Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ОВО СЕ КРИЈЕ ОД СРБА
Европски Комитет за људска права - ПО СКРАЋЕНОМ ПОСТУПКУ ДО СВОЈИХ ПРАВА / слика: Пинтерест

ОВО СЕ КРИЈЕ ОД СРБА

ОВО СЕ КРИЈЕ ОД СРБА

Европски комитет за људска права – по скраћеном поступку до својих права – Сијамски близанац Суда за људска права у Стразбуру

 

“Србија не зна да постојимо”

У Србији нико не зна да у Стразбуру при Савету Европе (СЕ), поред чувеног и претрпаног Европског суда за људска права, постоји и његов “близанац” Европски комитет за људска права. Сви грађани из држава чланица Савета Европе, међу којима је и Србија и све чланице ЕУ, могу да се жале овом комитету чије су одлуке заправо пресудне јер су обавезујуће и имају правну тежину.

Луис Химена Кесада, председник Европског комитета за социјална права

Задатак комитета основаног 1961. године да надзире спровођење у дело Европске повеље о социјалним правима, коју су потписале све државе чланице.

– Комитет је, на пример, ових дана решио жалбу синдиката из Грчке због анти-кризног закона којим се приправницима од 15 до 18 година ускраћује право на годишњи одмор од четири недеље. После ове одлуке локални судови мораће да дају за право приправницима, а ако то не учине држава ће се изложити могућности санкција – каже за “Вести” Луис Химена Кесада, председник Комитета.

Да ли у случајевима кршења Закона у Србији људи могу да вам се обрате?

– Могу и треба да нам се обрате. Ми не вреднујемо ствари на формални начин, већ вреднујемо како се тај закон спроводи у дело. Дакле, ако се закон примењује у супротности са социјалном повељом комитет може да осуди државу. Штета је што нисмо довољно познати и искоришћени, јер случајеве решавамо релативно брзо – за око 15 месеци. Осим тога, за разлику од Европског суда за људска права ми не постављамо да услов за обраћање буде да прођете кроз све правне инстанце у вашој земљи укључујући и Врховни суд.

Шта се дешава када грађанин који се жалио добије вашу одлуку?

– Треба да се обрати локалном суду и при томе треба да се позове на Европску повељу о социјалним правима и на одлуку Европског комитета о социјалним правима. И судија мора да примени оно што је у Европској повељи, јер је то део националног законодавства. Ако држава не поштује наше одлуке, ризикује санкције СЕ. Пре тога биће изложена притиску Комитета министара СЕ и Европског комесара за људска права. Важно је зато да што више људи зна да она постоји – поготову судије, адвокати, синдикати и радни људи као и послодавци.

Не прихватате процедуру о жалбама

Да ли сте били у Србији?

– Да, имали смо састанке у Београду. Проблем је са Србијом што није прихватила процедуру о колективним жалбама. Од земаља произишлих из бивше Југославије, само две земље су прихватиле ову процедуру: то су Хрватска и Словенија. На пример, из Хрватске је поднета жалба због тога што је један школски уџбеник садржао хомофобне тврдње, што је дакле дискриминација по основи сексуалне оријентације. После наше одлуке они су те садржаје повукли. Такође, била је жалба због тога што српски повратници у Хрватску нису имали право на помоћ за стамбени смештај. После наше одлуке то је измењено и дат је нови рок за тражење те помоћи.

Како грађани 47 држава СЕ могу да вам се обрате?

– Из Србије могу да нам се обрате појединци једноставно поштом. Наша адреса је Савет Европе Комитет за социјалну повељу – Стразбур. Имате детаље на сајту СЕ. За сада грађани Србије не могу да нам се обраћају групно преко синдиката, као што то чине Грци, јер Србија још није потписала протокол о колективним жалбама који би дао могућност синдикатима и невладиним организацијама да нам се обраћају. Од 47 држава СЕ, само је 11 потписало ову процедуру.

Министарство чува ову тајну

Како су “Вести” провером установиле, постојање Европске конвенције о социјалним правима у Србији је велика тајна и зато се нико из Србије никада није обратио Стразбуру. Само Синдикат судија зна да она постоји, а остали синдикати “никад чули”. Директни саговорник судије Луиса Химене Кесаде је Министарство за рад и социјална питања, које је, изгледа, уместо да шири информацију себи доделило улогу чувара тајне.

Вести Онлине

У детаље – шта све покрива Европски Комитет за Социјална и Људска Права и како се обратити, сви контакти плус Онлине форма за директан контакт: Европска социјална Повеља – Инструмент Савета Европе за заштиту људских права

П р а в о

Ради заштите својих права, можемо се обраћати Стразбуру

Комитет за социјална права

Занимљив савете доставила нам је госпођа Гордана Банчевић о заштити социјалних права пред Комитетом за социјална права у Стразбуру, који је ефикаснији од Суда за људска права у истом граду.

Пише: Гордана Банчевић, дипл. правник

У Србији се не зна, (грађани, судије, адвокати, радници ЦСР-ова, министарстава, као и сви други органи који се баве поступцима обезбеђивања, или заштите социјалних права, да наши грађани, иако нисмо чланица ЕУ, могу због повреде неког од социјалних права из ратификоване повеље („Сл. гласник РС – Међународни уговори”, бр. 42/2009.) да се жале Европском комитету за социјална права.

Сви грађани из држава чланица Савета Европе, међу којима је и Србија могу да се жале овом Комитету чије су одлуке заправо пресудне, јер су обавезујуће и имају правну тежину. (Међутим, као и пресуде ЕУ суда, наши грађани требају да знају како да одлуку изврше, морају пред нашим судом да покрену поступак, прилажући пресуду ЕУ суда, или Комитета, али и обавестити овај орган да је то учињено. Имају механизме за даље поступање.

За разлику од Европског суда за људска права у Стразбуру, Комитет за социјална права, (који се налази у суседној згради), мало је познат и мало људи му се обраћа иако су његове одлуке брже, прецизније и имају обавезујућу тежину.
Разлике између Европског суда за људска права у Стразбуру, и Комитета за социјална права:

1. Да би се обратили Комитету, не морају да се правоснажно окончају сви поступци у земљи, до нпр. Врховног суда, што је услов за ЕУ суд у Стразбуру, а то може да траје и по 10 година, (замислите поступке у вези деце? Дете постане пунолетно…).

2. Суд у Стразбуру је претрпан, поступак пред њим може трајати годинама… За разлику од суда, Комитету се може жалити одмах, у било којој фази поступка пред домаћим органима, уколико је неко социјално право из повеље повређено, поступак је много бржи, траје до 15 месеци од дана обраћања!

Корисна Радио емисији РТС-а: 29. окт. 2012, новинарке су описале разговор са тадашњим председником Луиса Химене Кесаде (судија ЕУ суда, а садашњи председник Комитета је Италијан, Гиусеппе Палмисано). Како су “Вести” провером установиле, постојање Европске конвенције о социјалним правима у Србији је велика тајна и зато се нико из Србије никада није обратио Стразбуру. Само Синдикат судија зна да она постоји, а остали синдикати “никад чули”…

Извештаји – Србија шампион у кршењу права

На адреси: Када се отвори Србија, виде се извештаји Комитета о нашој земљи. У питању је шест Извештаја од 2008. до 2015. године. О чему су извештаји, ако ни нема приватних тужби, те се ни не зна да грађани могу да се обрате тужбом овом органу за кршење социјалних права?

У извештајима је Анализа општих правних аката, (нпр. Закон о раду), који су објављени, тј. познати, као и примена ратификованих правних аката ЕУ, нпр. примена ратификоване Социјалне повеље о материнству и полној дискриминацији…

Са друге стране Европски комитет за социјална права у свом извештају од јануара 2015. године наводи да недостављање информација које је затражио значи кршење обавезе извештавања од стране Србије, у извештају 2015. наводи се да је Комитет тражио додатне информације од Владе Републике Србије у јулу 2014. године, које никада нису достављене. Посебно је занимљив текст објављен 23.01.2015. на си:

1. Србија не испуњава своје обавезе према Европском комитету за социјална права Савета Европе и да не подноси релевантне извештаје, чиме крши преузете међународне обавезе…

2. Србија не испуњава преузете обавезе према својим грађанима, односно да у читавом низу случајева грађани не добијају обим и квалитет права који би морали имати.

3. Апсолутно ништа није урађено да се поступи по препорукама и констатацијама Комитета у којима је одређено кршење Повеље;” На крају, Србија не испуњава преузете обавезе према Европском комитету за социјална права и својим грађанима, односно да у читавом низу случајева грађани не добијају обим и квалитет права који би морали имати. Јако је занимљиво да апсолутно ништа није урађено да се поступи по препорукама и констатацијама Комитета у којима је одређено кршење.

Адреса, wеб адреса и телефонски контакт Европског комитета за социјална права: Департмент оф тхе Еуропеан Социал Цхартер анд тхе Еуропеан Цоде оф Социал Сецуритy Цоунцил оф Еуропе

F-67075 Strasbourg Cedex

FRANCE

Tel. +33 (0)3 88 41 20 00

Извори: Таблоид – Лист против мафије,

ГЛОБАЛ МЕДИА ПЛАНЕТ ИНФО

ЗАКОН О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ Сл. гласник, бр. 18/2016 (297 доwнлоадс)

ZAKON-O-OPŠTEM-UPRAVNOM-POSTUPKU-Služberni-glasnik-br.-18-2016 (2)

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

2 коментара

  1. Kako mogu poslati pismo evropskom parlamentu

  2. Neka mi se neko javi od pravnika zrtva sam nasilja ja I majka izbeglice iz Hrvatske.Nasilje smo dozivjele u Srbiji.Jos nas je Sud ponizio u parnicnom postupku naknada nematrijalne štete gde se veruje nasilniku I njegovo verenici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *