Почетна / Вести / АЛБАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
Foto: Profimedia

АЛБАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

Албанци са Косова преко Срба посредника тајно су у Нишу купили чак 12.000 станова у последњих неколико година, тврди бивши шеф Војно-безбедносне агенције Момир Стојановић.

Према његовим речима, постоје скривени и веома добро уходани механизми помоћу којих Албанци постају власници српских кућа и станова на југу земље. Станојевићеве речи потврђује начелница Нишавског округа Драгана Сотироски која каже да тај проблем постаје све израженији и да нисмо ни свесни каква нам опасност прети. Према Стојановићевим тврдњама, Албанци до станова у Нишу и другим градовима на југу Србије, долазе индиректно и на веома перфидан начин.

– Постоје озбиљни подаци да је чак 12.000 станова у Нишу у власништву косовских Албанаца. Они до тих некретнина долазе тајно, преко посредника, уходаним механизмима. Србин посредник не продаје стан директно Албанцу, већ склопи са њим фиктивни уговор о позајмици. Враћање новца који је узео од Албанца гарантује хипотеком на сву имовину. Пошто новац који узме никада не буде враћен, активира се хипотека и Албанац аутоматски постане власник стана. Неретко су у ову причу укључени српски и албански адвокати – објаснио је Стојановић.

Сотироски каже да је проблем много већи и озбиљнији него што можемо да замислимо:

– Албанци су у Нишу купили велики број станова од Срба уходаним механизмима, тако што се злоупотребљава уговор о зајму у коме је залог стан или кућа. На тај начин, тајно и заобилазним путем, постају власници некретнина у срцу Србије. Они те станове плаћају по вишеструко већим ценама у односу на тржишне па су много пожељнији купци у односу на друге.

Начелница Нишавског округа каже да нисмо свесни реалне опасности која нам прети због овога.

Ако пријаве пребивалиште – могу и да гласају

– Албанци на овај начин не само што купују куће и станове у српским градовима, већ стичу и могућност да пријаве пребивалиште у њима и да се упишу у бирачки списак. И није овде реч само о Нишу, јер су Албанцима веома интересантне и некретнине у Прокупљу, Куршумлији, Врању и Лесковцу – напомиње Сотироски и додаје да је о овом проблему обавестила државне органе и представнике локалних самоуправа.

Сотироски каже да је упозорење изнела на недавном округлом столу о КиМ на коме су присуствовали и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар локалне самоуправе Бранко Ружић.

 

Чекају изградњу ауто-пута Ниш-Приштина

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да Албанци већ годинама имају претензије на југ Србије, али да не постоји законски оквир који би им ускратио право да купују станове.

Да се Албанци не шале, сведочи и пример општине Медвеђа, где живи 7.000 становника, а на изборима гласа чак 11.000 људи.

– Више од 4.000 грађана је фиктивно пријављено да станује у овом месту и то су све Албанци са Косова – каже Стојановић и додаје да Албанци једва чекају изградњу ауто-пута Ниш-Приштина како би покуповали некретнине дуж њега.

Извор: Србија Данас

Информације о Sasa Brankovic

Погледајте такође

ЋУТИШ?ГДЕ ОНОЈ ФУКАРИ ОД ЂУКАНОВИЋА ДА СЕ ЗАМЕРИШ.ЗАДУЖИО ТЕ

Знаш ли, Александре Вучићу, државниче јада да је о Дану државности Србије у Русији служена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *