Почетна / Вести / Сутра славимо Светог Козму и Дамјана – Свети Врачи

Сутра славимо Светог Козму и Дамјана – Свети Врачи

АКАТИСТ светим бесребреницима и чудотворцима КОЗМИ И ДАМЈАНУ
празнују се 01. (14.) новембра и 01. (14.) јула

Кондак 1.

Изабрани чудотворци, страстотерпци Христови и премудри лекари, који бесплатно болеснима здравље дарујете, вама као нашим заштитницима и у недаћама помоћницима, похвале одајемо, јер као сасуди благодати, наше ране душевне и телесне исцељујете. Славећи зато Бога, дивнога у светима Својим, усрдно вас прослављамо:

Радујте се, Козмо и Дамјане, свети бесребреници и преславни чудотворци!

Икос 1.

На Ангелски се живот угледавши, све земно презресте и овенчавши се подвигом мучеништва, удостојисте се да лице Господа силе угледате. Молите се, дакле, усрдно за оне који вам приступају и похвале вам певају:

Радујте се, топли молитвеници за оне који ваш свети помен поштују!

Радујте се, јер оне које су лекари напустили свесрдно исцељујете!

Радујте се, јер сте дом, имање и сав родитељски посед ништавнима сматрали!

Радујте се, јер сте сиромахе милосрђем нахранили!

Радујте се, јер сте страдалнике сажаљењем утешили!

Сутрашњи  дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Верује се и да не би требало радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Браћа родом негде из Азије, од оца незнабожца и мајке хришћанке. Отац је умро још док су били деца, те их је мајка узгојила у хришћанском духу.

Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари.

Бог им је дао заповест која гласи: “Забадава сте добили, забадава и дајте”. Толико су били опрезни у бесплатном лечењу људи , да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јајета од жене коју су излечили, по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана.

Али Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени. И после смрти су исцеливали, када је једном човеку док је спавао ушла му је змија кроз уста, човек се патио све док пред сам крај живота непозове Свете Врачеве да га исцеле, те га и исцелише.

 

Празник Светог Козме и Дамјана-Врачеви Српска православна црква молитвено слави 14. новембра по новом, а 1. новембра по старом календару.

Информације о Sasa Brankovic

Погледајте такође

ЋУТИШ?ГДЕ ОНОЈ ФУКАРИ ОД ЂУКАНОВИЋА ДА СЕ ЗАМЕРИШ.ЗАДУЖИО ТЕ

Знаш ли, Александре Вучићу, државниче јада да је о Дану државности Србије у Русији служена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *