Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ВЛАДА ЦГ ПОДРЖАЛА ЛГБТ БРАКОВЕ – ПОДРЖАЛИ ДИРЕКТНИ АТАК НА ЉУДСКУ ВРСТУ

ВЛАДА ЦГ ПОДРЖАЛА ЛГБТ БРАКОВЕ – ПОДРЖАЛИ ДИРЕКТНИ АТАК НА ЉУДСКУ ВРСТУ

Влада Црне Горе на данашњој сједници је утврдила Предлог закона о животном партнерству особа истог пола који геј особама даје иста права као и хетеросексуланим паровима и једино не садржи изричиту одредбу да могу да усвајају децу.

У Предлогу закона се нигде експлицитно ни не користи реч брак, али је предвиђени поступак регистрације исти као у случају мушкарца и жене.

Представница Министарства за људска и мањинска права Бланка Радошевић Маровић казала је након седнице Владе да Предлогом закона није омогућено родитељство, старатељство, хранитељство и усвајање деце.

„Постоји само један облик издржавања и то је регулисано чланом, према којем је могуће издржавање детета уколико други партнер није жив или нема по закону живих сродника који би могли преузети издржавање детета“, казала је Радошевић Маровић.

Она је објаснила да се највећи део закона односи на низ права и обавеза које се подразумевају за хетеросексуалне парове.

„Посебно је нормирано издржавање између партнера, детаљно су регулисани имовински односи, односно право на посебну и заједничку имовину“, навела је Радошевић Маровић.

Како је објаснила, детаљно су регулисана и питања међусобног наслеђивања и у том делу предвиђена је и примена закона о наслеђивању.

Према њеним речима, Предлогом је регулисан и порески статус партнера, у смислу олакшица које произилазе из заједничког живота.

„Партнери су у погледу права и обавеза у систему здравственог осигурања и заштите изједначени са правима свих других осигураника, а исто тако у погледу права социјалне и дечје заштите“, казала је Радошевић Маровић.

Она је навела да ће нови законски пропис бити у примени за годину, јер је, како је објаснила, потребан тај период како би били донети подзаконски акти, регистри и друга пратећа документа неопходна да би се закон примењивао.

Представници невладиних организација који се боре за права ЛГБТ особа оценили су да усвајање Предлога закона на седници Владе, представља велики корак за ЛГБТ заједницу.

„Срећни смо што смо дошли до тренутка у коме Закон коначно може да крене ка Парламенту и очекујемо да ће посланици и посланице на првом следећем заседању у Скупштини гласати за овај Закон, те да ћемо бити у прилици да коначно користимо основна људска права која и даље немамо и, самим тим, престати да живимо као грађани другог реда“, рекао је Данило Калезић из Квир Монтенегра.

Србин.Инфо

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *