Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / НАРЦИЗАМ

НАРЦИЗАМ

НАРЦИЗАМ!?

 

Нарцизам је љубав према себи, љубав према властитој личности. Већина људи у мањој или већој мери воли, цени и поштује себе. У том смислу већина људи има здраву дозу нарцизма. То се сматра потпуно нормалним и корисним по ментално здравље. Умерена доза самољубави потребна нам је да би смо имали позитивну слику о себи и да би смо имали капацитет да волимо друге особе. Како да будемо у стању да волимо друге ако нисмо у стању да волимо себе. Међутим, претерна самољубав, изопачени нарцизам се сматра психопатолошким феноменом, патолошком цртом личности.

Карактеристике патолошког нарцизма

Нарцис (особа која има патолошки изражену црту нарцизма) ствара лажни грандиозни селф (слику о себи) који карактерише доживљај омнипотенције (свемоћи), претеран понос, изразити перфекционизам, јак мотив за постигнућем, одржавање властитог самопоштовања манипулацијом, експлатацијом и подцењивањем других. Овај лажни селф представља само компензацију онога што чини истински селф нарциса. Истински, прави селф нарциса одликује негативна слика о себи, обиље нарцистичких повреда (одбацивања од стране вољених особа у детињству и касније током развоја личности), осећај празнине, ниско самопоштовање, бес и депресија. Нарцис константно покушава да одржи своју грандиозну слику о себи како би се заштитио од осећања слабости, бола и фрагментације лажне слике о себи коју је у одбрамбене сврхе изградио/ла. Међутим то је тешко остварив циљ у реалности, због чега понекад може доћи до декомпензације (пуцања) лажног селфа. Када лажни компензаторни селф нарциса напукне под притиском реалности особа показује велику рањивост за стид или понижење и осећање безвредности. Често се јавља депресивност која може бити удружена са хипохондријским преокупацијама, психосоматским тегобама, анксиозношћу и осећањем празнине.

Когнитивне карактеристике нарциса

У когнитивном смислу нарцис је склон окривљавању других, порицању негативних информација о властитој личности, подцењивању позитивних доприноса других, нереалистичном идентификовању са идеализованим особама (особама којима се диви) итд. Типична уверења којима нарцис ствара и одржава свој грандиозни лажни селф су: Ја морам бити свемогућ, свршен, специјалан. Морам знати без учења, успевати без рада, бити моћан и обожаван. Ако правим грешке онда сам безвредан и одвратан. Не смем допустити никоме да ми заиста значи. Све што имам укључујући моју породицу и пријатеље, мора одсликавати и потврђивати моју перфекцију и супериорност. Ја никада нећу бити понижен поново. Други су инфериоринији од мене. Заслужујем специјалан третман.

Афективне карактеристике

Нарцисе одликује одсуство емпатије (саосећања за друге), њихова емоционалност је површна, лажна и извештачана. Они су веома себични и манипулативни. Нарцисе карактерише екстремна повредивост поноса (сујете). На повреде поноса нарцис реагује интензивним бесом или чак и мржњом.

Нарцис у интерперсоналним односима

У социјалним односима нарциси теже да буду примећени, доминантни, стално теже потврди њиховог “савршенства“ и захтевају константно дивљење од стране своје околине. На одсуство дивљења реагују бесом. У односима са другима могу бити веома шармантни, друштвени и комуникативни и одавати утисак пријатељски настојене особе. Међутим, иза тог површног шарма лежи хладноћа, манипулативност и себичност. Нарцису је једино битно да кроз социјалне односе, социјални статус или посао одржи своју грандиозну слику о себи.

Нарцис у љубавним односима

Нарциси трагају за особама које су несигурне, склоне зависности и симбиотском везивању. У таквој врсти односа они емоционално експлатишу свог парнтера/партнерку, црпећи њихову енергију. Само у таквој врсти везе они се осећају сигурно. Они проналазе партнере које процењују као инфериорне (које сматрају мање вредним од себе) што им се једне стране улива осећај сигурности а с друге стране осећај беса и притајене мржње према себи што су у вези са особама које “нису достојне њихове величине”. Неки нарциси (чешће мушкарци) настоје да нађу атрактивне и физички веома привлачне (особе често веома млађе од себе) партнере како би изазивали дивљење и завист других. Нарциси у вези од партнера захтевају дивљење, посебан третман, потпуно разумевање а заузврат не дају ништа или веома мало (потруде се само када примете да могу бити остављени). Склони су промискуитету и преварама (којима доказују своју лажну величину). Нарциси манипулишу особом са којом су у вези тако што сталним критикама иницирају да се та особа осећа инфериорно, да осећа кривицу, да се осећа неадекватно, мање вредно и недостојно нарциса.

Нарциси представљају тешке клијенте за психотерапијски рад. Они се обраћају за помоћ психологу у фазама декомпензације њихове лажне слике о себи, када их обузима депресивност, анксиозности или психосоматске тегобе. Једна од главних тема у раду са нарцисима јесте рад на бесу.

 

дипл. психолог Владимир Мишић

Извор: васпсихолог.цом

Повезан текст: НАРЦИСТИЧКИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ (НПЛ) – КУЋНИ ПСИХОПАТА

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

НАЈГОРА ЈЕ БОЛЕСТ ОСТАТИ БЕЗ ДОДИРА

 Ево, болест поново и незадрживо надолази са свих страна. Епидемија нигде није одлазила одавде, постала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *