Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / НАРЦИСТИЧКИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ (НПЛ) – КУЋНИ ПСИХОПАТА
Слика: разумљива-психологија.блогспот.цом

НАРЦИСТИЧКИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ (НПЛ) – КУЋНИ ПСИХОПАТА

НАРЦИСТИЧКИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ (НПЛ) – КУЋНИ ПСИХОПАТА

Главне карактеристике људи са нарцистичким поремећајем личности

 

Нарцистички поремећај личности је једна форма психопатологије. Неки аутори називају нарцисе – кућним психопатама. Зашто? Особе са нарцистичким поремећајем личности испољавају своју агресију између четири зида, унтар породице, без спољних сведока. Код нарциса говоримо углавном о пасивној агресији. Шта је то пасивна агресија биће касније објашњено. Но, у тренутцима напада такозваног нарцистичког беса треба напоменути да мушкарци са нарцистичким поремећајем личности не прежу нити од физичког насиља.

Али, с обзиром да је нарцисима врло битно што други људи мисле о њима (другој врсти психопата то није најбитнија ствар), они ће покушавати пред спољним светом сачувати слику срећне породице и слику себе као поштеног и мирољубивог човека. Тешко да ће ико успети макар наслутити каква се злоћа крије испод маске симпатичног, друштвеног, финог и шармантног „господина“. Он своју злобу наравно не види као такву, него је назива осећајем за правду, а својим понашањем „….само кажњава оне који су заслужили казну“, рекао је дословно једном један нарцис. Али да кренем од почетка; од њихових основних потреба и карактеристика …

                                           „Огледало, огледалце моје, реци ми на свету најидеалнији ко је?“

 

Једна од основних потреба нарцисоидних личности је огледање у другој особи. Он жели видети у другима потврду да је диван и неодољив у сваком смислу. Но, то не значи да су људи са израженим нарцисоидним одликама заљубљени у себе! Напротив, нарцис не воли сам себе, он воли слику о себи коју је створио управо у сврху прикривања осећаја ниже вредности. Стога сваком нарцису стоји одржавање те идеализоване слике о себи на самом врху листе животних приоритета.

Нарцис жели у свако доба бити примећен, признат и обожаван. Као што је речено, нарцис увијек тражи потврду своје вриједности споља. Он је чак шта више буквално завистан од похвала и дивљењу других људи. Немачки психијатри и психолози су већ одавно прешли са термина – Селбстверлиебтхеит – (самозаљубљеност), на термин – Селбстсуцхт – (овисник о „самом себи“ тј. о дивљењу околине). Дивљења му никад доста из већ наведеног разлога: не поседује нормално, примарно самопоуздање. Нормалном човеку није потребно да буде увек хваљен и уздизан, он зна и сам колико вреди. Стога ни један животни или брачни партнер нарциса није у стању дугорочно удовољавати његовим потребама. Њјегове потребе су неутољиве, стално расту и множе се, а очекивања која имају од партнера постају све апсурднија и дрскија.

Када жена воли нарцисоидног мушкарца (од особа погођених нарцисоидним поремећајем личности је око 80% мушкараца, а само 20-так% су жене) , те му то и покаже, следећи корак ће бити да му мора љубав и доказати. На крају крајева, она ће се морати одрећи себе, себе посветити њему и удовољавању његових жеља, какве год оне да биле и коликогод да се оне њој не свиђају.

Дијагноза НПЛ – Нарцистички поремећај личности

У Дијагностичкој класификацији менталних поремећаја (ДСМ-В, мај 2013), нарцистички поремећај личности није приказан као посебна дијагностичка категорија, већ спада у оквир поремећаја личности антисоцијалног / психопатског типа.

Према ДСМ-ИВ, одлике нарцистичког поремећаја личности су:

  • пренаглашени доживљај сопствене важности који може нарасти чак до осећаја грандиозности, прецењивање својих способности које су реално гледано сасвим просечне
  • преокупираност фантазијама о неограниченом успеху, снази, бриљантности, лепоти, идеалној љубави…
  • ниско примарно самопоуздање и самопоштовање које се сакрива самоконструисаном идеалном сликом о себи
  • ароганција и склоност ка понижавању других људи у сврху уздизања самог себе
  • због осјећаја посебности сматра да за њега не вриједе нити друштвена, нити било каква правила; тражи и очекује посебне третмане
  • мисли да га нико не може разумијети осим посебних људи (посебно интелигентни, посебно образовани….јер само такви су му “равни”)
  • недостатак емпатије (саосећања)
  • неспособност да воли и доживљава дубока осјећања
  • преосетљивост на критику (из чега резултирају напади тзв. нарцистичког беса)
  • хронична завист (нарцис је хронично завидан другима на свему и свачему, а такође је убеђен и у обрнуто: да му сви завиде на његовој „лепоти“, „успешности“, итд.)
  • хронично лагање
  • склоност ка манипулацији и тежња ка успостављању моћи над другима (методе манипулације: лагање, варање, порицање, извртање истине, игнорисање, глумљење увређености, плашење, претње, уцене, разне комбинације наведеног, итд.)
  • инструментализација сексуалности (свођење односа на физички контакт, без правих емоција)
  • сексуални промискуитет
  • брзе промене расположења, чест ојећај досаде и унутраше празнине
  • глад за емотивном стимулацијом (пати од осјећаја досаде)
  • у њему доминира општи осећај незадовољства / песимизам
  • мржња и велика осветољубивост
  • не преузимање одговорности за своје поступке
  • пројекције – пребацивање кривице као и свих његових лоших особина на друге
  • дели људе по принципу црно – бело (добри – лоши)

 

Нарцисоидност не слаби са старошћу. Напротив, она се повечава. Погођене особе постају још несносније за своју околину и злобније него што су биле у младости. У старости имају још већу потребу да се мере са другим мушкарцима: колико је ко постигао у животу, доказивати да су још увек витални и  неодољиви, па им у старости број љубавница често расте (одржавају неколико љубавних веза паралелно). Госпођа код куће (супруга) је у међувремену потпуно срозана на ниво његове слушкиње и нема никакву вредност за њега. 

Кућни психопата / нарцис у љубавним везама

Што значи друга особа (партнерка) једном нарцису?

Ништа. Она је редуцирана на ниво објекта који нечему служи. Сваком нарцису жена служи за задовољавање његових жеља (посебно сексуалних) али и осталих свакодневних потреба као нпр. да му кува, да га пере, да у свако доба буде одсајај  његове „савршености“. Ако га почне критиковати, одмах ће осетити пуну снагу његове деструктивне нарцистичке природе. Нарцис не трпи критику те одбија и сваку помисао да је можда негде погрешио. Он доживљава критику као нешто опасно што прети да окрњи или не дај Боже разбије идеалну слику о њему коју је цели живот вредно градио у сврху заваравања себе и других.

Нарцис ни у ком случају не може поднети осјећај да је просечан тј. несавршен јер би тим признањем био корак ближе свом дубоко закопаном осећају ниже вредности. Са њим се ни зашта на свету не жели суочити и признати себи да има проблем сам са собом.

Када се нађе у описаној врсти „опасности“ у којој нешто прети да окрњи његов его-оклоп, нарцис прибегава психолошком трику који се назива пројекција. Све што не ваља одбија од себе и пројицира на партнерку тј. на онога ко га је увредио и усудио се покушати снизити његову „вредност“. Тако да, ако дође до било каквих проблема у међуљудским односима, он ће увијек бити недужан и чист, приказиваће се другима чак и као жртва, а проблематична и зла особа ће увијек бити нетко други. Сви други, само не он.

Сљедеће за шта нарцисима служе друге особе тј. партнерке, је да оне представљају његов продужени селф. Продужени селф ће нарцис тражити у женама са посебним квалитетима. То ће бити жене са нпр. надпросечним образовањем, пословно успешне жене, оне које много зарађују или посебно лепе жене. Све оне са којима би се нарцис могао дичити у друштву у коме се креће. Такве жене представљају у његовим очима живи доказ тога да је ОН диван! Јер када он не би био диван, не би оне никада пристале на љубавну везу са њим (тако он размишља). При томе ће заборавити да је те исте жене освојио не захваљујући својим истинским квалитетама него путем перфидних превара, јасније речено: захваљујући помно исплетеној мрежи лажних прича које су му као пауку послужиле да улови свој плијен.
Да, све његове партнерке су само његов плен. Од једног мушкарца са врло израженим нарцисоидним поремећајем личности сам чула чак и директну изјаву да се приликом освајања жене осећа као ловац који лови свој плен, и да му „уловити“ жену представља посебан изазов, а успешно постигнут циљ доноси велико задовољство.

Партнерке које су по свему просечне, са којима се не може посебно дичити и које му не дижу цену у друштву – њих сакрива. Користи их у тајности само за задовољавање сексуалних потреба. Но, наравно и њима пева адекватну песму о великој љубави како би их учинио податним и вољним да му испуњавају разноразне сексуалне жеље.

Још једном, каква год она да била, просечна или жена са одређеном каријером, партнерка није никада од стране нарциса призната као самостална, својствена особа. Чак шта више, он је врло завидан свим људима који поседују особеност зато јер је сам нема. Нарциси често осећају велику празниму у себи и подсвесно доживљавају себе као једно велико НИШТА. Стога се по правилу понашају као камелеони у међуљудским односима, глумећи свакоме оно што наслуте да би га могло задивити.

Како су дубоко озлојеђени јер не знају ко су тј. доживљавају се као једно ништа, постају након првобитне ружичасте фазе у љубавној вези врло деструктивни и теже да униште сваку особеност партнера. Они теже да се изједначе с партнером: да снизе жену на свој ниво и учине и од ње нулу. То покушавају постићи разноразним методама дестабилизирања личности. Најчешће се служе вређањем и понижавањем (пасивно насиље), све док жена тотално не изгуби самопоуздање. Након одређеног времена изложености психичком терору од стране нарциса жена уистину губи сваки осјећај самовредности, те и сама почиње веровати да је обична нула. „Нула која није у стању да живи без њега и којој треба бити част да је он још увијек с њом у вези или браку“, сугерише нарцис.

Из тога следи: она није ту да мисли (пошто је нула, а то значи и глупа), размишљање и одлучивање спада у његову надлежност. Њена улога ограничава се на потврдно климање главом и дивљење његовим способностима и интелигенцији.

Нарцис ће реаговати врло увређено не само на директну критику него и на обично неслагање са његовим мишљењем. Ако неко има нешто да дода или одузме његовим изјавама, или их не дај Боже доведе у питање, он ће то доживети врло лично и сматраће да саговорник доводи у питање његову интелигенцију!

Каже се: „Ко је упознао живот са нарцисом тај се више ни пакла не боји!“

 

Пасивно насиље у љубавним и брачним везама

Нарциси у принципу не воле себе доводити у ситуације у којима би њихово „дивно“ тело (често негују култ тела) могло на било који начин бити „оштећено“, било се ради о обичним модрицама или само о огреботинама.

Међутим, дешава се да нарциси у стању напада такозваног нарцистичког беса, крену и у физички обрачун с неким, али се углавном ограничавају на пасивно насиље (психичко и емоционално злостављање). Иако звучи безазленије, пасивно насиље није ни у ком случају безазлено! Константно спровођење пасивног насиља, често води ка комплетном уништавању женине личности које може имати трагичан крај – настанак неке психичке болести, или чак самоубиство.

У пасивно насиље у „љубавним“ везама са мушкарацем нарцисом убраја се следеће:

  • његово константно лагање
  • прављење будалом партнера тј. жене
  • порицање чињеница („Нисам ја то никада рекао!“, „То што ти наводно чујеш и видиш је само твоја болесна интерпретација.“, „Немаш доказе за твоју тврдњу!“ итд., итд.)
  • обртање чињеница („Нисам то ја рекао, ти си то рекла!“)
  • сваљивање кривице на партнерку („Она је крива што је варам! Толико се запустила да ми се гади!“ или „Само си ти крива за све наше проблеме, ја нисам имао никаквих проблема с тобом у вези. Ти си све уништила!“)
  • промискуитет тј. паралелно вођење више „љубавних“ веза истовремено најчешће из разлога јер му треба већа потврда вредности. Што има више жена (али све морају бити заљубљене у њега иначе игра није интересантна) то се осећа силнијим и величанственијим, а и расте му цена у кругу његових пријатеља који имају исте моралне вриједности и погледе на живот као и он.
  • вређање
  • манипулисање партнерке глумљењем да је увређен – Тиме скреће пажњу са свог лошег понашања на партнерку, изврће ситуацију и оптужује њу: он је одједном тај који је дубоко повређен и увређен (а требала би заправо бити она) јер се партнерка нпр. дрзнула да њега тако „невиног и недужног“ за нешто оптужи или да тражи од њега неко објашњење!

– Не мора се он „невин и недужан“ никоме правдати! Његова савест је потпуно мирна! – и то је само још један од трикова тј. метода реторичке манипулације којом се нарциси радо служе.

  • користе се често и манипулацијом ћутања и дистанцирањем, очекујући да буду мољени за опроштај, при чему је потпуно јасно да је он тај који би се требао извинути партнерки (то њега уопште не занима, нарциси се ретко до никада не извињавају)
  • генерално омаловажавање жениних достигнућа, а величање властитих
  • дестабилисање личности жене путем исмејавања, бламирања у друштву, понижавањем пред другима, причањем неистина о њој итд. Све најгнусније ствари које би вам у овом тренутку пале на памет су ништавне наспрам онога што њему пада на памет када се ради о питању како понизити другу особу. Сви нарциси имају у себи снажно развијену садистичку црту и јако се радују када успеју нанети бол другоме! То им је нешто као душевна храна…
  • Уопштено, нарцис у правилу кажњава партнерку због њене „непослушности“ или Бог зна због чега, они увек нађу неке разлоге. Казне које нарцис спроводи унутар четири зида, без сведока су посебно бруталне и безосећајне. Чист психотерор! Зато многе жене које су живеле у браку или у вези са нарцисоидно поремећеним мушкарцем кажу да се више ни пакла не боје…

Многи ауторитети се с правом питају да ли се такво понашање уопште треба покушавати оправдати некаквим „поремећајем личности“ или би било исправније назвати их једноставноо злим људима, те саветовати женама, да чим открију пар горе наведених карактеристика, побегну од таквог мушкарца главом без обзира!?

Но ипак, мора се признати да постоје и одређене доказане деформације мозга по којима се особе са нарцистичким поремећајем личности разликују од нормалних људи. Код њих је примећена (и измерена) смањена активност можданих центара у фронталном дијелу цортеха церебри гђе су смештени центри за доживљавање позитивних емоција као што су љубав, емаптија, милосрђе и сл. Томе насупрот, центри за доживљавање негативних емоција (бес, злурадост, мржња и сл.) функционишу код нарциса беспрекорно!

Због тога се спонтано намећу следећа питања:

1. ДА ЛИ СУ НАРЦИСИ У СТАЊУ ОСЈЕЋАТИ ЉУБАВ? – Нису, они УВЕК само глуме емоције. Способни су осјећати сексуалну привлачност и страст што замјењују с љубављу (јер им је права љубав непозната, никада је ни према коме нису осетили). Способни су осећати „љубав“ према себи која би се пре могла назвати чистим егоизмом. Осећај емпатије доказано немају – не занима их што други осећају! Нарциси могу осећати самосажаљење, „неправду“, увређеност, агресивност тј. такозвани нарцистички бес и безгранично су подли те су у стању годинама смишљати освете и маштати како се свете онима који су их повредили. При томе та машта (неко је доле, а они га газе, газе и газе док други цвили, пати и моли за опроштај) задовољава њихов горе споменути садизам….

2. ДА ЛИ ЈЕ НАРЦИС У СТАЊУ ОПРАШТАТИ? – Није. Каже се: „Бог опрашта, али један нарцис никада“. Нарцис је у стању годинама вребати и чекати тренутак освете. Објект (мушкарац или жена) кога је некада фаворизирао постаје објект дубоке мржње.

~~~~~~~~

Да ли нарцис први прекида своје „љубавне“ везе? – Никада. Нарциси настоје одржати своју моћ над женом до задњег тренутка, па чак и након што је њиховој вези дошао крај (обично жене када упознају и доживе његову нарав на својој кожи, више не желе остати с њим у вези). Након прекида нарцис не оставља жртву на миру него почиње са малтретирањем свих могућих врста (моббинг, столкинг). Наравно, он то ради врло подло и тајно, како други људи не би приметили његову злоћу. Нарцис ће се чак трудити да он особно не прља прсте па ће подметати друге да раде за њега. Жртва ће бити малтретирана преко поузданих пријатеља који нпр. шаљу жртви нон-стоп претеће поруке или поруке увредљивих садржаја, те јој тиме не дозвољавају да мирно живи свој живот.

Пред свима другима (пред спољним светом) нарцис ће пак обрнути улоге и себе приказивати као недужну жртву која је изиграна, напуштена и емотивно јако повређена.

* Једноставно све што има везе са једним нарцисом је велика лаж, осим зла, жеље за моћи и садизма које нарцис носи у себи.*

Право лице нарциса које се открије тек након неког времена … Нарцис је зао јер је огорчен и дубоко завидан личностима које су свесне своје вредности. 

И на крају, ЗАПАМТИТЕ:

1. Нарцис жели да влада вама.
2. Нарцис жели да га обожавате и да му се стално потврђујете његову „величину“, „генијалност“ и „лепоту“.
3. Нарцис жели не само да буде вољен, него да се буде и емоционално зависан од њега (у стилу „Не могу да живим без тебе!“).
4. Нарцис жели да то иде толико далеко док не будете спремни све учинити за њега, да заборавите властите животне принципе, да му све толеришете, па чак и да пристајете на сва понижења само да би он био са вама.
5. Нарцис вас жели натерати да „увидите“ да је он за вас нешто попут шестице на лотоу (иако сте сигурно небројено много пута бољи од њега у сваком смислу).
6. Нарцис воли да уцењује са могућим прекидом везе како би проверио вашу зависност од њега.
7. Генерално, нарциси воле уцењивати – пазите какав му материјал дајете у руке, једнога дана ће га без имало грижње савести употребити против вас као средство за уцену!
8. Нарцис је прорачунат и све унапријед планира и припрема па тако и ствари које ће употре бити против вас онда када он у својој болесној (или једноставно злобној и поквареној) психи процени да је то „потребно“.

Савет: Напустите га и заборавите да је икада постојао. Ако пак затреба, браните се законским путем од његових напада и криминалних радњи.

Ако по сваку цену желите остати са нарцисом, јер сте већ постали емотивно зависни од њега, будите свесни тога да се морате претворити у црва који нити сме мислити, нити говорити без његове дозволе. Мораћете такође заборавити и све животне приципе које сте некада имали, као и све границе тога шта себи допуштате, а шта не. Нарцис ће намерно инсистирати на рушењу свих ваших граница како би повећао своју моћ над вама и начинио је апсолутном. Нарцис не поштује никога и ништа, а партнерку понајмање. Само глуми да је воли и поштује и то онолико дуго док сматра да има неке користи од ње (нпр. има неког за кревет кад му се прохте).

 

Извор: разумљива-психологија.блогспот.цом

Повезан текст: НАРЦИЗАМ

 

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *