Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / УЗЕЛИ МИЛИОНЕ: За пресуде Србима Сорош донирао милионе долара
Хашке судије лепо зарадиле на Србима /фото: Сцреенсхот

УЗЕЛИ МИЛИОНЕ: За пресуде Србима Сорош донирао милионе долара

Хашки суд, уз новац из УН, финансиран и донацијама Рокфелера, Сороша, Арапских земаља, као и из “црних канала”. Три милијарде долара за пресуде Србима. Уз огромне зараде и – мито.

Судије, тужиоци, истражитељи, саветници, преводиоци, аналитичари, секретари… – Хашка администрација коштала је грађане света две и по милијарди долара! Бројала је 1.238 запослених из 84 земље. Толико новца су, према званичним извештајима, издвојиле Уједињене нације. Било је, међутим, и обиља донација у новцу и разним другим врстама помоћи.

Тако је у почетку огромна средства издвајала Саудијска Арабија, која је с тим престала када су почеле да се подижу оптужнице против муслимана. Међу донаторима су, званично, били и САД, Канада, Италија, Холандија, Малезија, Пакистан…

Донатори су били и разне организације и институције, као што су Фондација “Рокфелер”, Отворено друштво Џорџа Сороша, Универзитет Утрехт, Фондација “Мекартур”…

Али ни то није све, доста новца “отишло” је, кроз “црне канале” – на корупцију. Тако је недавно изашло на видело да је главни хашки тужилац Луис Морена Окампо, који је био на функцији пре Сержа Брамерца – био подмићен. Окампо је признао да је његова породица прикривала новац кроз различите фирме са адресом на одређено поштанско сандуче.

А да ли се исплатио уложени новац? Стручњаци кажу да није, јер Трибунал није испунио ниједан од својих задатака. С обзиром на то да је од 161 особе, колико их је оптужено у Хагу, осуђено највише Срба – њих 67, на 1.125 година робије – могло би се рећи да је преко три милијарде долара уложено да би се пресудило Србима.

За Хашке судије и тужиоце, који су били углавном просечни правници и без озбиљних каријера у матичним државама, дељење Хашке правде била је прилика за баснословну зараду и брзо пуњење џепова. Иако су они примања вешто скривали, зна се да су, званично, највећу плату имали председник суда и главни тужилац, а после њих судије у већима.

Судија Алфонс Ори је 2008. године признао да зарађује 233.000 долара годишње, или скоро 20.000 долара месечно. А у једном моменту се спекулисало о томе да Серж Брамерц прима месечно – 40.000 евра.

Он је недавно за Немачке медије рекао да њега нико није покушао да подмити.

– Сваке године морам да УН поднесем рачун о својој финансијској ситуацији, укључујући кредите и инвестиције – навео је Брамерц.

А на питање да ли је неко покушао да манипулише њиме, рекао је:

– Што се тиче манипулација, то је већ питање дефиниције. Често сам се сретао са представницима влада Србије, Хрватске и Босне. Погледи који тамо владају не поклапају се са оним што стоји у нашим актима.

Помоћник Хашког судије признао: Није било доказа за геноцид у Сребреници

А када је реч о “нижој” администрацији у Хагу, плата симултаног преводиоца највише категорије, на пример, била је близу девет хиљада долара месечно. Остали су, углавном, плаћани по сату, и то врло високим сумама.

Наши адвокати који су бранили оптужене Србе у Трибуналу немају сазнања о корупцији, али кажу да онај ко јавно даје новац и донације има пресудан утицај на суђење.

– У Хашком трибуналу је било много политичких утицаја, а они су погубнији од корупције. Зна се ко је то контролисао – каже адвокат Бранислав Тапушковић. Он сматра да је милијарде долара које су утрошене на рад Трибунала требало дати за обнову подручја разрушених у рату.

Адвокат Миодраг Стојановић, који је, каже, за 14 година био бранилац у три предмета и променио доста тужилаца и три судска већа, истиче да нема индиција да је неко корумпиран.

– Сматрам, међутим, да није требало да суде онако како су судили. Мој субјективни осећај је да су имали налоге како ће радити. Не знам чиме је то било условљено – каже Стојановић, за “Новости”.

А адвокат Тома Фила рекао је да Уједињене нације за Трибунал нису дале – ништа.
– УН нису издвојиле ни жуте банке за тај трибунал. То је плаћала Америка од почетка, директно – навео је Фила, за Спутњик. – Америка је плаћала суд тако што је отворила посебан рачун у УН, са кога се суд плаћа и ствара се фикција да то финансирају УН.

Дакле, каже Фила, што се тиче дељења правде и финансирања, све је Америка оркестрирала, јер је Трибунал америчко чедо и они су га и плаћали.

БАЦАЊЕ ПАРА СЕ НАСТАВЉА

Затварање суда не значи и крај трошења новца. Суд ће преостале задатке обављати преко такозваног Механизма суда који ће бити у истој згради у Хагу. Теодор Мерон ће остати председник, а судије ће радити по позиву. Судије неће, као до сада, бити стално запослене, већ ће бити формиран списак на коме ће се наћи и нове судије и они који су до сада радили. Плаћаће их, као и до сада, Уједињене нације или Америка.

Извор: Новости

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

У ЧАСТ ЈУНАКУ: Херој са КОШАРА добио мурал

Јунак са Кошара Драган Маринковић (1978-1999) добио је мурал на Спортској хали у Падинској Скели …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *