Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Капија за стрељане Петра (7) и Павла (5)

Капија за стрељане Петра (7) и Павла (5)

Da bi sačuvao svoje komšije od zaborava, Anis Kosovac iz Konjica podigao je spomen-ploču dvojici srpskih dečaka, koji su surovo streljani sa svojim roditeljima.
Na crnom kamenu vide se dvojica zagrljenih dečaka, okrenuti leđima. Ispod stoji posveta “Kapiju u spomen na Golubović Petra 7 god. i Pavla 5 god. podigao Anis Kosovac”.

Dečake Petra i Pavla, zajedno sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica, profesorima Đurom i Vlastom, 2. jula 1992. godine iz stana su izveli pripadnici Specijalnih jedinica policije pod kontrolom tadašnjih gradskih vlasti.

Odvezli su ih nekoliko kilometara od stana i streljali u mrkloj noći, bez reči, bez objašnjenja, bez razloga. Stariji dečak Petar, nekim čudom, nije bio pogođen, pa je, nakon što su ubice otišle, pokušao da potraži pomoć. Navodno se obratio policiji, koja je iste ubice obavestila da je jedan dečak preživeo. Vratili su se i dovršili zločin.

Anis Kosovac kaže za Telegraf da je porodica živela u njegovom komšiluku. Nije ih najbolje poznavao, a za vreme rata bio je na fakultetu.

Ipak, rešio je da za njih učini nešto što do tada niko nije.

– Godine prolaze, sećanje bledi. Hteo sam da uradim nešto kako dečaci ne bi bili zaboravljeni. Ipak su to bila deca, koja tako nešto nisu zaslužila – kaže Kosovac.

On ističe kako takvih priča ima puno, ali ova mu je najbliža, jer se sve desilo pred njegovom kućom.

Kosovac je, kako kaže, napravio kapiju na lokalnom groblju u Donjem selu kod Konjica, na desnoj obali Neretve i na njoj stavio spomen ploču.

– Moja kuća je baš preko puta groblja, tu mi je i radnja, svakog dana prolazim tuda. Moram sam nešto da uradim kad već opština nije htela – ističe on.

Reakcije na ovaj njegov potez su uglavnom pozitivne i stižu iz svih krajeva sveta, ali i od nekih političara.

– Ima i onih koji ne misle tako, ali to ne pričaju. Ja sam uradio ono što sam smatrao ispravnim – govori on.

Imena braće Petra i Pavla Golubovića uklesana su i u zajednički spomenik ubijenoj deci Konjica, koji je postavljen ispred škole na Musali, kao još jedan podsetnik na besmisao rata i najstrašnije zločine, posebno one u kojima su ubijeni najnedužniji – deca.

Za zločine nad srpskim stanovništvom na području Opštine Konjic posle rata je uhapšeno 13 bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a iz Konjica. Prvooptuženi je bio Miralem Macić, optužen, između ostalog, i za smrt dečaka Petra i Pavla Golubovića.

Za ubistvo porodice Golubović, Macić je osuđen na 12 godina zatvora. Po odsluženju kazne ponovo je uhapšen po novoj optužnici za ubistvo civila srpske nacionalnosti u Konjicu, nakon čega sa Tužilaštvom BiH sklapa sporazum o priznanju krivice i svedočenju o drugim zločinima na području Konjica. Pre početka novog sudskog procesa, Macić je umro u zatvoru u januaru 2012. godine.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, A. Marković – a.marković@telegraf.rs)

Информације о Jasna Radojicic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *