Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ВУЧИЋ:НА КОСОВУ ЋУ ОДРЖАТИ ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ГОВОРА У СВОМ ЖИВОТУ
фото Спутник

ВУЧИЋ:НА КОСОВУ ЋУ ОДРЖАТИ ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ГОВОРА У СВОМ ЖИВОТУ

На Косово ће, објаснио је, ући 8. септембра после подне и тамо ће провести 24 сата. „Имам позиве и хтео бих да обиђем милион места, али то није могуће. Посебну пажњу дали смо централном обраћању, а одлучиће се где ћу га држати, у Косовској Митровици или у Зубином Потоку”, рекао је Вучић и истакао да ће водити рачуна о свакој изговореној речи, јер ће се по свакој речи мерити будућност наше земље за пет и 100 година.

Александар Вучић најавио је да ће, приликом посете Србима на Косову и Метохији у септембру, одржати важан говор, један од најважнијих у свом животу као и да је његов мотив шта ће бити резултат у будућности, а не колико аплауза ће у том тренутку добити. На Косово ће, објаснио је, ући 8. септембра после подне и тамо ће провести 24 сата. „Имам позиве и хтео бих да обиђем милион места, али то није могуће. Посебну пажњу дали смо централном обраћању, а одлучиће се где ћу га држати, у Косовској Митровици или у Зубином Потоку”, рекао је Вучић и истакао да ће водити рачуна о свакој изговореној речи, јер ће се по свакој речи мерити будућност наше земље за пет и 100 година.

„Као и пре пар година када сам говорио о потреби реформи, то ће бити важно, а виде се резултати данас. У веома кратком времену резултате видеће у војсци, полицији, образовању и здравству”, казао је Вучић у Зрењанину где је присуствовао потписивању споразума о изградњи фабрике гума кинеске компаније „Шандонг Линглонг”, инвестицији вредној 994,4 милиона долара. Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор кинеске компаније Вен Ванг који је рекао да се ради о стратешкој инвестицији у Србију вредности од 800 милиона евра, као и да ће фабрика запошљавати 1.200 радника. Приходи од пословања будуће фабрике ће бити 600 милиона евра годишње.

Говорећи о решењу за КиМ, председник Србије је, преноси Танјуг, подсетио да су критичари најпре говорили да нешто сам жели да реши, да потпише без грађана, а када је рекао да неће сам, јер се ради о питању наше будућности, које мора на референдум, од њих, каже,  стижу нове критике. „Шта год да предложим, главна крилатица противника је ’бити против’, макар и против своје земље”, објаснио је он и рекао да му је мирна и чиста савест и да је и црквеним великодостојницима рекао шта мисли, какво је право стање на КиМ, шта можемо, а шта не.

„Мој став је реалан, озбиљан и одговоран. Какви ће бити ставови других видећемо”, поручио је он. Одговарајући на новинарско питање да постоје приче да ћемо да добијемо север КиМ, он је рекао да нам нико ништа ни не нуди, али да јесте чудно да се неки радују да се унапред одричемо и радују се да не добијемо ништа на КиМ. „Раније нисмо могли ни о чему да разговарамо, а онда је неко то успео великим радом и трудом у пет година да врати на сто и да можемо да радимо на томе да свакако добијемо више, него и када је у питању право за Србе, а да Србија добије нешто и у ресурсима и енергетици”, рекао је председник.

Онима који причају да ће нешто обезбедити и добити, али за пет, десет, 50 година поручио је да су неозбиљни. „Знамо да је Косово независно, али ми ћемо да говоримо све против тога па ћемо да кажемо да је Вучић за то крив”, рекао је коментаришући критике својих политичких противника и поручио да не жели ни да ћути, ни да лаже народ већ говори истину. Говорећи о најавама Хашима Тачија да ће у дијалогу у Бриселу „кандидовати” и тему прешевске долине, председник је рекао да Приштина може да кандидује коју год тему хоће, али ће се, каже, резултат видети на крају. Председник је најавио и да путује у Алпбах на Европски форум, на којем ће учествовати и Хашим Тачи и поручио да очекује да види све те кандидоване теме.

Коментаришући приче о увођењу војног рока, председник је рекао да смо још далеко од одлуке о увођењу обавезног војног рока и да нам следе анализе бар шест месеци, а онда „разговор с народом”. Како је рекао, то је добра идеја за напредак војске, али не можемо у то да уђемо ако не будемо имали довољно новца и воље. Како је казао, цифра од 700 милиона евра за увођење војног рока није тачна. „Ако би био три месеца било би око 90 милиона, а ако би било шест онда око 120 милиона, али све ћемо то тек да видимо. Анализа ће се радити шест-седам месеци”, навео је Вучић.

Како је навео, кампања против идеје о враћању војног рока кренула је у дану кад је Србија добила два „мига”, кад су пилоти због тога били срећни, а додао је да верује да ће бити довољно авиона да понесу имена њихових храбрих колега који су изгубили живот у НАТО агресији. „У том дану кренула је свеобухватна кампања и то су исти они који организују малолетничке кампове, где нам децу воде с пушкама на вежбе, а онда видите да део медија под политичким притиском то брани и каже да то има у Аустралији – да, има, али под покровитељством државе”, навео је Вучић додајући да он то ипак разуме – „људи воле пушке”.

Како каже, само су замолили да се камп уклони, мада жели да верује да су организаторима намере биле најбоље. „Али, на све то уследиле су свакодневне критике, наводно ми хоћемо да издамо Косово. А шта ћемо ми то да издамо што ви већ нисте?”, упитао је. Каже и да нема одговор на те нападе, јер зна да ћемо 2021. и 2022. остати без пилота, да, упркос томе што имамо више стотина исправних тенкова, нећемо имати довољно нишанџија, а неће имати ни ко да вози те тенкове… „Говорим ствари које знам, а које су војна тајна”, навео је додајући да на те и такве податке неки би да јуришају на Качаник и Ђаковицу, а тешко им је да три месеца проведу у војсци.

Потписивању споразума у Зрењанину о изградњи фабрике присуствовао је и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг који је поручио да ће бити још више кинеских инвестиција у Србији. Ова инвестиција ће, како је рекао, бити реализована захваљујући „отворености, способности, ефикасности нашег пријатеља, председника Вучића”.

преузето Политика

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Умиру само они којима Вучић дозволи

Umiru samo oni koje Vučić dozvoliPreminuli od korone donosi 20 hiljada evraNestatusni konsiljere Aleksandra Vučića, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *