Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ПУТИНОВА ИМОВИНСКА КАРТА:СТАРА ЛАДА,СТАН ОД 70 КВАДРАТА И ГОДИШЊА ПЛАТА ОД 112.000 ДОЛАРА

ПУТИНОВА ИМОВИНСКА КАРТА:СТАРА ЛАДА,СТАН ОД 70 КВАДРАТА И ГОДИШЊА ПЛАТА ОД 112.000 ДОЛАРА

Аналитичари сматрају да Путин има – осим Ладе у гаражи: суперјахту названу Олимпија вредну 39 милиона долара, приватни авион у којем само тоалет вреди 70 хиљада долара, колекцију сатова вредну 700 хиљада долара, палату на Црном мору вредну око милијарду и 116 милиона долара, још 20 „дача“ (руски назив за викендицу) раштрканих широм Русије, приступ у још 58 различитих авиона и хеликоптера..

 

Владимир Путин, руски председник, објавио је уочи председничких избора у марту своју имовинску карту, на шта је био обвезан према закону. Ипак, њен садржај нема превише везе с другим извештајима о његовој имовини.

Према службеној имовинској карти коју је објавила Централна изборна комисија Руске Федерације, Путин тако поседује Ладу из 2009. и две совјетске Волге из шездесетих година прошлог века, стан од 75 квадрата у Москви, а зарадио је укупно 38.5 милиона рубаља, односно 673 хиљаде долара, од 2011. до 2016. Годишња председничка плата, заједно с војном пензијом на темељу стажа у КГБ-у, износи око 112 хиљада долара.

На банковним рачунима има 13.8 милона рубаља, односно 241 хиљада долара, као и 230 деоница у Банци Сант Петербург, преноси Вашингтон Пост. Према овим подацима, Путин свакако није сиромашан – у земљи у којој је просечна плата 2015. била процењена на мање од 6700 долара годишње – не месечно – Путин упада бар у вишу средњу класу.

Ипак, када се упореде са проценама страних аналитичара, ове бројке постају прилично смешне. Друга двојица кандидата за председника Владимир Жириновски и Павел Грудињин, зарадили су више од Путина, према својој имовинској карти: Жириновски 98 милона рубаља, а Грудињин 157 милиона. Опште је веровање да је Путин мултимилијардер, а Бил Браудер, бивши фонд-менаџер у Русији и критичар Путина, процењује његову нето имовину на запањујућих 200 милијарди долара, што га, према доступним подацима, чини најбогатијим човеком на свету.

Његови политички противници, попут опозиционог лидера којем је забрањено да се кандидује на изборима, Алексеја Наваљног, тврде да је Путин у 18 година председничког и премијерског мандата згрнуо баснословно богатство пљачкајући државне институције и компаније, посебно оне које контролишу нафту, плин и друге природне ресурсе.

„Након 14 година власти у Русији и количине новца које је земља зарадила и количине новца која није утрошена на школе и путеве и болнице и тако даље, сав тај новац је у некретнинама, швајцарским банковним рачунима, деоницама, хеџ-фондовима“, рекао је Браудер прие неколико година за ЦНН.

Зашто се онда Путин никад не појављује на Форбсовој листи најбогатијих, уз познате мултимилијардере попут Била Гејтса и Џефа Безоса? Зато што Форбсова листа искључује државнике и „диктаторе који су своје богатство стекли искључиво као резултат својих позиција моћи“, преноси британски Сан.

А ево шта, како пише Сан, аналитичари сматрају да Путин има – осим Ладе у гаражи: суперјахту названу Олимпија вредну 39 милиона долара, приватни авион у којем само тоалет вреди 70 хиљада долара, колекцију сатова вредну 700 хиљада долара, палату на Црном мору вредну око милијарду и 116 милиона долара, још 20 „дача“ (руски назив за викендицу) раштрканих широм Русије, приступ у још 58 различитих авиона и хеликоптера…

Путин, наравно, не задржава сво богатство које је згрнуо за себе, већ га дели са својим уским кругом олигарха и политичара, тражећи заузврат само непоколебљиву оданост, пише Индеx. хр. Путин је почео да гради своју мрежу утицајних сарадника још из времена кад је радио у канцеларији градоначелника Санкт Петербурга, у деведесетима. Али Путин упорно пориче ове наводе, на које је једном приликом одговорио у свом стилу: „Они (новинари) су копали своје носеве и размазали то по листовима папира.“

Иако је прилично тешко, ако не и немогуће доказати колико је Путин заиста „тежак“, с обзиром да своје богатство очигледно добро скрива, индикативна је вест коју је прошлог месеца објавио Блумберг. Путинов зет Кирил Шамалов добио је деонице петрохемијског гиганта Сибура вредне више од две милијарде долара кад је оженио његову ћерку, Катерину Тихонову, као својеврсни мираз. Кад је брак пропао, Шамалов је био присиљен да врати и деонице. Ако је судити по овоме, Путинова Русија функционише више као феудална монархија него као тржишна економија.

Извор Недељник

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Свети Василије Острошки ЧУДОТВОРАЦ

У сваком народу и у сваком времену Свечовекољубиви Господ даје Црквом Своје светитеље, који ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *