Почетна / Архива / ЗАР РЕКУ ПОД ХИПОТЕКУ!?
Фото: биф.рс

ЗАР РЕКУ ПОД ХИПОТЕКУ!?

Ракитску реку у општини Бабушница инвеститор Горан Белић из Београда ставио је под хипотеку и од банке Интезе добио кредит од 1 милион евра упркос Закону о јавној својини (члан 16. и 17.). Река ће према бизнис – плану бити уништена а село нестати.

Национални план изградње 893 тзв. ‘малих хидроелектрана’ (МХЕ) омогућиће тајкунима блиским владајућим партијама да мимо свих научних принципа о заштити животне средине, бриге за локално становништво и поштовања бројних закона остваре милионске профите. На Старој планини се око 20-ак села већ годинама бори против инвеститорског харања живог света, а у протесту су и мештани села Радовница (општина Трговиште), Прибојског краја и Црне реке. Више детаља о отпору мештана Раките можете сазнати из текста ‘Село жртвовано на олтару инвестиција’:

‘Скоро век касније, пругу и рудник је прогутала дивљина док о судбини преосталих 200 становника села опет одлучује инвеститор из Београда. Данас он не доноси шине и радна места већ прети да ће радовима на хидроелектрани уништити општински пут и тако затворити последњи прозор села ка остатку света. Мини хидроелектрану која се гради у суседном селу Звонце храниће планински потоци чија ће корита остати сува након што вода буде преусмерена кроз километре цевовода који ће бити укопан у планину. Ракита ће тиме изгубити свој једини поток и појило за сеоске животиње. Поток толико битан за село да је на географским картама обележен као Ракитска река – иако је широк свега пар метара.’

Извор: http://www.bilten.org/?p=20133

Слика преузета са блога: http://anta019.blogspot.de/2015/12/selo-topli-do-pirot.html

 

Извор: 7 захтева

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ЋУТИШ?ГДЕ ОНОЈ ФУКАРИ ОД ЂУКАНОВИЋА ДА СЕ ЗАМЕРИШ.ЗАДУЖИО ТЕ

Знаш ли, Александре Вучићу, државниче јада да је о Дану државности Србије у Русији служена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *