Почетна / Архива / КОЛИКО КОШТА НЕЕФИКАСНО СУДСТВО? ЗА ДВЕ ГОДИНЕ ИЗ НАШЕГ ЏЕПА ЈЕ ПЛАЋЕНО 60 МИЛИОНА ЕВРА!
Фото: сафејоурналистс.нет

КОЛИКО КОШТА НЕЕФИКАСНО СУДСТВО? ЗА ДВЕ ГОДИНЕ ИЗ НАШЕГ ЏЕПА ЈЕ ПЛАЋЕНО 60 МИЛИОНА ЕВРА!

Због ослобађајућих пресуда на име одштета и трошкова кривичног поступка, из буџета Србије је у периоду од 2016. до данас исплаћено више од седам милијарди динара, односно око 60 милиона евра. За последње четири године, износи које због неоснованог притвора и носноване осуде исплаћује Министарство правде увећани су и до 13 пута.

Тужбе за накнаду штете једна су од последица ослобађајућих пресуда, а према Законику о кривичном поступку, оне се подносе против Републике Србије. То значи да грађани из буџета плаћају неефикасан рад Србског правосуђа.

Стечајна мафија правоснажно ослобођена након 12 година, Мирослав Мишковић ослобођен оптужби за злоупотребе с путарским предузећима, Станко Суботић ослобођен оптужби за шверц цигарета, нема доказа против Драгослава Космајца… Ово су само неки од бројних случајева у којима тужилаштво није успело да докаже наводе из оптужнице или су због предугих судских поступака предмети застарели.

Висине одштета нису нимало занемарљиве, већ је напротив, реч о огромним средствима која се сваке године по том основу исплаћују из буџета. То показују и најновији подаци Високог савета судства.

На име надокнаде трошкова кривичног гоњења судови су током 2016. платили 2,6 милијарди динара. Готово исто толико износили су трошкови одштете у 2017. док је само за првих шест месеци 2018. исплаћено 1,8 милијарди динара.

То је за две и по године око 60 милиона евра који су издвојени из буџета за трошкове поступака, издатке окривљеног, браниоце, вештаке…

Вишеструко увећани износи одштете за неосновани притвор

Осим трошкова кривичног поступка, Министарство правде исплаћује одштете због неоснованог притвора и неосноване осуде.

Према подацима Министарства, од 2016. године до данас у те сврхе с њиховог рачуна, односно из буџета, исплаћено је укупно око 45 милиона динара.

Само прошле године на име одштете за неосновани притвор издвојено је око 23 милиона динара, што је 13 пута више од износа који је по истом основу Министарство платило 2014. У првих шест месеци 2018. оштећинима је исплаћено око 10 милиона динара.

Ови износи се односе само на одобрене захтеве, а према подацима из Министарства правде много је више оних случајева у којима није постигнут споразум. Од 2016. до данас, од укупно 625 поднетих захтева о којима је одлучивала Комисија Министарства правде, споразум за накнаду штете постигнут је у 176 предмета. У осталим случајевима оштећени имају право да надокнаду траже на суду, па се претпоставља да је укупан износ исплаћен на овај начин још већи.

Судски поступци у политичким кампањама

Дуго трајање судских поступака и даље је једна од највећих бољки правосуђа у Србији. Према подацима из последњег извештаја Београдског центра за људска права, у Прекршајном суду у Београду 2016. године застарело је 35.468, у Новом Саду 6.983, Нишу 6.611, а у Крагујевцу 3.917 предмета. То је чак 30 одсто предмета који су у раду у наведеним судовима. Након застаревања, опуженима се више не може судити, а грађани Србије плаћају огромне износе на име трошкова поступака.

Београдски центар за људска права истиче да у Удружењу тужилаца Србије као један од основних проблема наводе мањак кадра. Тужиоци су преузели вођење истраге, а да нису добили значајно повећање броја људи. Такође, као један од проблема у раду тужилаштва наводи се немогућност ефективне и ефикасне контроле над радом полиције.

Истовремено, већ годинама Европске институције и домаћа независна тела упозоравају на политички утицај на правосуђе. Покретање истага и судских поступака политичари користе за прављење кампања, у којима тек осумњичене проглашавају кривима. Неретко се баш ти случајеви завршавају одбацивањем оптужница.

Апелациони суд у Београду недавно је правоснажно ослободио све оптужене у случају познатом као „Стечајна мафија“. Овај поступак је покренут пре 12 година, а на оптуженичкој клупи се нашло 48 лица. Ни после два првостепена суђења и претреса пред Апелационим судом тужилаштво није доказало њихову кривицу.

Неке оптужене Апелациони суд је ослободио још 2015. године. По тој пресуди одбрани је до сада на име судских трошкова исплаћено преко 250 милиона динара.

 

Извори: инсајдер.нет, герила.рс

 

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕН CAR GO ВОЗАЧ – ТАКСИСТИ ПРЕБИЈАЊЕМ БРАНЕ ПРОСТОР ЗА МОНОПОЛ, БАХАТОСТ И ПЉАЧКУ

Организована сачекуша таксиста са фантомкама у сарадњи са комуналном полицијом Више од 50 окупљених таксиста …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *