Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ПРОТЕСТ У ПИРОТУ 02.09.2018. ГОД. – OДБРАНИМО НАШЕ РЕКЕ!
Река Јерма / фото: Миљана Живковић

ПРОТЕСТ У ПИРОТУ 02.09.2018. ГОД. – OДБРАНИМО НАШЕ РЕКЕ!

ОДБРАНИМО НАШЕ РЕКЕ!

Грађанска иницијатива „Одбранимо реке Старе планине“ организује протест у недељу 02.09.2018. године са почетком у 17:00 часова на Црвеном тргу у Пироту.  На протест ће доћи и Београдски универзитетски професори др. Ратко Ристић, декан Шумарског факултета, и др. Пеђа Симоновић, професор на Биолошком факултету. 

Александар Јовановић – Ћута је порталу Правда и Право доставио кратак историјат борбе за реке Старе планине

 

1990. године нестанак Височице

 

Изградњом хидроелектране Завој, последњег великог хидроенергетског подухвата бивше Југославије, од места Завој па све до свог улива у Нишаву, Височица најмоћнија река на Старој планини више не постоји. Темска друго село по величини које се налази 10км низводно од бране сведена је на тзв. „Биолошки минимум“ (600 литра воде са дна језера у којој није могућ никакав облик живота).

Степен еколошке катастрофе која се тада десила никад нико није утврдио. Не постоји ни једна стручна студија о томе шта је тада све нестало.

Фото: нкд.рс

 

1992. Битка за Топлодолску реку

„Мало вам једна река, треба вам још једна, а нама ни једна“

 

На 5км низводно од хидроелектране Завој јавља се мала бујична Топлодолска река која се на месту познатом као Мртвачки мост уливала у Височицу (од 1990. године „Биолошки минимум“) и заједено са њом творила реку Темску или Темштицу. Након нестанка Височице све што је преостало од живог света практично долази из мале Топлодолске реке.

1992. године држава без икаквог правног основа и најаве започиње са пројектом изградње Топлодолског тунела са намером да Топлодолску реку преведе у акумулационо језеро хидроелектране Завој чиме би Темска (1992. године 2000 становника – данас негде око 700) остала потпуно без воде.

Исте године Темштани устају да бране своју једину преосталу реку. У неколико наврата постављене су барикаде, блокиран регионални пут за Књажевац, дошло је до физичког сукоба са милицијом.

Радови на тунелу су настављани и прекидани тако да је од 8км колико је требало да буде изграђено прокопано нешто мање од 2км. Услови „Ванредног стања“ трајали су све до 2007. године кад Општина Пирот доноси одлуку о забрани наставка изградње Топлодолског тунела.

 

23. новембар 2016. године

 

У званичну посету Пироту долази министар енергетике господин Александар Антић са целом свитом из енергетике. Прима их г

радоначелник господин Владан Васић након чега следи званично саопштење за јавност да се мора наставити са изградњом Топлодолског тунела зато што је то од „Виталног интереса за нашу енергетску стабилност“. Антић тада изговара своју чувену реченицу „ …да народ низводно не треба да брине да ће остати без воде, и да народу треба вратити веру у тај тунел.“

После четврт века мировања мештанима  села Темска поново се прети да ће остати без воде.                                                                                                            

Следе акције. Упућени захтеви свим надлежним министарствима за хитан пријем и решавање овог проблема. На стотине мејлова, телефонских позива, захтева, 8 месеци ИГНОРИСАЊА укључјући и градоначеника Владана Васића који одбија да разговара са својим суграђанима.

Александар Антић министар рударства и енергетике / фото: новости.рс

 

Владан Васић градоначелник Пирота / фото: Град Пирот

 

21. Јул. 2017. године, Криви Вир, река Темска

Протест „Молитва за спас Топлодолске реке“

 

Број окупљених грађана превазишао је сва очекивања. У кривом вир скупило се негде око 1000 људи. Догађај испратиле све телевизијске станице. Јавност Србије и Балкана се први пут упознаје са овим проблемом. Постајемо видљиви.

 

Пирот, 23. новембар 2017. године (два дана након протеста)

 

Председник Вучић отвара „реновирану“ школу у Пироту. Успевам да намолим његово обезбеђење да ме пусти да му приђем. Информишем га у два минута о свему, поготово о томе да 8 месеци нико не жели да нас прими. Вучић:“Јавиће вам се лично министар Антић“. Тако и би.

 

25. август 2017. године, Министарство енергетике

 

Састанак представника села Темска и Пирота. Тема – Топлодолска река. Састанку присуствују, Антић, нови министар за заштиту животне средине Триван, Србијашуме и остали.

У зписнику са састанка стоји (постоји и изјава за медије челника ЕПС-а дата медијима): „Замрзава се пројекат изградње Топлодолског тунела. Наставак изградње искључиво уз сагласност локалне заједнице мештана села Темска“.

Министар заштите животне средине Горан Триван / фото: недељник.рс

 

Горан Триван, изјава након састанка од 25.8.2017. у вези 58 локација за изградњу МХЕ (малих хидроелектрана) на Старој планини предвиђених Просторним планом града Пирота који је 2011. године усвојила посланичка већина „Коалиције за Пирот“ Владана Васића:„Стара планина је драгуљ од националног интереса и ми нећемо дозволити нарушавање њених еко система и људских насеља.“ Обећање које су Антић и Триван тада дали да ће обојица у року од десет дана посетити Темску никада није испуњено. Напомена !!! Уредбом Владе Републике Србије из 2008. Стара планина проглашена је за „Парк природе“ и стављена под заштиту.

Убрзо након састанка од 25.8.2017. године појављују се багери и сравњују са земљом Црновршку и Ракитску реку. Е онда креће „рат“. Пре свега са Министарством за заштиту Животне срединие које све време ћути. У међувремену формира се „Савез МЗ Стара планина“ (20 села Старе планине) против изградње МХЕ. Медији увелико прате све наше активности, успевамо да придобијемо јавност. Фејсбук група „Обранимо реке Старе планине“ постаје све већа. На адресу Министрства за заштиту животне средине тих дана двневно стиже на стотине мејлова да се одмах зустави злочин над Црновршком и Ракитском реком.

Следе месеци ћутања. Радови настављени.

Фото: Александар Јовановић – Ћута

 

Случај Паклештица, река Височица

 

На месту изнад акумулације Завој код села Паклештица река Височица пролази кроз кањон „Владикине плоче“ где је инвеститор „Пирак Хидро“ планирао да пробије два километра дугачак тунел, Височицу измести из свог корита и сјури је ка МХЕ турбинама. Оно што је важно да знамо јесте да се на том локалитету обнавља сав живи свет на Старој плнини. Изградњом МХЕ Паклештица десила би се еклошка катастрофа од које се Стара планина никада не би опоравила. У прилог томе постоје многобројне научне студије. Некако у то време до нас стиже документ да је министар Триван издао позитивно решење о изгрдњи МХЕ Паклештица и практично потписао смртну казну за још један нестанак Височице. Након што смо објавили то решење Министар Триван повлачи предходно донето решење уз објашњење да је дошло до пропуста Завода за заштиту природе. Након поништења првобитног Решења инвеститор „Пирак Хидро“ тужи министарство и Управни суд за пет дана доноси пресуду у корист инвестирора.

„Одбранимо реке Старе планине“ наравно подржава Тривана који из фазе ћутања прелази у офанзиву и после пола године на сва уста по медијима изјављује да на Старој планини нема места за МХЕ.

Следе протести по селима Старе планине. Паклештица, Рсовци, Ракита, Трнским Одоровци, Темска, Дојкинци.

Након годину дана коначно се борби прикључују грађани Пирота. Лекари Пиротске болнице први дижу свој глас. Придружују им се просветни радници и коначно Пирот јасно каже „Не МХЕ“. Уз „Одбранимо реке Старе планине“ стају професори Београдског Универзитета, научници и шира јавност. Савез МЗ Стара планина добија најпрестижније признање из области Екологије „Зелени лист“.

Међутим и поред великих обећања да ће се питање забране МХЕ на Старој планини законски решити и даље се ништа не решава. У међувремену издају се дозволе за градњу на неколико локација на Старој планини. „Старопланинска еколошка фарса“

„Ала је леп овај свет овде поток онде цев“ / фото: Александар Јовановић – Ћута

 

Мај 2018. године

 

Савез МЗ Стара планина јавно одбија награду Министарства за заштиту животне Средине због нерешавања проблема изградње МХЕ на Старој планини. Два дана након тога стиже званично саопштење министарства да прекида сваку сарадњу са Савезом МЗ Стара планина.

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *