Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ВЕЛИМИР ИЛИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

ВЕЛИМИР ИЛИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

БИОГРАФИЈА
Рођен је 1951. године у Чачку.

Дипломирао је 1976. године на Технолошко-металуршком факултету у Београду, а магистрирао 2005. године на Технолошком факултету у Чачку. Радио је у Горњем Милановцу у предузећу „Градитељ“, где је био и председник Акционе конференције Савеза комуниста. Радио је и у предузећу „Бетоњерка“ у Чачку. Приватним бизнисом се бавио од 1986. године. Имао је фирму „Спонит“ са локалним бизнисменом Вуком Бојовићем.

Своје прве политичке кораке начинио је 1990. у Српском покрету обнове (СПО). За посланика у Скупштини Србије изабран је 1993. године, а други пут 1996. Биран је за градоначелника Чачка два пута, 1996. и 2000. године. Крајем 1997. године искључен је из СПО-а, па је основао политичку партију „Србија заједно“, али је и из те странке искључен. Следеће године основао је Нову Србију чији је и данас председник. Током НАТО бомбардовања 1999. године прозивао је војску због стационирања у градским насељима. Тада је оптужен за подривање земље, па се скривао у шумама у околини Чачка 43 дана. Био је кандидат за председника Србије 2003. године.

На парламентарним изборима одржаним децембра 2003. године изабран је за посланика у Скупштини Србије на листи Српског покрета обнове и Нове Србије. Од марта 2004. до маја 2007. године био је министар за капиталне инвестиције у Влади Србије. За министра за инфраструктуру, у другој Влади Војислава Коштунице, изабран је 15. маја 2007. године. На функцији је био до избора нове Владе у јулу 2008. године, када постаје посланик и шеф посланичке групе НС у Скупштини Србије. По формирању Владе Србије 2012. године добио је функцију министра грађевинарства и урбанизма. На изборе 2014. године Нова Србије излази у коалицији са СНС. Априла 2014. године изабран је за министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације.

Позанти су његови физички и вербални напади на новинаре. Новинара ТВ Аполо Владимира Јешића је 2003. године шутнуо, псовао и вређао пред камерама. На оптужнице да је разбио прозоре у Радио станици „Озон“ у Чачку одговорио је: „Нисмо ми ситни Цигани. Ми кад разбијемо, ту трава више не ниче“ (Блиц, 17. 2. 2010. године ). Јавно је вређао новинарку Ољу Бећковић, а новинарки ЦИНС-а преко телефона упутио је низ увреда. Дописника „Вечерњих новости“ из Чачка Владимира Илића, претученог на његовом имању, оптужио је да је сексуално општио са овцама. Полиција је те оптужбе оповргла.

ВЕЉА У КРИМИНАЛУ ДО ГУШЕ: Сарадник “Звездарског клана” кум и финансијер Велимира Илића!

Мало се зна о Илићевим везама са мафијашким криминалним клановима. Као човек који деценијама директно и индиректно влада Чачком, Илићев досије препун је злоупотреба државног новца, пљачки и криминала.

Иако је чачанска фирма “Бетоњерка” пословала са губитком, најмање 17 милиона динара то предузеће уплатило је људима повезаним са Илићем, писао је раније Центар за истраживачко новинарство.

Тако је “Бетоњерка”, која је у власништву Илићевог кума Срђана Аџемовића, позајмила око 16 милиона динара компанији “Омни Стоцк” Веселина Сјеклоће, некадашњег Илићевог саветника у Министарству грађевинарства и урбанизма.

Сјеклоћа је у то време био члан Управног одбора “Бетоњерке”.

Након што је Велимир Илић постао министар у Министарству за грађевинарство и урбанизам 2012. године, именовао је Сјеклоћу за саветника.

Поред Сјеклоће, позајмицу од Аџемовића добила је и Илићева ћерка Наталија Ракићевић.

Њена фирма “Винијум” је 2010. године, када је основана, примила позајмицу од Аџемовићеве “Бетоњерке” од око два милиона динара. Она је за “Курир” пре две године рекла да је позајмица уредно враћена.

Према подацима Управе за трезор, Аџемовић је на рачун своје фирме добио не мање од 25 милиона динара од јавних предузећа и институција са којима је његова фирма склапала послове.

Међу тим пословима је и санација оштећеног моста у Милићевцима, надомак Чачка, за који је 2012. склопљен уговор са јавним предузећем “Градац” вредан око 2,5 милиона динара.

Склопили су га Срђан Аџемовић и Војислав Илић, рођени брат министра Велимира Илића, који је у то време био директор ЈП “Градац”.

Срђан Аџемовић звани Аџем су полицијским белешкама описан као особа која је била блиска “Звездарској групи”.

Тај криминални клан био је укључен у трговину дрогом, убиства и изнуду, између осталог.

Шефа групе Средоја Шљукића Шљуку убили су припадници земунског клана септембра 2002. године. Аџемовић је заједно са Шљукићем учествовао у пуцњави 1994. године у којој је страдала двадесетогодишња девојка.

На Шљукића и Срђана Аџемовића Аџема пуцали су на Вождовцу код теретане “Фит Студио” Бранко Гребенаревић и Немања Ристић.

Обојица су пуцали на Шљукића и Аџемовића који им је узвратио са неколико хитаца. У овом обрачуну убијена је Татјана Николић (20).

Ристић је данас познат као један од предводника “Заветника”. Црногорске власти затражиле су његово изручење због навода да је учествовао у покушају убиства бившег црногорског премијера Мила Ђукановића.

Илићев кум Аџемовић је у јавности познат и као бивши супруг народне посланице са листе Илићеве Нове Србије Невене Аџемовић.

Према фотографијама и видео записима, Аџемовић се налазио у друштву Велимира лића на великом броју скупова које је организовала његова странка. У јавности се спекулисало да му је он телохранитељ, али је Илић у медијима то више пута негирао, наводећи да му је Аџемовић само кум.

Аџемовић је ухапшен средином 2014. године због нелегалног поседовања оружја.

Тада је “Блиц” објавио да је Аџемовић пријатељ Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, чијем је суђењу присуствовао 2013. године, и том приликом је псовао фоторепортере

У ОКРИЉУ ДРУГИХ СТРАНАКА ВЕЋ ВИШЕ ДЕЦЕНИЈА У ПОЗИЦИЈИ ЗА ПЉАЧКУ

Телепромптер / ЦИНС

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ВУЧИЋ:“ДЕЦУ ИЛИ У ФАБРИКУ ИЛИ У ЊИВУ“

„Деца ће морати да науче да раде или у фабрикама или у њиви“ изјавио је …

Један коментар

  1. Opasna njuškica Velja , kraducka pomalo….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *