Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / МАЈА ГОЈКОВИЋ Заслужно на Србском зиду срама ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

МАЈА ГОЈКОВИЋ Заслужно на Србском зиду срама ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

БИОГРАФИЈА
Рођена је 1963. године у Новом Саду.

Завршила је Правни факултет Универзитета у Новом Саду, а правосудни испит положила 1989. године. Адвокатица је од 24. године, а ћерка је чувеног новосадског адвоката Мите Гојковића.

Од 2004. до 2008. године била је градоначелница Новог Сада као прва жена на овој позицији у историји Новог Сада. На тај тренутак је, каже, најпоноснија.

Била је одборница у Скупштини града Новог Сада у периоду 2008-2012, а народна посланица у парламентима Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе од 1992. године. У једном од ових мандата била је потпредседница Већа грађана. Учествовала је у раду Интерпарламентарне уније.

У једном од мандата била је и посланица у Скупштини Аутономне покрајине Војводине.

На првим парламентарним изборима била је чланица Народне радикалне странке Вељка Губерине, а та странка се потом утопила у Српску радикалну странку. Одвајање Маје Гојковић од врха СРС-а почело је још 2004. године када је, као кандидаткиња радикала, изабрана за градоначелницу Новог Сада, да би у марту 2008. године новосадски одбор СРС-а саопштио да Маја Гојковић више није чланица странке.

Након раскола у СРС-у и одвајања њених бивших страначких колега Томислава Николића и Александра Вучића у Српску напредну странку, спекулисало се да ће им се и она придружити. Њен одговор на то био је оснивање нове странке-Народне партије. Навела је да је Вучић лично позвао да приђе напредњацима, али да је њена Група грађана “Маја Гојковић” проценила да би боље решење било формирање нове партије. Тако је фомрирана Народна партија, која је са Демократском странком Србије (ДСС) и Новом Србијом (НС) крајем 2008. потписала декларацију о заједничком политичком деловању.

На Скупштини Народне партије која је одржана 14. новембра 2009. године у Новом Саду, изабрана је званично за председницу Народне партије.

Из Уније региона Србије Млађана Динкића, којој је Народна партија пришла, најавила је „велики повратак у српску политику“. На изборима маја 2012. наступила је на листи УРС, али је већ у јуну њена партија искључена из чланства, јер је преговарала са ДС о формирању Владе Србије без знања осталих чланица УРС. И поред тога, подржала је Владу Србије коју су формирали СНС-СПС-УРС.

Иако је почетком децембра 2012. године обавестила јавност да Народна партија, чији је она оснивач и председница, колективно приступа СНС, то се није догодило. Наиме, Маја Гојковић је постала чланица Председништва СНС, али је НП која је у Скупштину ушла на листи УРС наставила да прима средстава из буџета.

За председницу Народне Скупштине изабрана је 23. априла 2014. године. На ту фукцију поново је изабрана 6. јуна 2016. године.

Наводи да говори енглески и немачки језик.

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Ко је Маја Гојковић, звана Зечица

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Воденице чувари традиције

Друштво воденичара Србије основано је 06. јуна 2010. године са циљем да се обнови што …

Један коментар

  1. Ima i „spomenik“ u Novom Sadu, autobusku stanicu koja još uvek ne radi.
    Ona bi prišla i crnom đavolu samo da je na vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *