Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХОЋЕ ЛИ СЕ СРБСКА ПОЛИЦИЈА КОНАЧНО ОКРЕНУТИ ПРОТИВ ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА?
Фото: безбедност.орг

ХОЋЕ ЛИ СЕ СРБСКА ПОЛИЦИЈА КОНАЧНО ОКРЕНУТИ ПРОТИВ ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА?

Српска полиција никада није била тако и толико подређена једном човеку и његовим потребама, као што је то данас. Режим Александра Вучића направио је велику грешку: мада је полицију чак и организационо подредио искључиво одбрани његовог режима и њега лично, то није разјединило њене припаднике. Напротив, сви су се они нашли у истом проблему, јер једва преживљавају са ниским примањима, са лошом опремом, суочени са криминалном мрежом која је под заштитом режима Александра Вучића. Погажено им је и достојанство и лична етика и професионални кодекс и морал. Укратко, српска полиција је сведена на дно друштвене лествице. Изнутра је нагриза корупција, политички притисци, наметање партијске воље и личне, Вођине воље. Све говори, а полицијски синдикати то и потврђују, да ће ширењем побуна и протеста стати раме уз раме са опљачканим грађанима. А, кад полиције пређе на страну народа…

У Анализи о размерама и облицима корупције у српској полицији (сачињеној 2015. године а касније и допуњаваној) налази се и реферат Савета Европе у коме се прецизно најбрајају сви облици оваквих криминалних дела међу чуварима поретка.

Тако је истакнута корупција по основу положаја где српски полицајци стичу добит самом чињеницом што су на том положају, не кршећи притом закон (нпр. бесплатно пиће, храна, услуге). Одмах иза овог најнижег облика подмићивања, налази се и узимање мита за неизврешење санкције за кршење прописа. Тачније, реч је о примања мита за опструкцију кривичноправног поступка и примање мита за директну интервенцију у кривичноправном поступку.

Међу истакнутим и честим кривичним делима у која упадају руководства МУП -а Србије, налази се и корист од додељивања уговора о јавним набавкама одређеним предузећима. Ту је изнуда али и редовни случајеви ограниченог плаћања за заштиту криминалних радњи (операција). Уз то долазе и дела попут редовног примања мита за заштиту плаћања криминалних радњи.

Савет Европе је препознао и редовно узимање провизија код „покривања“ кривичних дела, плаћање за фаворизовање приликом поверавања задатака. Плаћање (међу самим полицајцима) за пружање могућности за рад на оним радним местима на којима је могуће остварити коруптивни приход. Присутно је и плаћање за повољан третман у пружању законитих и незаконитих услуга, преусмеравање полицијских ресурса где полицајци или њихови командири продају или пружају полицијске услуге у већој размери него обично, током радног времена или после њега (изнет је пример где су поједине полицијске управе дословно обезбеђивале приватне прославе појединих тајкуна, политичара па чак и окорелих криминалаца).

У документу савета Европе под називом „Супротстављање корупцији у полицији: Европске перспективе“, пише да у Србији полицајци или командири врше законите полицијске послове (на захтев) криминалцима у замену за новац, да је присутно „циљање“ или „типовање“ (незаконито коришћење полицијских овлашћења да би се помогло одређеним криминалним групама или да би се оне представиле као жртве).

Савет Европе, констатовао је и често саботирање истрага или уништења доказа и слично, те подметање или додавање доказа да би се „некоме наместила игра“- да би се обезбедила осуђујућа пресуда или дужа затворска казна неком криминалцу. Крађа и други преступи, сматра Савет Европе, редовна су појава у српској полицији. Такође, и крађа са места злочина и других подручја у којима постоји законито присуство полиције, крађа из складишта, односно службеног магацина, као што је крађа доказа или заплењених добара.

На све ово, Савет Европе је препознао и то да српска полиција чини и криминалне радње са умишљајем ради остварења личне користи, а такође и да редовно организује „поделу плена“ код новца прибављеног корупцијом, где има и робе и новца.

Српска полиција је једна од ретких у свету која пише лажне извештаје са увиђаја, фалсификује записнике и монтира, уз помоћ тужилаштва, процесе, који узнемирава јавност.

Европске институције су згрожене монтирањем доказа у “Случају Кантримен“, када је уз нагодбу и уцене осуђено лице које није извршило саобраћајни удес у којем је на Бранковом мосту погинуо младић Лука Јовановић. Случај убиства певачице Јелене Марјановић и вишемесечно држање у притвору њеног супруга, под оптужбом да је извршилац убиства, недостатак доказа који су определили суд да оптужницу врати “на дораду“ и најсуровије свакодневно описивање злочина који ухапшени Зоран Марјановић није починио, упућују на криминалну природу садашњег командовања полицијским службама.

Често притварање грађана, под оптужбом да су покушали да угрозе безбедност председника Србије, писањем порука на Фејсбуку, или у саобраћају, легитмишу полицију као егзекутивни сервис Вучићеве власти и његовог картела. Нерешена убистава у Београду и Србији резултат су прикривања чињеница, које полиција врши по налогу из Вучићевог окружења.

У сваком граду, и скоро пред сваким судом, воде се поступци на основу лажних доказа које подмеће полиција, или због нестручних увиђаја и неподобних доказа. Саобраћајна полиција, услед необучености и неопремљености, највише подноси лажних кривичних и прекршајних пријава, а на основу записника о увиђају, који су плод зле намере увиђајне полиције, која оцењује који од учесника у саобраћају има бољи друштвени статус!

Најтежа криминализација полиције у историји Србије започета је за време директоровања Милорада Вељовића, који је за десет година, колико је био на њеном челу, организовао своју мафију, распоређујући своје људе на кључне позиције у МУП-у Србије и подручне полицијске управе. Шверц наркотика кроз Србију обезбеђивала је полиција, по Вељовићевом налогу. Кроз Србију је пут дроге био слободан и безбедан.

Данас нарко картеле у Србији предводи Андреј Вучић, који држи под својом шапом тајну полицију, боље рећи директора тајне полиције Братислава Гашића. Крупна карика у овом картелу је Ивица Тончев, државни секретар у Министарству спољних послова, који послује и у Бечу, а цео југ Србије је под његовом контролом. Тончев је зарадио десетине милиона евра трговином белог праха и другим криминалним радњама. Паре пере преко ФК Раднички из Ниша, а служи и као тастер за откуцавање ситних дилера. Само је пре месец дана по његовом тастерисању, у Бечу ухапшено 20 нарко дилера, који раде за њега, а он тако себе пере код бечке полиције, јер има и ресторане и коцкарнице у овом граду, од који нема велики приход, али му служе за прање новца. Господин Тончев има и дипломатски пасош, што изазива велику неверицу код Интерпола.

Највеће приходе од трговином наркотика убира Андреј Вучић, којима шефови у полицији лично обезбеђују сигурност транспорта и прихода, као и логистичку подршку при уласку дроге на територију Србије.

Српска полиција је међу најслабије плаћеним у Европи. Беда рађа и корупцију, те већина полицајаца ради допунске послове, обезбеђује коцкарнице, продавнице, сервисе и мењачнице, ноћне барове и елитне ресторане.

Сматрајући да су сви српски грађани стока, коју треба газити, Вучић је и полицију пауперизовао. Увео је терор над њима, сталним претњама отпуштањем и истрагом “потурица“. Схвативши да ће ускоро бити сукобљен са грађанима и масовним протестима, Вучић је своје лажи и обећања, уз помоћ Велике пропаганде лажи, усмерио и према полицији и службама безбедности. Обећава им и шаком и капом јефтине станове. Али, и њима је познато да је све што је икада изговорио Александар Вучић, била велика лаж.

На челу полиције и као в.д. начелника Управе криминалистичке полиције налази се извесни Владимир Ребић, један од чланова педерске заједнице у Србији, који је карикатура од човека. Колико је Вучић опчињен поробљавањем полиције, говори и податак да Ребић месецима обавља и дужност начелника криминалистичке полиције, укључујући и Одељење за сузбијање организованог криминала.

Српска полиција је толико окупирана од стране полицијско-мафијашких група да је немогуће извршити било какву демократизацију друштва и стварањем институција, као што је назависно судство, тужилаштво и полицијски систем.

Пред закључење овог броја, редакција Магазина Таблоид добила је и текст Саопштења за јавност Синдиката Запослених Полиције (од 6. јуна 2018. године) у коме између осталог пише: „…Поводом изјаве председника Владе Републике Србије у медијима да ће ‘Влада и ресорно министарство пољопривреде преговарати са незадовољним малинарима тек кад одблокирају путеве’, Синдикат Запослених Полиције је принуђен да се огласи у јавности…Руководство синдиката наводи да врх Републике Србије годинама преговара са представницима такозване лажне и непризнате Републике Косово, за које већина грађана зна да су припадници терористичких организација и које су директно учествовале у вршењу злочина над недужним српским становништвом…Руководство синдиката позива врх Републике Србије да хитно започне преговоре са малинарима, радницима, у интересу Републике Србије и целокупног народа…Синдикат Запослених Полиције поставља јавно питању врху Републике Србије: са ким ће преговарати ако не са својим народом? Да ли када штрајк и протест закажу незадовољни полицајци, војници, здравствени радници, просветни радници, пољопривредници, са њима нема разговора или преговора а са терористима који хоће да отуђе 15 % српске земље, може да се преговара на највишем нивоу…Синдикат полиције уједно подржава протест који је заказан за 08.06.2018. године на територији целе Републике Србије због поскупљења горива и позива све припаднике Министарства унутрашњих послова и грађане да тог дана не буде никаквих сукоба између полиције и грађана, јер смо ми грађани Републике Србије…“

Последња вест: НАЈАВА СМРТИ И НАСИЉА

У недељу 10. Јуна, заседао је Савет за националну безбедност. Небојша Стефановић је презентовао списак 500 људи осумњичених за угрожавање уставног поретка. Ко се налази на њему, још нисмо сазнали. На том састанку Вучић је инсистирао да се интервентне јединице БГ полиције ставе у стање приправности од понедељка 11. јуна у 4 сата. Истовремено, напредњачки батинашки одреди припремају провокације на блокадама путева, како би изазвали акције полиције и разбијање протеста. Почеле су и фотографије са смс порукама да круже. Уследила је, 10. јуна, и Вучићева изјава: Желим да видим што више војника и официра у униформи на улицама, да се тога не стиде, ако треба даваћемо и посебне бонусе, јер ће се и грађани осећати сигурније!

 

Написао: потпуковник Горан Митровић

Извор: Таблоид

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *