godine 2014, zarada od tendera objavljenih na sajtu Ekapija je oko 90.480 eura.Godine 2015, zarada na tenderima je 112.280 eura.Samo u prva tri meseca 2016. na tenderima su dobili poslove u vrednosti od 68.480 eura. Sve humano hvatanje. Ko prednjači sa najvećim isplaćenim sumama? Gde to ima najviše pasa?Bajina Bašta 20.avgust 2014, 2.880.0000 rsd ili oko 24.000 eura Vrnjačka Banja 3 tendera u roku od mesec dana sept, oktobar 2014. iznos ukupno 15.300 eura. Gospoda Stevanovići su slučajno iz Vrnjačke Banje. Velika Plana februar 2015 iznos 18.330 eura.Arandjelovac april 2015. 13.890 eura opet Bajina Bašta maj 2015 skoro 17.500 eura opet Velika Plana mart 2016 , 28.330 eura. Ovo su najveće sume, ali ni ostale nisu male. Kreću se od 600 eura do 28.ooo eura. KO BI ANGAŽOVAO FIRMU ZA UBIJANJE ŠTETOČINA ZA OVAJ HUMANI POSAO, AKO IZA TOGA NE STOJI OGROMNA ZARADA ? A OGROMNA JE, ZA USLOVE JEDNE SIROMAŠNE ZEMLJE. IZ APR REGISTRA: OPIS FIRME Тип субјекта Матични број Пословно иme Статус Детаљније
  Предузетник 61297979 ANĐELIJA STEVANOVIĆ PREDUZETNIK RADNJA ZA ČIŠĆENJE OBJEKATA I OSTALE USLUGE U POLJOPRIVREDI AVENIJA MB BEOGRAD (ZVEZDARA) Активан детаљније
  Предузетник 63295159 NENAD STEVANOVIĆ PR RADNJA ZA DEZINFEKCIJU OBJEKATA I UNIŠTAVANJE ŠTETOČINA AVENIJA MBNS1 NOVO SELO Активан
  1. Ako posmatrano sa strane opštinskog bacanja novca u vetar ili privatne dzepove:
  – Šta je sve moglo konstruktivno da se uradi sa tim novcem da se broj pasa smanji, -Da se pomogne izgradnja manjeg azila? Zašto nije? Gde je novac zapravo otišao?
  2. Ako posmatramo sa strane Avenije MB:
  – Koji su to njihovi troškovi? Benzin, radna snaga, koliko zaposlenih imaju, koliki su im kapaciteti prijema pasa i kako ih transportuju na te razdaljine? – Šta su uložili od zaradjenog novca u huanizaciju svog posla, jer to je opis usluga HUMANO HVATANJA I ZBRINJAVANJE? U proširenje kapaciteta?
  3. Posmatrano sa strane cele zajednice, ne baš toliko bogate, njenog boljitka i humanog odnosa prema psima i rešenja problema:
  – Zar nije bilo bolje da opštine taj novac ulože u izgradnju pravih humanih azila i smanje broj pasa sterilizacijom, udomljavanjem i obrazovanjem svojih gradjana?
  – Da li je humano pse prevoziti na te razdaljine i da li se prevoz vrši po zakonu? – Ko vrši kontrolu? – Zašto se oni koji na ovo ukazuju izlažu po opštinama mobingu i napadima?
  Zaključak, koji se sam po sebi nameće :
  1. Sume koje se izdvajaju svake godine su sve veće i veće, što znači da ovaj sistem pomaganja rada Avenije MB društvu, ne rešava problem broja pasa beskućnika, bar ne po isplaćenim sumama.
  2. Broj opština koje se uključuju u ove sumnjive poslove se povećava. Takodje, neke opštine imaju ogroman problem sa brojem pasa, pa izdaju novac za hvatanje nemilice.
  OVO JE SUMNJIVA IGRA, KOJU NADLEŽNI TREBA DA RAZMOTRE.A GRADJANI MORAJU DA ZNAJU ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA I GDE IDU NJIHOVA SREDSTVA , BEZ IKAKVOG UTICAJA NA SMANJENJE POPULACIJE BESKUĆNIH PASA. BAŠ NAPROTIV. SUME KOJE SE IZDVAJAJU ZA RAD AVENIJE MB SAMO RASTU. O HUMANOM ASPEKTU NEĆEMO GOVORITI, TO OVDE NIJE TEMA. TEMA JE KORUPCIJA I KRADJA DRUŠTVENIH SREDSTAVA. BROJKE SVE GOVORE. ONE NE LAŽU

 2. VREDNOST UGOVORENIH TENDERA ZLOGLASNE AVENIJE MB PREŠLA MILION EURA. VREDNOST BESKUĆNIH PASA U ASTRONOMSKIM CIFRAMA
   
  U periodu od 2014 do 2018, i to samo do kraja juna ove godine, Avenija MB, Radnja za poljoprivredne usluge, za čišćenje i ostale usluge , a koja se iza tog paravana bavi „humanim hvatanjem i zbrinjavanjem pasa“ u njihovom konc logoru Novo Selo(ulaz zabranjen) na tenderima je sklopila ugovore sa brojnim opštinama Srbije u vrednosti od
  2018
  373813 eura 44.989.740.dinara.
  2017
  239907eura 28.788.915.dinara
  2016
  311800 eura  37.416.096.dinara
  2015
  162000 eura   19.464.038 dinara
  2014
  94636 eura ili 11.356.400 dinara
  Ukupni Ugovori zaključeni u periodu 2014-2018 iznose neverovatnih 142.015.189 ili približno 1.183.459. eura.
  Cifre ne mogu biti manje, već samo veće, ukoliko nam je neka javna nabavka promakla.
  Interesantno je da se sume iz godine u godinu samo povećavaju, što svedoči, ne samo o beskrupuloznoj kradji budžeta opština, u saradnji sa Avenijom MB i njenim jaranima iz opština, već i o očito besmislenom bacanju opštinskog novca, koji ne rešava smanjenje broja beskućnih pasa.
  Ali, njima i nije u interesu da se broj pasa smanji, već naprotiv, da se poveća, kako bi kradja mogla da se nastavi.
  A sa njom i mučenje nedužnih životinja, koje su postale predmeti, gde svakom ne čelu piše 50 eura.
  Uz ovo ide i maltretiranje i ponižavanje aktivista za zaštitu životinja, vredjanje kako od strane osionih šintera, tako i od strane komunalnih inspektora koji su im pratnja. Gadna slika korupcije i primitivizma.
  Slika nepoštovanja Zakona o Dobrobiti životinja, Krivičnog zakona i Zakona po kome su lokalne samouprave dužne da izgrade spostvena prihvatilišta, a ne da kradu budžet da bi finansirale mučenje i eliminaciju životinja.
  Zamislite šta je sve moglo da bude uradjeno sa 1. 183. 459 eura, kada bi na čelu opštinskih uprava bili ljudi koji su iskreno zainteresovani za domaćinsko trošenje sredstava svoga grada i humano rešenje problema, kako im Zakon nalaže !
  Kada bi svi radili svoj posao pošteno.
  Ugovori sa sajta javnih nabavki 
  Koaicija za život Srbija NVO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *