Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / ПОНИЖЕЊЕ У ТРИ БОЈЕ

ПОНИЖЕЊЕ У ТРИ БОЈЕ

Ko je i zašto zakonom zabranio građanima upotrebu državne zastave Srbije sa grbom

U sred nacionalne, državne i ustavne drame koju Srbija preživljava, ovih dana je slučajno otkriveno „slovo zakona“ u kome se krije sva drskost vlastodržaca. Javnost ovdašnja, zgažena mentalnim nasiljem koji nad njim sprovodi aktuelni predsednik države, nije stigla da sazna ni to, da državnu zastavu sa grbom ne sme da upotrebljava „običan građanin“ i da je za kršenje tog zakona zaprećena visoka kazna.

Nikola Vlahović

Pred kraj 2018. godine, 20. decembra, na jednom neuglednom mestu objavljena je kratka vest da će doći do kažnjavanja svakoga onoga ko bude upotrebio državnu zastavu Srbije sa grbom na njoj, osim državnih institucija koje na njeno isticanje imaju „monopol“, navodno po Zakonu o državnim znamenjima. Zaprećena je i kazna u visini od 400 hiljada dinara! I sve to u državi na čijoj teritoriji se vijore razne strane zastave, poput albanske državne zastave koju u sred Srbije ističu na Dan zastave Republike Albanije, svakog 28. novembra, uz obavezno obezbeđenje srpskih državnih organa!

U Srbiji, svakog 28. novembra, Albanci obeležavaju praznik nezavisnosti Albanije, koji u opštinama Preševo i Bujanovac zovu Dan zastave. Stotine pripadnika albanske omladine protekle, 2018. godine, pojavilo se na trgu Ilirija, gde su noseći albansku državnu zastavu proslavili taj praznik. To je njima i „državna“ i „narodna“ zastava. Tamo je već godinama ističu, protiv svih zakona Republike Srbije, u već pomenutim opštinama, bez ikakvih sankcija! U opštinama Raškog okruga, ističu zastavu Bosne i Hercegovine i Turske, pa čak i zastavu nekakve nepostojeće sandžačke države, kreirane ko zna gde, ali je u svakodnevnoj upotrebi, kad god ima šta da se slavi.

Kome je, dakle, u takvim okolnostima, palo na pamet da zakonski spreči Srbe i ostale građane Srbije da istaknu srpsku državnu zastavu u svojoj zemlji, na dan kad se vesele, prave svadbe ili krštenja i druge proslave, ili kad izlaze na stadione i navijaju za svoju državnu reprezentaciju? I kako se desilo da u Zakonu o državnim znamenjima stane i ovakva rečenica: „Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ne i građani“? Kako taj zakon misli da naplati kaznu od 400 hiljada dinara čitavoj internet zajednici, koja već godinama upotrebljava zastavu Srbije sa grbom na njoj, kao legitimni simbol kojim se ova zemlja prepoznaje u svetu?

Po svemu sudeći, i ovde se neko poigrao sa ustavnim ustrojstvom Srbije, koje podrazumeva da je ovde reč o parlamentarnoj demokratiji a ne o monarhiji. Jer, da je drukčije, zašto bi onda „razliku između državne i narodne zastave“ objašnjavao navodni stručnjak za grbove (heraldičar) i ocvali rojalista Dragomir Acović, koji u vezi s tim kaže: „…Narodna zastava je trobojka bez grba, a državna je kad na trobojci postoji i mali grb, to je osnovna razlika. Zakon je predvideo da državnu zastavu koriste sve državne institucije, ali ne i građani. Kad se istakne državna zastava, treba da bude izvesno da se radi o nekome ko je po ustavu i zakonu ovlašćen da govori i predstavlja državu, što običan građanin nije. Državna zastava je znak ponosa i njenim specifičnim i ekskluzivnim simbolom žele da se posluže mnogi, ali to ne znači da od državne zastave treba napraviti navijačku ili svadbenu…“

Čudno da ovu logiku ne prati nijedna od modernih evropskih država, pa čak nijedna od preživelih evropskih kraljevina (Danska, Švedska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Belgija, Španija…). Zastave tih država su jedinstvene i za narod i za krunu. Izgleda da Srbija ima spremnu zakonsku „opciju“, za slučaj da nas neko od potomaka Karađorđevića i zvanično ponovo zajaše. Jer ovde nije reč o pitanju izgleda zastave nego o drskom monopolu koji je obezbeđen sadašnjoj i svakoj budućoj vlasti. Reč o pokušaju zakonskog udaljavanja Srba i svih građana Srbije, od onoga što mu pripada, od znamenja pod kojima se tokom istorije borio za opstanak svoje države. I za kršenje tog zakona zaprećena je kazna od 400 hiljada dinara!

Na žalost, eto još jednog dokaza da su crni dani pred Srbijom i da se njenim komadanjem, ponižavanjem i bacanjem u blato, bave i vlastodršci i „pretendenti na presto“ i korumpirana akademska elita. Pored takvih „nacionalnih radnika“, Srbiji ne trebaju neprijatelji.

Izvor: Magazin Tabloid

Информације о Jasna Radojicic

Погледајте такође

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Драган Марковић Палма рођен је 1960. године у Кончареву. Завршио је средњу школу ученика у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *