Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ДАНАС ЈЕ ДАН ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ У РУСИЈИ – ДАН МУШКАРАЦА

ДАНАС ЈЕ ДАН ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ У РУСИЈИ – ДАН МУШКАРАЦА

Дан заштитника отаџбине се у Русији слави још од совјетских времена. То је дан када је цео народ једна велика војска у служби отаџбине.

Поред Русије, Дан заштитника отаџбине су као државни празник задржале Белорусија, Таџикистан, Киргизија, Јужна Осетија, Придњестровска Молдавска Република, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република, док народ Казахстана, Јерменије и Абхазије и даље масовно прославља овај празник.

Дан заштитника отаџбине, 23. фебруар, се у Русији понекад и неформално назива даном мушкараца и посвећен је свима припадницима армије и ратне морнарице, онима који су одслужили војни рок, а посебно онима који су на борбеном задатку заштите отаџбине баш на овај дан.

У Русији “Дан мушкараца“ долази пре Дана жена, 8. марта, а од совјетских времена жене мушкарцима дају поклоне и на тај начин им се захваљују на њиховој мужевности коју су исказали кроз заштиту отаџбине.

На овај дан 1922. године основана је Црвена армија и празник се до 1946. године звао “Дан Црвене Армије и морнарице“, затим до 1993, “Дан Совјетске армије и Ратне морнарице“, а после распада СССР “Дан заштитника отаџбине“.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ЗАШТО СЕ ИЗ ОСТРОГА НЕ СМЕ ИЗНЕТИ НИШТА СЕМ МИРНЕ ДУШЕ И ЧИСТЕ САВЕСТИ..

 Из светиње човек мора да изађе само чист, исповеђен, мирне душе и чисте савести, помирен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *