Почетна / Архива / КОЛИНДА:НЕКА ДУГО ЖИВИ АЛБАНСКО – ХРВАТСКО ПРИЈАТЕЉСТВО,МИ СМО БРАЋА ПО ОРУЖЈУ
фото Факти

КОЛИНДА:НЕКА ДУГО ЖИВИ АЛБАНСКО – ХРВАТСКО ПРИЈАТЕЉСТВО,МИ СМО БРАЋА ПО ОРУЖЈУ

„Албанци су у потпуности интегрирани и цењени припадници хрватског друштва (…) воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан пример позитивног утицаја на односе наших земаља”

ДРУГОГ дана званичне посете Тирани, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, обраћајући се у парламенту, осим куртоазне подршке путу Албаније ка ЕУ, поручила да су Хрвати и Албанци „дословце браћа по оружју”, те да су многи Албанци жртвовали свој живот за Хрватску.

Хрватска, рекла је, придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

„Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознала”, навела је Грабар Китаровић.

Осврнувши се, како се наводи, на „трајно и нераздвојно пријатељство” између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву, рекла је да је Албанија била пријатељ Хрватске када је то њеној земљи било потребно.

Подсетивши на бројне Албанце који су се борили у Домовинском рату, Китаровић је казала:

„Били смо дословце браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и верујте ми – Хрватска то неће заборавити”.

 

Рекла је и да је Хрватска, земља на раскршћу хришћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота и интеграције разних култура и религија.

„Албанци су у потпуности интегрирани и цењени припадници хрватског друштва (…) воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан пример позитивног утицаја на односе наших земаља”, рекла је и посебно подсетила на заједницу Арбанаса код Задра, која тамо постоји од 18. века.

Подсетила је такође и да пријатељство између две земље сеже још у доба када су Далмација и Албанија биле под влашћу Венецијанске Републике и у том контексту истакла улогу албанског Ђерђа Кастриотија Скендербега.

Албанија је иначе 2018. прогласила „Годином Скендербега”, с бројним културним догађањима, а Грабар Китаровић је казала да ваља знати да су Скендербег и његов син примили титулу почасних грађана Дубровачке Републике за свој допринос у борби против Османлија.

Подсетивши на још неке детаље из историје, Грабар Китаровић је свој говор у парламенту завршила речима: „Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство”.

Танјуг

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕН CAR GO ВОЗАЧ – ТАКСИСТИ ПРЕБИЈАЊЕМ БРАНЕ ПРОСТОР ЗА МОНОПОЛ, БАХАТОСТ И ПЉАЧКУ

Организована сачекуша таксиста са фантомкама у сарадњи са комуналном полицијом Више од 50 окупљених таксиста …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *